Συζήτηση:Κωνσταντίνος Σμολένσκη

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Πολιτική Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Πολιτική», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.

Στην εικόνα λέει Κωνσταντίνος Σμολένσκης. γιατί στον τίτλο λείπει το ς --Lucinos 15:00, 23 Απρ. 2005 (UTC)

Η εικόνα το γράφει λάθος. Το πραγματικό του όνομα είναι Σμολένσκη. --geraki 15:08, 23 Απρ. 2005 (UTC)

  • Τι το καθορίζει αυτό; Επίθετο είναι, δεν υπάρχουν κανόνες. Εφόσον είναι γραμμένο έτσι στην εικόνα, πιθανότατα έτσι θα τον έλεγαν. Μπορείς να αιτολογήσεις τη σιγουρά σου για την ορθότητα του "Σμολένσκη" αντί "Σμολένσκης"; --Δνόφος 15:26, 23 Απρ. 2005 (UTC)

Για να το έγραψα έτσι προφανώς όταν ετοίμαζα το άρθρο είδα ότι το σωστό είναι αυτό. Παντού έτσι τον ονόμαζε, ακόμη και στην λεζάντα της συγκεκριμένης εικόνας και στο δημοτικό τραγούδι που λέει "δεν φταίει ο Κωνσταντίνος δεν φταίει ο στρατός μον' φταίει ο Σμολένσκη που είπε το εμπρός". Δες το σε αναλογία με τον Καραθεοδωρή που δεν είναι Καραθεοδωρής. --geraki 16:02, 23 Απρ. 2005 (UTC)

  • Καλώς. Επομένως το αφήνουμε έτσι. --Δνόφος 16:07, 23 Απρ. 2005 (UTC)
  • Να είσαι σίγουρος ότι αυτά που γράφω δεν τα κάνω copy-paste αλλά τα ερευνώ πριν τα γράψω. --geraki 16:31, 23 Απρ. 2005 (UTC)
  • Δεν αμφέβαλλα. Απλώς μου φάνηκε λογική η απορία του Λύκινου. Keep up the good work. --Δνόφος 16:34, 23 Απρ. 2005 (UTC)

Το πραγματικό επίθετο της οικογένειάς του ήταν Σμόλενιτς αλλά ο ιδιος το άλλαξε και χρησιμοποίησε το Σμολένσκης ή Σμολένσκυ με το οποίο έγινε και γνωστός. Αντίθετα ο πατέρας του Λεωνίδας αλλά και ο αδελφός του διατήρησαν τον Σμόλενιτς. Πολύ πιθανόν το Σμολένσκης να είναι και παραφθορά του επιθέτου του που έγινε από τους έλληνες στρατιώτες του, στις πρώτες επιτυχίες του, και στη συνέχεια να το υιοθέτησε ο ίδιος ή ακόμα επειδή και ο αδελφός του και ο πατέρας του ήταν στρατιωτικοί να το άλλαξε προς αποφυγή σύγχισης. Ακόμα εικάζεται ότι την αλλαγή τη έκανε ο ίδιος για να μή συγχέεται με τον αδελφό του, Νικόλαο, που η δράση του, στρατιωτική και πολιτική, ήταν τελείως αντίθετη με την δική του. Συνεπώς συμφωνώ στη μετακίνηση του άρθρου στο Κωνσταντίνος Σμολένσκης ή στο Κωνσταντίνος Σμολένσκυ.--Templar52 06:06, 30 Απριλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Αφαίρεση περιεχομένου[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή δεν κατόρθωσα να διασταυρώσω με πρωτογενείς πηγές το παρακάτω απόσπασμα, το αφαιρώ από το λήμμα, αλλά το αφήνω εδώ, σε περίπτωση που όντως υπάρχει πηγή που το αναφέρει:

Ο Κωνσταντίνος Σμολένσκη υπήρξε μέλος της ιστορικής οικογένειας των Σμολένσκη ή Σμόλενιτς, των οποίων - σύμφωνα με μια εκδοχή- αρχική καταγωγή θεωρείται το χωριό Φούρκα των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, το αρχικό όνομα της οικογένειας ήταν Δήμου. Όταν μέλη της οικογένειας εγκαταστάθηκαν στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους έλαβαν τίτλο ευγενείας. Το νέο όνομα που διάλεξαν ήταν το Σμολένσκη καθώς δήλωνε με αυτό τον τρόπο τη φεουδαρχική κατοχή του όρους Σμόλικα της Πίνδου, όπου οι Δήμου ήσαν δερβεντζήδες και φοροεισπράκτορες και είχαν μεγάλα κτήματα στην ιδιοκτησία τους από την βυζαντινή περίοδο. [1]
( η δε πηγή στην οποία παραπέμπω, είναι η μόνη που το αναφέρει, χωρίς να γράφει όμως από που το βρήκε)(Dor-astra (συζήτηση) 17:01, 3 Φεβρουαρίου 2019 (UTC))[απάντηση]

@Dor-astra: Πιθανόν -όπως φαίνεται από τη ροή των πληροφοριών- να προέρχεται από το Εγκυκλ. Λεξικό του "Ήλιου" της παραπομπής αρ.2 του κειμένου του Απ. Ποντίκα.
ναι, το διασταύρωσα και εγώ, και το προσέθεσα ξανά. (Dor-astra (συζήτηση) 16:39, 4 Φεβρουαρίου 2019 (UTC))[απάντηση]