Σοφία του Βίντσενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοφία του Βίντσενμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1105
Βίντσενμπουργκ
Θάνατος6  Ιουλίου 1160
Μπράντενμπουργκ αν ντερ Χάβελ
Τόπος ταφήςΜπάλενστετ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑλβέρτος η Άρκτος
ΤέκναΌθων Α΄ του Βρανδεμβούργου
Ζίγκφριντ της Βρέμης
Βερνάρδος του Άνχαλτ
Χέντβιχ του Βρανδεμβούργου
Χέρμαν Α΄ κόμης του Ορλαμύντε
Γερτρούδη του Βρανδεμβούργου[1]
Adalbert III von Ballenstedt[2]
Dietrich von Brandenburg
Heinrich von Brandenburg
Adelheid von Brandenburg
ΓονείςHerman I, Count of Winzenburg και Hedwig von Krain und Istrien[2]
ΑδέλφιαΧέρμαν Β΄ του Βίντσενμπουργκ
Beatrix II of Winzenburg

Η Σοφία, γερμ.: Sophie of Winzenburg (1105 στο Βίντσενμπουργκ, κοντά στο Αννόβερο - 6 ή 7 Ιουλίου 1160 στο Bρανδεμβούργο αν ντερ Χάβελ ) [3] [4] από τον Οίκο του Φόρμπαχ ήταν κόρη του κόμη του Βίντσενμπουργκ και με τον γάμο της έγινε (η πρώτη) μαργραβίνα του Βρανδεμβούργου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Χέρμαν Α΄ κόμη του Βίντσενμπουργκ και της πρώτης συζύγου του, που ήταν κόμισσα του Έβερσταϊν. Αυτή δώρισε ένα oxgang (20 έικρ = 80 στρέμματα) γεωργικής γης κοντά Βέλλεν στο μοναστήρι στο Λάιτσκαου και αργότερα ένα άλλο oxgang κοντά Βόλμιρσλεμπεν. Το 1158 συνόδευσε τον σύζυγό της σε προσκύνημα στους Αγίους Τόπους.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αδελφή της Bεατρίκη ήταν ηγουμένη του αβαείου Κβέντλινμπουργκ. Η Σοφία και η Βεατρίκη απεβίωσαν και οι δύο το 1160. Ορισμένες πηγές δείχνουν ότι η Σοφία απεβίωσε στις 25 Μαρτίου, άλλες αναφέρουν στις 6 ή 7 Ιουλίου. Τάφηκε στην εκκλησία του μοναστηριού στο Μπάλενστετ. [4]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρούσα κατάσταση της έρευνας είναι ότι η ταυτότητα του πατέρα της δεν έχει αποδειχθεί οριστικά. Μπορεί να ανήκε σε άλλον ευγενή Οίκο, στον οποίο χρησιμοποιείτο το όνομα Σοφία. 

Η μορφή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επτακόσια χρόνια μετά το τέλος της βρέθηκε στο Άσερσλεμπεν ένας βρακτεάτης (αναμνηστική κοπή), που απεικονίζει τη Σοφία και τον σύζυγό της. [5] Το πορτρέτο της είναι στυλιζαρισμένο, όπως ήταν συνηθισμένο εκείνη την εποχή. Το γεγονός ότι ο Αλβέρτος απεικόνιζε τη σύζυγο δίπλα του σε νομίσματα, είναι ένα σημάδι της εξαιρετικής αγάπης του για τη Σοφία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1125 παντρεύτηκε τον Αλβέρτο των Ασκάνια την Άρκτο, μάργραβο του Βρανδεμβούργου, δούκα της Σαξονίας, κόμη του Άνχαλτ. [4] [6] Έκανε δώδεκα παιδιά και από αυτά, ο Bερνάρδος έζησε περισσότερο (72 έτη).

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  2. 2,0 2,1 2,2 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  3. «Internet portal for the state of Brandenburg». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 4,2 genealogie-mittelalter.de. «Sophie von Winzenburg Gräfin von Ballenstedt». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2010. 
  5. German Wikipedia article on the find at Aschersleben
  6. Karlheinz Deschner: Kriminalgeschichte des Christentums, vol. 8, Rowohlt, 2006, (ISBN 978-3499616709), p. 417

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Otto Dungern: Thronfolgerecht und Blutsverwandtschaft der deutschen Kaiser seit Karl dem Großen, Papiermühle, Vogt, 1910, σ. 159
  • Bettina Elpers: Regieren, Erziehen, Bewahren: mütterliche Regentschaften im Hochmittelalter, Klostermann, Frankfurt am Main, 2003,(ISBN 978-3465032748), σελ. 152

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]