Στον κύριό μας με αγάπη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στον κύριό μας με αγάπη
To Sir, with Love
ΣκηνοθεσίαΤζέιμς Κλέιβελ[1][2]
ΠαραγωγήΤζέιμς Κλέιβελ
ΣενάριοΤζέιμς Κλέιβελ
Βασισμένο σεTo Sir, With Love
ΠρωταγωνιστέςΣίντνεϊ Πουατιέ[2][3], Κρίστιαν Ρόμπερτς[3], Τζούντι Γκίσον[3], Σούζι Κένταλ[3], Lulu[3], Πατρίσια Ράουτλετζ[3] και Φέιθ Μπρουκ[3]
ΜουσικήΡον Γκρέινερ
ΦωτογραφίαΠολ Μπίσον
ΜοντάζΠίτερ Θόρντον
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή1966
Διάρκεια106 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιTo Sir, with Love II

Στον κύριό μας με αγάπη είναι ο τίτλος μιας βρετανικής δραματικής ταινίας του 1967 που πραγματεύεται κοινωνικά και φυλετικά ζητήματα σε ένα αστικό σχολείο. Πρωταγωνιστεί ο Σίντνεϊ Πουατιέ και οι Κρίστιαν Ρόμπερτς, Τζούντι Γκίζον, Σούζι Κένταλ και η τραγουδίστρια Λούλου σε πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση. Ο Τζέιμς Κλαβέλ σκηνοθέτησε το δικό του σενάριο, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα (1959) του Ε. Ρ. Μπρέιθγουεϊτ.

Το τραγούδι των τίτλων της ταινίας "To Sir with Love", που τραγούδησε η Λούλου, έμεινε στην κορυφή του Billboard Hot 100 στις Ηνωμένες Πολιτείες για πέντε εβδομάδες το φθινόπωρο του 1967 και τελικά ήταν το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη τη χρονιά. Η ταινία κατέλαβε την 27η θέση στη λίστα του Entertainment Weekly για τις 50 καλύτερες γυμνασιακές ταινίες.

Ένα τηλεοπτικό σίκουελ, με τίτλο To Sir, with Love II (1996), κυκλοφόρησε σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, με τον Πουατιέ να επαναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Μαρκ Θάκερεϊ, μετανάστης στη Βρετανία από τη Βρετανική Γουιάνα, δεν καταφέρνει να αποκτήσει θέση μηχανικού παρά τη δεκαοκτάμηνη αναζήτηση εργασίας. Αποδέχεται μια θέση διδασκαλίας στο North Quay Secondary School στο σκληρό Ανατολικό Λονδίνο, ως προσωρινή θέση, παρόλο που δεν έχει εμπειρία.

Οι μαθητές εκεί έχουν αποβληθεί από άλλα σχολεία και ο Θάκερεϊ είναι ο αντικαταστάτης του αποθανόντος πρώην δασκάλου. Οι μαθητές, με επικεφαλής τον Μπερτ Ντέναμ και την Πάμελα Ντερ (η οποία αργότερα ερωτεύεται τον Θάκερεϊ), συμπεριφέρονται άσχημα: οι γελοιότητες τους ποικίλλουν από βανδαλισμό έως απεχθείς φάρσες. Ο Θάκερεϊ διατηρεί ήρεμη συμπεριφορά, αλλά χάνει την ψυχραιμία του όταν ανακαλύπτει ότι κάτι καίγεται στη σόμπα της τάξης, που αποδεικνύεται ότι είναι η σερβιέτα ενός κοριτσιού. Βγάζει τα αγόρια από την τάξη και μετά επιπλήττει όλα τα κορίτσια, είτε ότι είναι υπεύθυνα είτε ότι παρατηρούν παθητικά. Ο Θάκερεϊ θυμώνει με τον εαυτό του που επέτρεψε στους μαθητές του να του πάρουν τον αέρα. Αλλάζοντας την προσέγγισή του, ενημερώνει την τάξη ότι δεν θα μελετούν πλέον από τα σχολικά βιβλία. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα τους αντιμετωπίζει ως ενήλικες και περιμένει να συμπεριφέρονται ανάλογα. Δηλώνει ότι θα τον προσφωνούν "κύριε" ή "κύριε Θάκερεϊ" τα κορίτσια θα αποκαλούνται "δεσποινίδες" και τα αγόρια με τα επώνυμά τους. Επιτρέπεται επίσης να συζητούν οποιοδήποτε θέμα επιθυμούν. Σταδιακά κερδίζει την τάξη, εκτός από τον Ντέναμ.

Ο Θάκερεϊ κανονίζει μια επίσκεψη με την τάξη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σάουθ Κένζινγκτον που πηγαίνει καλά. Το ταξίδι αναπαριστάται από μια σειρά φωτογραφιών καθώς η Λούλου τραγουδά το "To Sir with Love".

Ο Θάκερεϊ χάνει εν μέρει την εύνοια της τάξης όταν εκτονώνει μια δυνητικά βίαιη κατάσταση μεταξύ του μαθητή του Πότερ και του γυμναστή, κυρίου Μπελ. Απαιτεί από τον Πότερ να ζητήσει συγγνώμη απευθείας από τον Μπελ, ακόμα κι αν πιστεύει ότι ο Μπελ έκανε λάθος. Η ομάδα αργότερα αρνείται να καλέσει τον Θάκερεϊ στον χορό της τάξης. Όταν η λευκή μητέρα του μιγάδα μαθητή Σιλς πεθαίνει, η τάξη κάνει έρανο για στεφάνι αλλά αρνείται τα χρήματα του Θάκερεϊ. Οι μαθητές αρνούνται να παραδώσουν το στεφάνι αυτοπροσώπως στο σπίτι του Σιλς, φοβούμενοι τα κουτσομπολιά της γειτονιάς για επίσκεψη στο σπίτι ενός "έγχρωμου".

Ο διευθυντής λέει στον Θάκερεϊ ότι η «ενήλικη προσέγγιση» έχει αποτύχει και οι μελλοντικές εκδρομές και επισκέψεις ακυρώνονται. Ο Θάκερεϊ θα αναλάβει τα μαθήματα γυμναστικής των αγοριών μέχρι ο διευθυντής να βρει αντικαταστάτη. Εντωμεταξύ, ο Θάκερεϊ λαμβάνει μια προσφορά για θέση μηχανικού.

Η μητέρα της Πάμελα Ντερ ζητά από τον Θάκερεϊ να μιλήσει στην κόρη της για τη συμπεριφορά της στο σπίτι, αλλά αυτό ενοχλεί την Πάμελα, που ο Θάκερεϊ πιστεύει ότι είναι ερωτευμένη μαζί του. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γυμναστικής, ο Ντάναμ προκαλεί τον Θάκερεϊ σε αγώνα πυγμαχίας. Ο Ντένχαμ ρίχνει πολλά χτυπήματα στο πρόσωπο του Θάκερεϊ, αλλά ο αγώνας τελειώνει απότομα όταν ο Θάκερεϊ δίνει γροθιά στο ηλιακό πλέγμα του Ντέναμ. Ο Θάκερεϊ επαινεί τις ικανότητες του Ντέναμ και του προτείνει να διδάξει πυγμαχία στους νεότερους μαθητές τον επόμενο χρόνο. Ο Ντέναμ, εντυπωσιασμένος τελικά από τον Θάκερεϊ, εκφράζει τον θαυμασμό του για αυτόν στους συμμαθητές του. Ο Θάκερεϊ ξανακερδίζει τον σεβασμό τους και προσκαλείται στον χορό της τάξης. Αργότερα, όταν ο Θάκερεϊ παρευρίσκεται στην κηδεία της μητέρας του Σιλς, συγκινείται όταν διαπιστώνει ότι οι διαλέξεις του περί προσωπικών επιλογών και ευθυνών έχουν αποτέλεσμα καθώς παρευρίσκεται όλη η τάξη.

Στον χορό, η Πάμελα πείθει τον Θάκερεϊ να είναι ο παρτενέρ της στον χορό "Ladies Choice". Στη συνέχεια, η τάξη δίνει στον Θάκερεϊ "ένα μικρό δώρο για να τους θυμάται". Πολύ συγκινημένος για να μιλήσει, ο Θάκερεϊ αποσύρεται στην τάξη του.

Ένα θορυβώδες ζευγάρι μπαίνει απότομα στην τάξη. Χλευάζουν το δώρο του Θάκερεϊ που συνοδεύεται από μια κάρτα με την επιγραφή "Στον κύριό μας με αγάπη" υπογεγραμμένη από όλη την τάξη και λένε στον Θάκερεϊ ότι θα αυτοί είναι στην τάξη του την επόμενη χρονιά. Αφού φύγουν, ο Θάκερεϊ σηκώνεται και σκίζει την προσφορά εργασίας μηχανικού, συμφιλιωμένος με τη δουλειά που τον περιμένει. Στη συνέχεια παίρνει ένα λουλούδι από το βάζο στο γραφείο του, το τοποθετεί στο πέτο του και φεύγει.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σίντνεϊ Πουατιέ ως Μαρκ Θάκερεϊ
  • Τζούντι Γκίσον ως Πάμελα Ντερ
  • Κρίστιαν Ρόμπερτς ως Μπερτ Ντέναμ
  • Σούζι Κένταλ ως Γκίλιαν Μπλάνσαρντ
  • Λούλου ως Μπάρμπαρα Πεγκ
  • Φέιθ Μπρουκ ως Γκρέις Έβανς
  • Τζέφρι Μπέιλντον ως Θίο Γουέστον
  • Πατρίτσια Ράουτλετζ ως Κλίντι Κλίντριτζ
  • Αν Μπελ ως κυρία Ντερ
  • Κρίστοφερ Τσίτελ ως Πότερ

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σίντνεϊ Πουατιέ και ο Τζέιμς Κλαβέλ ήθελαν να γυρίσουν την ταινία, αλλά η Columbia Pictures ήταν απρόθυμη. Συμφώνησαν να παίξουν στην ταινία με μικρές αμοιβές, υπό την προϋπόθεση ότι ο Πουατιέ θα έπαιρνε το 10% του ακαθάριστου και ο Κλαβέλ το 30% των κερδών. «Όταν ήμασταν έτοιμοι να γυρίσουμε, η Κολούμπια ήθελε να προσθέσουμε είτε έναν βιασμό είτε μια μεγάλη μάχη», είπε ο Μάρτιν Μπάουμ. «Επιμείναμε, λέγοντας ότι ήταν μια ήπια ιστορία και κερδίσαμε».

Η ταινία γυρίστηκε στο Γουόπινγκ και στο Σάντουγουελ τουΑνατολικού Λονδίνου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στα στούντιο Pinewood. [4]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κυκλοφορία της στις ΗΠΑ, ο Μπόσλεϊ Κράουδερ ξεκίνησε την κριτική του αντιπαραβάλλοντας την ταινία με τον ρόλο και την ερμηνεία του Σίντνεϊ Πουατιέ στην ταινία του 1955 Η ζούγκλα του μαυροπίνακα. Σε αντίθεση με εκείνη την ταινία, ο Κρόουτερ λέει "ένας ωραίος αέρας ευγένειας πλημμυρίζει αυτήν την όμορφη έγχρωμη ταινία και ο κύριος Πουατιέ δίνει ένα παράδειγμα ότι είναι σωστός και γυρίζει το άλλο μάγουλο. Παρόλο που ελέγχει τον εαυτό του με δυσκολία σε ορισμένες από τις αντιπαραθέσεις του με την τάξη του, και μάλιστα ξεσπά σε μια περίπτωση, δεν συμπεριφέρεται ποτέ βαρετά, όπως κάνει ένας από τους συναδέλφους του δασκάλους". [5]

Σάουντρακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σάουντρακ της ταινίας περιλαμβάνει μουσική των Λούλου και The Mindbenders. Το αρχικό άλμπουμ κυκλοφόρησε από τη Fontana Records. Επανακυκλοφόρησε σε σιντί το 1995. Ο ιστότοπος AllMusic το βαθμολόγησε με τρία στα πέντε αστέρια. [6]

Το τραγούδι των τίτλων κυκλοφόρησε ως σινγκλ και έμεινε τρεις εβδομάδες στο Cash Box Top 100. [7]

  1. "To Sir With Love" (lyrics: Don Black; music: Mark London) – Lulu
  2. School Break Dancing "Stealing My Love from Me" (lyrics & music: Mark London) – Lulu
  3. Thackeray meets Faculty, Then Alone
  4. Music from Lunch Break "Off and Running" (lyric: Toni Wine; music: Carole Bayer) – The Mindbenders
  5. Thackeray Loses Temper, Gets an Idea
  6. Museum Outings Montage "To Sir, with Love" - Lulu
  7. A Classical Lesson
  8. Perhaps I Could Tidy Your Desk
  9. Potter's loss of temper in gym
  10. Thackeray reads letter about job
  11. Thackeray and Denham box in gym
  12. The funeral
  13. End of Term Dance "It's Getting Harder all the Time" (lyrics: Ben Raleigh; music: Charles Abertine) – The Mindbenders
  14. To Sir With Love – Lulu

Ο Τζέιμς Κλαβέλ και η ατζέντισσα της Λούλου θύμωσαν και απογοητεύτηκαν όταν το τραγούδι των τίτλων δεν συμπεριλήφθηκε στις υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού στα 40ά Όσκαρ το 1968. Υπέβαλαν επίσημη ένσταση για τον αποκλεισμό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0062376/. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/en/film229570.html. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 www.imdb.com/title/tt0062376/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  4. «To Sir, With Love». Movie-Locations.com. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2022. 
  5. Crowther, Bosley (15 June 1967). «Poitier Meets the Cockneys: He Plays Teacher Who Wins Pupils Over». The New York Times. https://www.nytimes.com/movie/review?res=9E06E3DF103AE63ABC4D52DFB066838C679EDE. Ανακτήθηκε στις 2013-12-19. 
  6. To Sir, with Love στο Allmusic
  7. «Top Single». Cash Box Magazine Charts. Cashbox. 1967. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2013. 
  8. Lulu: I Don't Want To Fight.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]