Συζήτηση:Στρατώνι Χαλκιδικής

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σχετικά με τον σύνδεσμο της ιστοσελίδας antigold.gr και τον τίτλο "Η Κατάσταση στο Στρατώνι" δεν ισχύει η παρόν σελίδα και από άποψη έκδοσης του παρόντος σιτε. Η σελίδα στη οποία παραπέμπει το Link δεν είναι η αλήθεια για το Στρατώνι και δεν έχει σχέση καθόλου με το Στρατώνι για αυτό άμα ήταν δυνατόν να αφαιρεθεί.

Καταθέτει στοιχεία ωστόσο. Έχουν διακοπεί οι μεταλλευτικές εργασίες; Αν όχι, τότε καλώς υπάρχει--ΗΠΣΤΓ 16:53, 30 Απριλίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Οι μεταλλευτικές εργασίες συνεχίζονται κανονικά στην περιοχή με την καινούργια εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. από τον Ιανουάριο του 2004. Τα στοιχεία τα οποία παραθέτει είναι παραποιημένα και δεν προβάλουν την πραγματικότητα. Μπορείτε να δείτε και εδώ όλο το ιστορικό της εταιρίας (στο τέλος είναι η καινούργια εταιρία) [1]

Αναμένω την απάντηση σας

H απάντηση η δική μου είναι ότι καλώς μένει η σελίδα του Παρατηρητηρίου. Περιέχει στοιχεία για το θέμα της τοξικότητας που προκαλεί η αλόγιστη εκμετάλλευση. Η σελίδα που με παραπέμψατε λέει τι θα συμβεί στο μέλλον για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. Η τοξική κληρονομιά, ωστόσο, παραμένει--ΗΠΣΤΓ 16:33, 3 Μαΐου 2008 (UTC)[απάντηση]

Λυπάμαι που δε θέλετε να δείτε ότι το site του παρατηρητηρίου δεν είναι αξιόπιστο επειδή δεν ανταποκρίνεται επ' ουδενί στην πραγματικότητα. Η απάντησή σας ωστόσο εγείρει νέα ερωτήματα:

1) Από πού συμπεραίνετε ότι η εκμετάλλευση ήταν και είναι αλόγιστη; Για παράδειγμα σήμερα το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών λειτουργεί μόνο στο 40% του δυναμικού του.

2) Γνωρίζετε τι σημαίνει τοξικότητα σε σχέση με την μεταλλευτική δραστηριότητα; Και αν ναι μπορείτε να μας πείτε σε τι συνίσταται αυτή στην προκειμένη περίπτωση; Σας πληροφορούμε ότι ο όρος "τοξικό" δεν είναι δόκιμος στη μεταλλευτική. Τα μεταλλευτικά απόβλητα χαρακτηρίζονται ως 'ουδέτερα', 'μη επικίνδυνα' και 'επικίνδυνα'. Τα απόβλητα που υπάρχουν στην περιοχή του Στρατωνίου είναι όλα ουδέτερα ή μη επικίνδυνα. Το παρατηρητήριο βέβαια επιμένει να τα αποκαλεί τοξικά. Κρίνετε μόνοι σας.

Εμείς που μένουμε εδώ στο Στρατώνι νομίζω ότι μπορούμε να το κρίνουμε καλύτερα και το τι έγινε στο παρελθόν και την παρούσα κατάσταση. Μπορούμε να μιλήσουμε αν θέλετε για επιβάρυνση του περιβάλλοντος κατά το παρελθόν. Άλλωστε κάθε βιομηχανική δραστηριότητα επιβαρύνει λίγο έως πολύ το περιβάλλον. "Τοξική κληρονομιά" όμως βλέπει μόνο το Παρατηρητήριο, το οποίο έχει καταστεί αναξιόπιστο από τον τρόπο που προσεγγίζει το ζήτημα. Διότι το παρατηρητήριο έχει έναν και μοναδικό στόχο, να κλείσει το μεταλλείο. Δεν ενδιαφέρεται αν θα χάσουν 400 άτομα τη δουλειά τους. Ούτε αν θα στερηθεί το δικαίωμα στην εργασία σε άλλα 5000 άτομα στην περιοχή, αν καταργηθεί η μεταλλευτική δραστηριότητα. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη σελίδα antigold.gr δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, βλέπετε. Αντιθέτως, η περιοχή εδώ γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αν κλείσει και πάλι το μεταλλείο.

Εάν θεωρείτε ότι η ιστοσελίδα του παρατηρητηρίου είναι παρόλα ταύτα αξιόπιστη, τότε πιστεύετε και εσείς ότι τα παιδιά του Στρατωνίου πάσχουν από νευροψυχολογικά προβλήματα; Γιατί έτσι αφήνει να εννοηθεί το περιβόητο site.

Πάντως, εμείς σας προσκαλούμε πολύ ευχαρίστως να μας επισκεφτείτε όποτε θέλετε για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι την κατάσταση στο χωριό μας. Εάν εσείς επιμένετε να διατηρείτε αυτόν το εξωτερικό σύνδεσμο στο λήμμα του Στρατωνίου, τότε σίγουρα δεν συμβάλλετε σε μία αντικειμενική ενημέρωση των επισκεπτών της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας (wikipedia.org).

Με τιμή

Αναστάσιος Προδρόμου

Αγαπητέ Αναστάσιε,

Ευχαριστούμε για την παρέμβασή σου. Στο άρθρο δεν αναφέρεται πουθενά για την σημερινή, ή ακόμα και για την παρελθοντική, κατάσταση των μεταλλείων. Οπότε το (1) σχετικά με την αλόγιστη χρήση δεν στέκει, αφού δεν θίγεται καθόλου. Σχετικά με το (2) δεν μπορούμε να κρίνουμε εμείς. Δεν είναι δουλεία μας. Επίσης δεν μας ενδιαφέρει πόσα άτομα θα χάσουν την δουλειά τους γιατί η Βικιπαίδεια είναι εγκυκλοπαίδεια και δεν εξετάζει επιπτώσεις της αναγραφής της αλήθειας. Σίγουρα μας προκαλεί αίσθηση αλλά εδώ φτιάχνουμε μια εγκυκλοπαίδεια και δεν χωράνε συναισθηματισμοί ή προτιμήσεις.

Η άποψη μου είναι οτι εφόσον υπάρχει απόφαση του ΣτΕ η ιστοσελίδα μπορεί να παραμείνει. Δικαστική απόφαση (τελική) έχει εκδοθεί για το θέμα;--Diu 21:53, 8 Μαΐου 2008 (UTC)[απάντηση]

Επειδή, όπως γράφετε, αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η «αλήθεια» και όχι «οι επιπτώσεις αναγραφής της» και ότι δεν χωρούν «συναισθηματισμοί ή προτιμήσεις» στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας, επιτρέψατέ μου να κάνω μερικές παρατηρήσεις.

Πρώτον, είναι γεγονός ότι έχουν υπάρξει στο παρελθόν αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ σε σχέση με την ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Αυτό είναι αλήθεια.

Το εν λόγω site όμως περιέχει, πέραν αυτής της αλήθειας, πληθώρα ανακριβειών και επιστημονικά αβάσιμων ισχυρισμών, οι οποίοι, προφανώς, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Επίσης, πιστεύω ότι θα ‘πρεπε να σας ενδιαφέρει εξίσου το γεγονός ότι η ιστοσελίδα antigold.gr δεν μπορεί παρά να είναι μονόπλευρη, εφόσον είναι ταγμένη σε έναν και μοναδικό στόχο: την απαγόρευση κάθε είδους μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Αυτή η στόχευση της έρχεται νομοτελειακά σε σύγκρουση με την αντικειμενική αλήθεια.

Δε θα υποστηρίξω την άποψη ότι πρέπει να απομακρύνετε το link από την σελίδα του Στρατωνίου. Πιστεύω όμως ότι θα ήταν μάλλον δίκαιο να συνοδεύεται από ένα σχόλιο του τύπου: «ιστοσελίδα των αντιπάλων της μεταλλευτικής δραστηριότητας». Αυτό νομίζω ότι ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα από το σχόλιο «η κατάσταση στο Στρατώνι».

Διότι, αν τους ενδιέφερε να παρουσιάσουν την πραγματικότητα ως έχει, και όχι όπως την έχουν κατασκευάσει για εξυπηρετεί τους σκοπούς τους, θα έπρεπε να αναφερθούν, ας πούμε, στην καθαρότητα της θάλασσας στον κόλπο του Στρατωνίου. (Βλέπε σχετικά τις μετρήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα http://www.stratoni.net/pdf/beach/2008/beachno%20590.PDF )

Αντιθέτως, όποιος αντλεί την πληροφόρησή του για την κατάσταση στην περιοχή μόνο από το antigold.gr, αποκομίζει την εντύπωση ότι η θάλασσα του Στρατωνίου είναι μολυσμένη, το νερό του χωριού δηλητηριασμένο, οι κάτοικοι άρρωστοι κ.ο.κ.

Αυτό δεν είναι το Στρατώνι που ζούμε εμείς... Όποιος έχει αντίρρηση ας έρθει να μας επισκεφτεί.


Εμείς οι κάτοικοι του Στρατωνίου έχουμε βαρεθεί να διαβάζουμε τα ψέματα που γράφονται για το χωριό μας. Δυστυχώς αυτοί που τα διαδίδουν και τροφοδοτούν και τα media μ’ αυτές τις ψευδείς πληροφορίες είναι οι υπεύθυνοι του site antigold.gr. Έχουμε βαρεθεί τη δυσφήμιση και την αμαύρωση της εικόνας του χωριού μας.

Ναι, είμαστε βιομηχανικό χωριό. Ναι, ο τόπος μας έχει υποστεί περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ναι, υπάρχουν διάσπαρτες αποθέσεις τελμάτων. Ναι, υπάρχουν όξινα νερά. Και λοιπόν;

Ούτε κατεστραμμένο είναι το περιβάλλον μας, ούτε εμείς είμαστε άρρωστοι, όπως προσπαθούν να μας παρουσιάσουν μερικοί. Όποιος μας επισκέπτεται μένει άναυδος από την φυσική ομορφιά του χωριού μας.

Αντίθετα μ’ αυτούς που ξέρουν μόνο να κατηγορούν και να κρίνουν, εμείς έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τα όποια περιβαλλοντικά μας προβλήματα στην πράξη. Ευτυχώς που μας βοηθάει σ’ αυτό η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Η περιβαλλοντική κατάσταση στο χωριό σήμερα είναι πολύ καλύτερη από πριν τέσσερα χρόνια. Αυτό το διαπιστώνει όποιος κάνει τον κόπο να μας επισκεφτεί.

Νομίζω, τελικά, ότι μας έχει βλάψει πολύ περισσότερο η κακοήθης προπαγάνδα των τελευταίων χρόνων απ’ ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα. Η μεταλλευτική μας έχει δώσει ψωμί, μεγαλώσανε και ζήσανε ολόκληρες γενιές ανθρώπων. Η προπαγάνδα των αντιπάλων της μεταλλευτικής το μόνο που κατάφερε είναι να στερήσει την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Πώς να ‘ρθει ο Θεσσαλονικιός ή ο Αθηναίος όταν διαβάζει ότι εδώ τα πάντα είναι μολυσμένα;

Σήμερα υπάρχει περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και από εμάς, τους κάτοικους του χωριού, αλλά και από πλευράς της εταιρείας που δραστηριοποιείται εδώ. Γι’ αυτό γίνονται έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Αυτά, βεβαίως, δεν αναφέρονται πουθενά στο antigold.gr. Αυτοί προτιμούν να χρησιμοποιούν μία κατάσταση που δημιουργήθηκε στο παρελθόν, να την μεγιστοποιούν και να την στρεβλώνουν, για να εξυπηρετούν μ’ αυτόν τον τρόπο καλύτερα τους σκοπούς τους. Δημιουργούν μία εικονική πραγματικότητα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που ζούμε εμείς εδώ.

Η αλλαγή νομίζω οτι κλείνει το θέμα.--Diu 20:09, 21 Ιουνίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Παρεμβαίνω στη συζήτηση ως υπεύθυνη του site www.antigold.gr (Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων) και θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα:
  1. Κατ'αρχήν, το antigold.gr έχει αλλάξει ριζικά και δεν υπάρχει πλέον ειδική σελίδα για το Στρατώνι. Η ιστοσελίδα http://www.antigold.gr/stratoni.htm στην οποία οδηγεί ο σύνδεσμος δεν ισχύει, αλλά έχει μείνει από λάθος μέσα στον server. Υπάρχουν όμως άλλες σελίδες στο καινούριο antigold που αναφέρονται στο Στρατώνι: "Μεταλλεία Κασσάνδρας" http://www.antigold.gr/gr/default.asp?itemID=327&Title=Μεταλλεία%20Κασσάνδρας "Φράγματα και Απόβλητα" http://www.antigold.gr/gr/default.asp?itemID=328&Title=Φράγματα%20και%20απόβλητα και "Τα παιδιά του μολύβου" http://www.antigold.gr/gr/default.asp?itemID=314&Title=Τα%20Παιδιά%20του%20Μολύβδου.
  2. Το ότι "έχουμε κατασκευάσει την πραγματικότητα για να εξυπηρετεί τους σκοπούς μας" είναι ανάξιο σχολιασμού. Δεν αρνούμαστε ότι έχουμε θέση κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας, η οποία στηρίζεται όχι μόνο σε περιβαλλοντικά αλλά και σε οικονομικά και νομικά επιχειρήματα. Η πραγματικότητα είναι οτι η ανάπτυξη των μεταλλείων εις βάρος όλων των άλλων δραστηριοτήτων έχει οδηγήσει την περιοχή αυτή σε οικονομική υπανάπτυξη. Είναι ψευδές ότι στοχεύουμε στην "απαγόρευση κάθε μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα", οπωσδήποτε όμως στοχεύουμε στην απαγόρευση των χειρότερων μεταλλείων, όπως είναι τα μεταλλεία μικτών θειούχων της Χαλκδικής. Οι λόγοι αναφέρονται με σαφήνεια στις σελίδες της κατηγορίας "Επιπτώσεις Μεταλλείων" του antigold.gr.
  3. Προφανώς και γνωρίζω την κατηγοριοποίηση των αποβλήτων σε "μη επικίνδυνα" και "επικίνδυνα". Οι όροι "τοξικά" και "τοξικότητα" χρησιμοποιούνται περισσότερο για να καταλαβαίνει ο αναγνώστης για τι είδους "επικινδυνότητα" μιλάμε (ότι δηλαδή δεν πρόκειται για μολυσματικά, εκρηκτικά ή ραδιενεργά απόβλητα). Σύμφωνα λοιπόν με την πολύ πρόσφατη (Μάιος 2008) έκθεση της ειδικής, ορισμένης από το ΥΠΑΝΑ Επιτροπής Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών όρων, "τα περισσότερα από τα μεταλλευτικά απόβλητα έχουν συγκεντρώσεις αρσενικού, μολύβδου και ψευδαργύρου που τα εντάσουν στην κατηγορία των επικίνδυνων στερεων αποβλήτων". Δεν επεκτείνομαι περισσότερο, όλα τα στοιχεία υπάρχουν στη σελίδα "Φράγματα και απόβλητα". Εκατομμύρια τόνοι από αυτά τα απόβλητα είναι διάσπαρτα στη στεριά και τη θάλασσα της περιοχής - και στην παραλία του χωριού σας, δυστυχώς.
  4. Η εντοπιότητα δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για την εκτίμηση της κατάστασης του περιβάλλοντος. Και βέβαια η ρύπανση δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι και δεν είναι αντιληπτή από τον τυχαίο επισκέπτη του χωριού. Το ότι η θάλασσα του Στρατωνίου είναι μολυσμένη (ρυπασμένη) δεν το λέω εγώ, το λέει (μεταξύ άλλων) το Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας που απαγορεύει αυστηρά το ψάρεμα και το θαλάσσιο μπάνιο στις παραλίες που εσείς διαφημίζετε. Οι μετρήσεις των νερών που παρουσιάζετε είναι άσχετες με την πραγματικότητα, διότι το πρόβλημα του Στρατωνίου δεν είναι τα κολοβακτηρίδια, είναι τα βαρέα μέταλλα στην παραλία και το βυθό της θάλασσας.
  5. Σαφώς και υπαινίσσομαι ότι πρέπει να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες στα παιδιά του χωριού, διότι έχουμε στην Ελλάδα ένα πολύ ισχυρό προηγούμενο: το Λαύριο (http://www.antigold.gr/gr/default.asp?itemID=314&Title=Τα%20Παιδιά%20του%20Μολύβδου). Είναι διαφορετικά τα παιδιά του Στρατωνίου, ώστε να μένουν απρόσβλητα στους ίδιους ρυπογόνους παράγοντες; Εσείς οι κάτοικοι θα έπρεπε να είστε οι πρώτοι που θα ζητούσατε να γίνουν τέτοιες μελέτες, ώστε να αξιολογήσετε πραγματικά τι σας έχει αφήσει η μέχρι τώρα μεταλλευτική δραστηριότητα και αν επιθυμείτε την περαιτέρω γιγάντωσή της.

Προσπάθησα να είμαι όσο γίνεται πιο σύντομη και κλείνω εδώ την παρέμβαση. Προφανώς δεν είναι ο κατάλληλος τόπος να λυθούν αυτές οι διαφορές, όμως καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούσα να αφήσω αναπάντητα τα περί "κακοήθους προπαγάνδας" και "διαστρέβλωσης της πραγματικότητας". Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε "εχθροί" του Στρατωνίου, απλά έχουμε άλλη άποψη για την πορεία της περιοχής.

Με εκτίμηση, Μαρία Καδόγλου --Kadomar 05:19, 2 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Απο τη στιγμή που υπάρχουν εκθέσεις του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας ή άλλων επίσημων φορέων θα μπορούσατε να προσθέσετε κάτι για την όλη υπόθεση. Αυτό απλώς που ζητάμε σαν Βικιπαίδεια είναι να παραθέτετε πηγές για τέτοια λεπτά ζητήματα. Απο τη στιγμή που το κάνετε δν υπάρχει πρόβλημα με οποιαδήποτε είδους σχετική αναφορά. --Diu 11:59, 2 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)[απάντηση]
Οι απαγορεύσεις βρίσκονται στο site του Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, στο www.yen.gr/media/24093/periorismoi.xls.

Ευχαριστώ, Μαρία Καδόγλου--Kadomar 17:19, 2 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)[απάντηση]


Είναι προφανές ότι γιά ένα τόσο πολύπλευρο θέμα σαν το αναπτυξιακό-περιβαλλοντικό, ακόμη και γιά μιά τόσο συγκεκριμένη περιοχή θα υπάρχουν πολλές-και μάλιστα κάποιες εκ διαμέτρου αντίθετες-απόψεις. Προσωπικά παρακολουθώ τους τελευταίους μήνες την αρθρογραφία του συγκεκριμένου site που είναι επιεικώς μονομερής, εμφανίζοντας το Στρατώνι σαν περιοχή τοξικής καταστροφής. Θεωρώ ότι η διαγραφή της παραπομπής στο site του antigoldgreece επιβάλλεται γιά λόγους αρχής. Ετσι η Βικιπαίδεια θα είναι ευθυγραμμισμένη και με τις θεμελιώδεις αρχές της σχετικά με το τί είναι/τί δεν είναι. Stinger 11:19, 6 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)[απάντηση]