Συζήτηση χρήστη:Κασταλία πηγή

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Καλώς ήρθες!


Κασταλία πηγή, καλώς όρισες στη Βικιπαίδεια! Η συνεισφορά σου είναι ευπρόσδεκτη. Ακολουθούν μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Μπορείς να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης γράφοντας ~~~~ ή πατώντας το κουμπί της υπογραφής (). Για οποιαδήποτε βοήθεια ή απορία, μπορείς να απευθυνθείς στην Αγορά. Καλή συνέχεια! --Dipa1965 09:34, 14 Οκτωβρίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Καλημέρα. Η Βικιπαίδεια δεν είναι χώρος έκθεσης προσωπικών κρίσεων και θρησκευτικής πολεμικής. Ό,τι βάζουμε στα άρθρα πρέπει να ακολουθεί τις αρχές της ουδετερότητας αλλά και της επαληθευσιμότητας (βλ. πολιτική πηγών, πιο πάνω). Οι αλλαγές που έκανες στο άρθρο Ιουλιανός, πέρα από τις προσωπικές κρίσεις που περιείχαν (πχ τα περί απροθυμιας του να αποκτήσει πολιτική εξουσία γιατί ήταν φιλόσοφος), δεν στηρίζονταν σε καμμία πηγή και γι αυτό αναιρέθηκαν. Έπειτα, σέβομαι τα πιστεύω σου αλλά έχε υπόψη ότι σε αμφιλεγόμενα ζητήματα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Δεν είναι καθόλου εύκολο θέμα ο Ιουλιανός. Όσο εύκολα μπορεί η χριστιανική πλευρά να παρασυρθεί σε λιβέλλους, βασισμένη στους χριστιανούς συγγραφείς της εποχής, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να το κάνει αυτό και η εθνική (νεοπαγανιστική, πολυθεϊστική, όπως τέλος πάντων θέλετε να αποκαλείστε) πλευρά, βασιζόμενη στον Αμμιανό ο οποίος δεν είναι σε καμμία περίπτωση ουδέτερος παρατηρητής ή, ακόμα χειρότερα, σε λιβελλογράφους σαν τον Ζώσιμο. Καλή συνέχεια!--Dipa1965 08:30, 9 Οκτωβρίου 2010 (UTC)[απάντηση]


καλησπέρα αγαπητέ φίλε Dipa1965, χάρηκα για τη γνωριμία.


Καταρχήν δεν είναι απαραίτητο να είμαι εθνικός (ή νεοπαγανιστής, ή πολυθεϊστής) για να συμπληρώσω με αμεροληψία, ένα άρθρο για τον Ιουλιανό.

Έχεις απόλυτο δίκιο ότι πρέπει να προσέχουμε τις ιστορικές πηγές για να καταχωρήσουμε μία πληροφορία για ένα ιστορικό πρόσωπο, πόσο μάλλον για τον αυτοκράτορα Ιουλιανό, που λοιδορήθηκε ανελέητα επειδή δεν ήταν Χριστιανός Αυτοκράτορας. Η πηγή που αναφέρει ότι ο Ιουλιανός δεν ήθελε να γίνει αυτοκράτορας είναι ο μοναδικός βιογράφος του (ο Αμμιανός Μαρκελλίνος) που χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αρχικά αρνήθηκε γιατί ήθελε να αφοσιωθεί στη φιλοσοφία και μόνο ύστερα από την απειλή των στρατιωτών ότι θα τον καθαιρέσουν και θα εκλέξουν άλλον, δέχθηκε να γίνει. Ενισχύοντας την επιθυμία του να μείνει αποστασιοποιημένος από την αυτοκρατορική εξουσία, μας δίνει και η επιστολή που συνέγραψε προς το φιλόσοφο Θεμίστιο, σχολιάζοντας την απόφαση του Κωνσταντιου να τον εξορίσει στην Αθήνα για να τον απομακρύνει απ' τον αυτοκρατορικό θρόνο (και με προτροπή της αυτοκράτειρας Ευσεβίας που συμπαθούσε τον Ιουλιανό και γνώριζε την αγάπη του για τα γράμματα):


«Φεύγοντας για την Ελλάδα, τότε που όλοι νόμιζαν πως με στέλναν εξορία, τάχα δε δόξασα την τύχη μου σαν να γιόρταζα τη μεγαλύτερη γιορτή, λέγοντας πως εκείνη η αλλαγή ήταν για μένα ό,τι καλύτερο και πως είχα ανταλλάξει, όπως λένε, “Χαλκό με χρυσάφι και εννιά βόδια με εκατό”; Τέτοια αγαλλίαση ένιωθα που μού ‘λαχε να πάω στην Ελλάδα αντί να μείνω σπίτι μου κι ας μην είχα εκεί ούτε χωράφι ούτε κήπο ούτε ένα σπιτάκι δικό μου».

Επίσης απουσιάζουν απ' τη βιογραφία του σημαντικά μέτρα που πήρε για την ανόρθωση της οικονομίας:Πρώτο μέλημα του ως αυτοκράτορας ήταν να καταπολεμήσει την κρατική διαφθορά κι άμεσα αποφάσισε να διώξει τους δολοπλόκους αυλοκόλακες που παρασιτούσαν στην αυτοκρατορική αυλή και να περιστοιχηθεί από φίλους του, τους πιο επιφανείς πνευματικούς ανθρώπους της εποχής (πχ Σαλούστιος-Μάξιμος οι φιλόσοφοι, Ορειβάσιος ο διάσημος ιατρός, Λιβάνιος-Ευάγριος οι ρήτορες). Το πόσο άξια κρίση είχε ο Ιουλιανός, φάνηκε στο ότι οι συνεργάτες του παρέμειναν στα αξιώματα τους και στους επόμενους αυτοκράτορες που κυβέρνησαν(!). Ίδρυσε ορφανοτροφεία, βιβλιοθήκες και γενικά πήρε μέτρα υπέρ των φτωχών. Απαγόρευσε να τον αποκαλούν δεσπότη, γιατί θεωρούσε τον εαυτό του πολίτη ίσο προς όλους τους πολίτες. Αναστήλωσε όλους τους κατεστραμμένους αρχαίους ναούς (όχι με έξοδα του κράτους, αλλά με διάταγμα υποχρέωσε όσους Χριστιανούς είχαν πάρει υλικά από ναούς και τα είχαν στις αυλές τους να τα επιστρέψουν).

Το μοναδικό μέτρο που έλαβε εναντίον των Χριστιανών, ήταν η απαγόρευση της διδασκαλίας της ελληνικής φιλοσοφίας, διότι πίστευε ότι την παραποιούσαν και ότι δεν τη σέβονταν. Αλλά δεν απέκλεισε κανέναν από την εκμάθηση της : (..."Κανένας νέος που θέλει να φοιτήσει δεν αποκλείεται. Δεν θα ήταν ούτε λογικό ούτε δίκαιο, να κλείσω το δρόμο σε παιδιά που ακόμα δεν ξέρουν τι κατεύθυνση να ακολουθήσουν -από φόβο μήπως τα σπρώξω προς τα πατροπαράδοτα χωρίς να το θέλουν..." ) Τις τελευταίες ώρες της ζωής του, τις πέρασε συντροφιά με εγκάρδιους φίλους του φιλοσόφους και συζητούσαν για την κεντρική ιδέα του έργου του Πλάτωνα, την αθανασία της ψυχής.-βιογραφία Αμμιανού Μαρκελίνου/(και όχι το κλασσικό Νενίκηκας με Ναζωραίε)


Ελπίζω αγαπητέ φίλε για την αποκατάσταση της αλήθειας να γίνουν αυτές οι διορθώσεις για να λέμε πως βοηθήσαμε στην καταγραφής της αληθινής Ιστορίας, πέρα από παρωπίδες. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Κασταλία πηγή (συζήτησησυνεισφορά) .

Καλησπέρα. Επειδή έχω την εντύπωση ότι πιθανά να νομίσατε πως η αγγλική wikipedia έχει διαφορετική πολιτική από την ελληνική στο θέμα των πηγών, δέστε σας παρακαλώ το παρακάτω, παρμένο από εδώ: Wikipedia articles should be based on reliable, published secondary sources and, to a lesser extent, on tertiary sources. Secondary or tertiary sources are needed to establish the topic's notability and to avoid novel interpretations of primary sources, though primary sources are permitted if used carefully. All interpretive claims, analyses, or synthetic claims about primary sources must be referenced to a secondary source, rather than original analysis of the primary-source material by Wikipedia editors. Όπως βλέπετε, η αγγλική είναι πολύ πιο ξεκάθαρη από την ελληνική στην πολιτική πηγών.

Επίσης, παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας με το σχετικό κουμπί ή βάζοντας τεσσερα tildes (~~~~. Καλό βράδυ.--Dipa1965 22:41, 13 Οκτωβρίου 2010 (UTC)[απάντηση]