Σόλοι (Κύπρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Σόλοι.

Συντεταγμένες: 35°8′25″N 32°48′45″E / 35.14028°N 32.81250°E / 35.14028; 32.81250

Σόλοι
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σόλοι
35°8′25″N 32°48′45″E
ΧώραΚύπρος
Ίδρυση11ος αιώνας π.Χ.
Υψόμετρο57 μέτρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Χάρτης με τα αρχαία Κυπριακά βασίλεια
Ψηφιδωτό από τους αρχαίους Σόλους

Οι Σόλοι ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Κύπρου, στη βόρεια ακτή της (περιοχή Μόρφου), έδρα σημαντικού βασιλείου που άνθισε από την κλασσική μέχρι και την πρωτοχριστιανική περίοδο[1] Η πόλη αναφέρεται και από τον Σκύλακα τον Καρυανδέα, εξερευνητή του 5ου αιώνα.

Οι κάτοικοί της αναφέρονταν ως "Σόλιοι", σε αντίθεση με την ονομασία "Σολείς" των κατοίκων της πόλης Σόλοι της Κιλικίας[2].

Σύμφωνα με την παράδοση ιδρυτής και πρώτος βασιλιάς της ήταν ο ήρωας του Τρωικού πολέμου, Ακάμας, γιος του βασιλιά Θησέα. Οι Σόλοι διαδέχτηκαν την πόλη κράτος της Αιπείας την οποία ίδρυσε ο Δημοφών, αδελφός του Ακάμα, που βρισκόταν σε περιοχή με ανθυγιεινό κλίμα. Κάποτε πέρασε από εκεί ο Σόλων και συνέστησε στον Φιλόκυπρο να ιδρύσει μια νέα πόλη σε περιοχή με καλύτερο κλίμα, όπως κι έγινε. Η νέα πόλη ονομάστηκε Σόλοι προς τιμήν του Σόλωνα ο οποίος έγραψε και τους πρώτους νόμους της.

Γνωστοί Σόλιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φιλόκυπρος βασιλιάς και ιδρυτής των Σόλων
  • Τινεντης τελευταίος βασιλιας των Σόλων
  • Αριστόκυπρος, βασιλιάς των Σόλων, γιος του Φιλοκύπτου
  • Πασικράτης, βασιλιάς των Σόλων, πιθανώς 3ος αι. π.Χ.[3][4]
  • Εύνοστος ο Σόλιος, γιος του Πασικράτη ο οποίος πολέμησε μαζί με τον Μέγα Αλέξανδρο στην Τύρο[3]
  • Νικοκλής ο Σόλιος, γιος ή αδελφός του Ευνόστου (αναφέρεται και ως «Νικοκλέης ὁ Πασικράτεος Σόλιος» από τον Αρριανό[5]) ο οποίος συνόδευσε τον Μέγα Αλέξανδρο στον Ινδό ποταμό, επικεφαλής του Κυπριακού στόλου[3]
  • Στασάνωρ ο Σολεύς, γιος του Ευνόστου, ένας από τους διοικητές (σατράπες) της Ασίας ο οποίος έμεινε εκεί μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου[3]
  • Ιέρων ο Σόλιος, ο οποίος στάλθηκε από τον Μεγάλο Αλέξανδρο να περιπλεύσει την Αραβική χερσόνησο και ο οποίος έφτασε μέχρι την είσοδο του Περσικού Κόλπου
  • Δημοχάρης ο Σόλιος, συγγραφέας, ιστορικός, 4ος – 3ος αι. π.Χ.[6]
  • Κλέαρχος ο Σολεύς, φιλόσοφος, μαθητής του Αριστοτέλη (4ος - 3ος αιώνας π.Χ.)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κυπριακή Δημοκρατία, Τμήμα Αρχαιοτήτων
  2. «Γένος Αράτου και βίος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2007. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Ε16[νεκρός σύνδεσμος], Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία, «[Τόνδε ἀρετὴν ἀσκοῦ]ντα βίωι παίδων τε τ[υχόντα] [κλειτῶν ↓, Πασικράτεα ↓,] γῆς Σολίωμ βασιλέ[α,] ↓ [ζῶντα μέγα θνητῶν πε]ριώσιον ↓ ἠδὲ θανόντ̣̣̣̣̣[α] [χθὼν κεύθει ἥδε, ξεῖνε,] ↓ τάφωι γεραρῶι ↓»
  4. Plutarchus· Schäfer, Gottfried Heinrich (1 Ιανουαρίου 1827). Vitae. Teubner.  «Νικοκρέων ό Σαλαμίνιος καὶ Πασικράτης ό Σόλιος διεφιλονείκησαν · ούτοι γάρ ἔλαγον τοῖς ένδοξοτάτοις υποκριταϊς γορηγεῖν, Πασικράτης μεν Αθηνοδώρω, .Νικοκρέων δε Θεσσαλώ, περὶ ων έσπουδάκει καὶ αὐτός Ἀλέξανδρος»
  5. Αρρριανού Ινδικά, 24, 8 «Ἄνδρων δὲ ὁ Καβήλεω Τήιος, Κυπρίων δὲ Νικοκλέης ὁ Πασικράτεος Σόλιος, καὶ Νιθάφων ὁ Πνυταγόρεω Σαλαμίνιος. ἦν δὲ δὴ καὶ Πέρσης αὐτῷ τριήραρχος, Βαγώας ὁ Φαρνούχεω»
  6. F1 Αρχειοθετήθηκε 2021-01-11 στο Wayback Machine., Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία και Πλουτάρχου Δημήτρ. 27.4

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Soloi στο Wikimedia Commons