Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΤΟΜΑ BMP-2

Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) ονομάζεται ένα είδος στρατιωτικού οχήματος που μεταφέρει προσωπικό στο πεδίο της μάχης και προσφέρει υποστηρικτικό πυρ για το προσωπικό.

Τα ΤΟΜΑ είναι παρόμοια με τα ΤΟΜΠ, μεταφέρουν και αυτά 6-10 άντρες. Διαφέρουν από τα ΤΟΜΠ επειδή έχουν συχνά πιο ισχυρή θωράκιση,που τους επιτρέπει να υποστηρίζουν το πεζικό σε επιθέσεις. Επίσης ορισμένα (όπως τα Ρωσικής σχεδίασης BMP) διαθέτουν θυρίδες που επιτρέπουν στους μεταφερόμενους στρατιώτες να βάλλουν με τον ατομικό τους οπλισμό. Συχνά τα ΤΟΜΑ είναι εξοπλισμένα με ένα πυροβόλο διαμετρήματος 20-30χιλ., ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φέρουν αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους όπως τον Νατοϊκό πύραυλο TOW και τον ρωσικό Spigot. Κατά κύριο λόγο κινούνται με ερπύστριες, άλλα μερικά είναι τροχοφόρα. Τα ΤΟΜΑ φέρουν ελαφρύτερη θωράκιση σε σχέση με τα κύρια άρματα μάχης, αλλά μερικά αποτελούν άμεση απειλή για τις δυνάμεις τεθωρακισμένων λόγω των αντιαρματικών πυραύλων που φέρουν.

Πρώτη η Σοβιετική Αμυντική Βιομηχανία το 1967 σχεδίασε ΤΟΜΑ, το BMP-1. Από τότε η πλειοψηφία των στρατιωτικών δυνάμεων σχεδίασε το δικό της ΤΟΜΑ.

Ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί τα Σοβιετικής κατασκευής αμφίβια ΤΟΜΑ BMP-1.