Σύμφωνο Ντε Γκάσπερι-Γκρούμπερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Aλτσίντε ντε Γκάσπερι.

Το σύμφωνο Ντε Γκάσπερι-Γκρούμπερ, το οποίο υπεγράφει στο Παρίσι, στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 ανάμεσα στον Ιταλό υπουργό εξωτερικών Αλτσίντε ντε Γκάσπερι και τον Αυστριακό, Κάρλ Γκρούμπερ, είχε ως στόχο να προστατεύσει τα δικαιώματα της γερμανόφωνης μειονότητας του Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε και έθεσε τις βάσεις για την αυτόνομη άσκηση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, στις επαρχίες του Μπολτσάνο και του Τρέντο.

Η συνθήκη υποστηρίχθηκε έντονα από τους Συμμάχους, οι οποίοι νωρίτερα είχαν απορρίψει το αίτημα της Αυστρίας για ένα λαϊκό δημοψήφισμα στο Άλτο Άντιτζε, σχετικά με την επιστροφή των εν λόγω περιοχών στην Αυστρία (στην οποία ανήκαν πριν τις συνθήκες ειρήνης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου).

Τα αίτια του Συμφώνου.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότεροι λόγοι πίσω από την παρούσα συνθήκη, ήταν τα εθνικιστικά μέτρα της προηγούμενης φασιστικής κυβέρνησης, τα οποία είχαν σοβαρές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στο γερμανόφωνο πληθυσμό. Η φασιστική κυβέρνηση οργάνωσε μια σημαντική εκστρατεία για την κοινωνικο-πολιτιστική εδραίωση της ιταλικής κουλτούρας στη περιοχή, απαγόρευσε την ομιλία άλλων γλώσσων πλην της ιταλικής, άλλαξε τα γερμανικά επίθετα των κατοίκων με ιταλικά και ακολούθησε μια πολιτική υπονόμευσης της δημογραφικής ισορροπίας με τη μεταφορά Ιταλών πολιτών απο άλλες περιοχές της χώρας.

Η μη συμμόρφωση της Ιταλίας, στα όσα υπεγράφησαν οδήγησε , το 1960, στο ψήφισμα 1497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ένα χρόνο αργότερα στο ψήφισμα 1661.

Bιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Γερμανικά) Rolf Steininger, Autonomie oder Selbstbestimmung? Die Südtirolfrage 1945/46 und das Gruber-De Gasperi-Abkommen (Innsbrucker Forschungen zur Zeitgeschichte, 2), Innsbruck-Vienna-Bolzano, Studien-Verlag, 2006. ISBN 978-3-7065-4332-3

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Accordo De Gasperi-Gruber της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).