Σπήλαιο Αφαίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπήλαιο Αφαίας
Χάρτης
Είδοςσπήλαιο
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°0′21″N 23°37′0″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Χαϊδαρίου
ΤοποθεσίαΣκαραμαγκάς Αττικής
ΧώραΕλλάδα

Το Σπήλαιο Αφαίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα σπήλαια της Αττικής, βρίσκεται στο Όρος Αιγάλεω και ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα. Την είσοδό του εντόπισαν δύο παιδία, ο Παναγιώτης Διονυσίου και ο Δημήτρη Παναγιωτίδης. Είναι πολύ πιθανόν η είσοδος να άνοιξε πρόσφατα, μιας και στην περιοχή εκτελούνται έργα διάνοιξης για τον προαστιακό. Εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε το 2008 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σπήλαιο έχει δημιουργηθεί από τη διεύρυνση μίας διάκλασης και αναπτύσσεται κατά μήκος της, με διεύθυνση ΒΔ –ΝΑ και με μέση κλήση 50 μοίρες. Έχει κατηφορική ανάπτυξη, αλλά χωρίς να χρειάζεται σχοινί.

Η είσοδος είναι μικρή, κάπως στενή και κατηφορική στα πρώτα μέτρα της. Κατεβαίνοντας στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα που εκτός από σταλακτίτες υπάρχουν και ρίζες δένδρων που κρέμονται από την οροφή και καταλήγουν στο δάπεδο. Το σπήλαιο είναι μεγάλο, ευρύχωρο. Σταλακτιτικές κολώνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, λιθωματικές λεκάνες, κουρτίνες, ελικτίτες και εκκεντρίτες συνθέτουν πολυεπίπεδο σκηνικό, με πρωταγωνιστές το νερό και τον βράχο. Εκατομμύρια χρόνια το νερό, σταγόνα - σταγόνα σμίλεψε τον βράχο και έπλασε την ομορφιά. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η σεισμικότητα της περιοχής αλλά και η φύση των πετρωμάτων δημιούργησαν αυτά τα κοιλώματα και οι διαβρωμένοι βράχοι σχημάτισαν την αξιοθαύμαστη αυτή φυσική διακόσμηση του σπηλαίου. Στην τελευταία αίθουσα υπάρχουν επίσης μοναδικής ομορφιάς ελικτίτες.

Οι πολλές κατακρημνίσεις κάνουν δύσκολη την εξερεύνησή του και ακόμη πιο δύσκολη την χαρτογράφηση. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφηθεί μόνο τα τρία τέταρτα του σπηλαίου. Η επικλινής μορφολογία του και οι κατακρημνίσεις δεν το καθιστούν κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • [1] Ιστοσελίδα Δήμου Χαϊδαρίου
  • [2] Ιστοσελίδα Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας