Συμφωνία της Αντίς Αμπέμπα (1972)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμφωνία της Αντίς Αμπέμπα (1972)
Υπογραφή1972
ΤοποθεσίαΑντίς Αμπέμπα
ΣυμβαλλόμενοιΚυβέρνηση του Σουδάν, Περιφέρεια του Νοτίου Σουδάν

Η συμφωνία της Αντίς Αμπέμπα, γνωστή ως Σύμφωνο της Αντίς Αμπέμπα, ήταν μια σειρά συμβιβασμών που κατέληξαν σε συνθήκη το 1972 που τερμάτισε τον πρώτο σουδανικό εμφύλιο (1955-1972) στο Σουδάν. Η συμφωνία ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα του Σουδάν.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμφωνία είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει και να κατευνάσει τις ανησυχίες περί απελευθέρωσης και απόσχισης του νότιου Σουδάν, καθώς ο πρώτος εμφύλιος στο Σουδάν αποδείχθηκε ασύμφορος οικονομικά για την βόρεια σουδανική κυβέρνηση και κόστισε ζωές για τους πληθυσμούς του νότιου Σουδάν. Η καθιέρωση της Αυτόνομης Περιφέρειας του Νοτίου Σουδάν έδωσε ένα βαθμό αυτονομίας στις νότιες περιοχές[1].

Ακολούθησε δεκαετία σχετικής ειρήνης, αν και η συμφωνία απέτυχε να κατευνάσει τις εντάσεις που προκάλεσαν τον εμφύλιο πόλεμο. Η συμφωνία της Αντίς Αμπέμπα αποδείχθηκε προσωρινή ανάπαυλα. Οι παραβάσεις και η εντατικοποιημένη περιθωριοποίηση του Νότου από τον Βορρά οδήγησε σε αυξημένη αναταραχή στον Νότο στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Τερματισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1983 ο πρόεδρος Γκαφάρ Νιμέιρι (Gaafar Nimeiry) κήρυξε το Σουδάν ισλαμικό κράτος υπό τον νόμο της Σαρία, περιλαμβανομένης της μη ισλαμικής πλειονότητας των νότιων περιοχών. Η Αυτόνομη Περιφέρεια του Νότιου Σουδάν κηρύχθηκε έκπτωτη στις 5 Ιουνίου 1983, τερματίζοντας την ισχύ της συμφωνίας[2]. Ακολούθησε ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν (1983–2005).

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Sudan
  2. Tekle, Dawit Yemane (30 Οκτωβρίου 2015). «What factors contributed to the failure of the Addis Ababa Peace Agreement, 1972» (PDF). University of Oslo. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]