Σοφία Μπόσνιακ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοφία Μπόσνιακ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Ιουνίου 1609
Šurany
Θάνατος28  Απριλίου 1644
Strečno
Τόπος ταφήςTeplička nad Váhom (49°13′43″ s. š., 18°48′10″ v. d.)
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ουγγαρίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταlord of the manor
Οικογένεια
ΣύζυγοςFerenc Wesselényi
ΤέκναAdam Wesselényi

Η Σοφία Μπόσνιακ (σλοβακικά: Žofia Bosniakova‎‎, Ναγκισουράνι /Σουράνι, 2 Ιουνίου 1609 – Στρέτσνο, 28 Απριλίου 1644) ήταν Ουγγαρέζα ευγενής και σύζυγος του κόμη Φέρενς Βεσελένι.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σοφία Μπόσνιακ ήταν κόρη του βαρόνου Τάμας Μπόσνιακ και της Μαρία Κεντερές. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών, παντρεύτηκε τον Μιχάλι Σερένι, ηγέτη του Φουλέκ (Φιλάκοβο) και των κάστρων Σέντρο, αλλά ο γάμος τους κράτησε μόνο για λίγους μήνες (μέχρι τον θάνατο του Σερένι τον Μάρτιο του 1626). Μετά τον θάνατο του πρώτου της συζύγου, επέστρεψε στο Ναγκισουράνι στους γονείς της. Αργότερα το ίδιο έτος, η μητέρα της πέθανε και τον επόμενο χρόνο η Σοφία έχασε και τον 22χρονο αδερφό της. Ο πατέρας της υπηρετούσε εκείνη την εποχή στο Κάστρο Φουλέκ, οπότε ήταν αυτή που ασχολήθηκε με τη διαχείριση της περιουσίας τους. Σύντομα, έγινε γνωστή από τη γειτονιά ως γενναιόδωρη υποστηρίκτρια των φτωχών και των αρρώστων. Σε ηλικία 21 ετών, ως αποτέλεσμα της μεσολάβησης του καρδινάλιου Πέτερ Βέσελένι, παντρεύτηκε τον Φέρενς Βεσελένι. Οι δυο τους έζησαν στο κάστρο Στρέτσνο και απέκτησαν δύο αγόρια, τον Άνταμ (1630) και τον Λάζλο (1633).

Αφού ο πατέρας της Μπόσνιακ πέθανε από χολέρα το 1634, ο σύζυγός της Φέρενς Βεσελένι ανέλαβε τα καθήκοντα του ηγέτη στο κάστρο Φουλέκ. Ο Βεσελένι σπάνια επέστρεφε σπίτι στην οικογένειά του, η οποία, στο μεταξύ, μετακόμισε στη Βαγκταπόλκα λόγω πολλών επιθέσεων εναντίον του Φουλέκ από Τούρκους στρατιώτες. Η διαχείριση της περιουσίας τους και η φροντίδα των παιδιών παρέμεναν καθήκον της Μπόσνιακ. Στη Βαγκταπόλκα, φρόντιζε τους φτωχούς και με τον σύζυγό της, ίδρυσε στο χωριό μια φιλανθρωπική οργάνωση που διέθετε και νοσοκομείο. Οι άνθρωποι της γειτονιάς τη θεωρούσαν ζωντανή αγία.

Αργότερα ο Βεσελένι είχε σχέση με τη Μαρία Σέτσι.

Μετά τη σχέση του δεύτερου συζύγου της, η Μπόσνιακ πρόσφερε ακόμη περισσότερα από πριν στους φτωχούς και τα βράδια πήγαινε να προσευχηθεί στο παρεκκλήσι. Σύμφωνα με έναν μύθο, είδε ένα όραμα στο οποίο της εμφανίστηκε η Παναγία και την προειδοποίησε να προσευχηθεί.

Η Μπόσνιακ πέθανε σε ηλικία 35 ετών και θάφτηκε στο παρεκκλήσι του κάστρου.

Λείψανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1689, το κάστρο άλλαξε χέρια και ο νέος ιδιοκτήτης αποφάσισε να μεταφέρει τα λείψανα των μελών της οικογένειας των Βεσελένι που ήταν θαμμένα στο κάστρο. Κατά τη μεταφορά, βρέθηκε το μουμιοποιημένο σώμα της Μπόσνιακ το οποίο αργότερα μεταφέρθηκε στην εκκλησία της Βαγκταπόλκα. Σύμφωνα με τον μύθο, το σώμα της ήταν τόσο καλά διατηρημένο που φαινόταν σαν να είχε μόλις πρόσφατα πεθάνει - παρά το γεγονός ότι δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια ταρίχευσης του σώματός της.

Η τελευταία κατοικία της Μπόσνιακ έγινε τόπος προσκυνήματος. Κάθε χρόνο την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου (στις 15 Αυγούστου), πολλοί άνθρωποι από τη γειτονιά έρχονταν να επισκεφτούν το γυάλινο φέρετρό της. Θεωρήθηκε θαύμα το ότι το σώμα παρέμεινε διατηρημένο ακόμη και στη σύγχρονη εποχή.

Την 1η Απριλίου 2009, ένας 31χρονος ψυχικά διαταραγμένος άνδρας από την κοντινή πόλη Ζίλινα έσπασε το γυάλινο κάλυμμα του φέρετρου και άναψε φωτιά στη μούμια της Μπόσνιακ αφού μπήκε στην εκκλησία με ένα κλειδί που πήρε από ένα κοντινό ζαχαροπλαστείο. Η μούμια απανθρακώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Ο άνδρας, ο οποίος πιστεύεται ότι έπασχε από σχιζοφρένεια, οδηγήθηκε σε ψυχιατρική κλινική. Ισχυρίστηκε ότι η Μπόσνιακ ήταν βρικόλακας και ερχόταν να τον στοιχειώσει τη νύχτα. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]