Σμπατ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σμπατ της Αρμενίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1277
Θάνατος1310
Χώρα πολιτογράφησηςΑρμενικό Βασίλειο της Κιλικίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΛέων Γ΄ της Αρμενίας και Κεράν της Αρμενίας
ΑδέλφιαΡίτα της Αρμενίας
Ισαβέλλα της Αρμενίας (δίδυμος)
Οσίν της Αρμενίας
Χετούμ Β' της Αρμενίας
Κωνσταντίνος Γ΄ της Αρμενίας
Θόρος Γ΄ της Αρμενίας
Euphemia of Armenia
Αλινάκ της Αρμενίας
ΟικογένειαΟίκος των Χετουμιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΓκαγκίκ Β΄ της Αρμενίας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σεμπάντ της Αρμενίας ή Σμπατ της Αρμενίας, (αρμενικά: Սմբատ‎‎, 1277 - 1310) από τον Οίκο των Χετουμιδών ήταν βασιλιάς της Μικράς Αρμενίας (Κιλικίας) (1296 - 1298).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σεμπάντ ήταν τρίτος γιος του Λέων Γ΄ της Αρμενίας της Αρμενίας και της Κεράν της Αρμενίας κόρης του Χετούμ (4ου απογόνου του Οσίν Α΄ κυρίου του Λαμπρόν).

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Χετούμ Β΄ της Αρμενίας είχε παραχωρήσει το θρόνο στον δεύτερο αδελφό του Θόρο Γ΄ της Αρμενίας. Τα δύο αδέλφια συνόδευσαν την αδελφή τους Ρίτα της Αρμενίας στην Κωνσταντινούπολη το 1294, όπου παντρεύτηκε τον Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγο Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Κατά την απουσία τους ο Σεμπάντ κατέλαβε το θρόνο με τη βοήθεια του αδελφού του Κωνσταντίνου Γ΄ (τέταρτου γιου του Λέοντα Γ΄) και όταν τα δύο αδέλφια επέστρεφαν από την Κωνσταντινούπολη, τους αιχμαλώτισε στο Παρτζερπέρτ.

Το 1297 ταξίδευσε εκούσια στην Αυλή του σουλτάνου των Μογγόλων Γκαζάν που τον αναγνώρισε ως βασιλιά, αυτό ήταν αναγκαίο για τον σφετεριστή Σεμπάντ που νομιμοποίησε κατά κάποιο τρόπο τη θέση του. Έλαβε και μία νύφη, ίσως συγγενή και του ίδιου το Γκαζάν για να επισφραγιστεί η συμμαχία με επιγαμία.[1] [2]

Κατά την επιστροφή του, ο Χετούμ Β΄ τυφλώθηκε με καυτηριασμό και ο Θόρος Γ΄ φονεύθηκε το 1298 με εντολές τού Σεμπάντ. Τότε ο Κωνσταντίνος Γ΄ τον πρόδωσε: βοήθησε τον Χετούμ Β΄ να εκτοπίσει τον Σεμπάντ και κυβερνούσε ως να επουλωθούν τα τραύματα στα μάτια του Χετούμ Β΄. Σύντομα ο Σεμπάντ μαζί με τον Κωνσταντίνο Γ΄ συνωμότησαν για να αναλάβουν το θρόνο, αλλά και οι δύο φυλακίστηκαν για το υπόλοιπο της ζωής του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε μία από τους Μογγόλους ίσως συγγενή του Γκαζάν ιλχάνου των Μογγόλων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Luisetto, p. 122, referencing Gestes des Chiprois par. 553
  2. Hornstein, p. 410

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Boase, T. S. R. (1978). The Cilician Kingdom of Armenia. Edinburgh: Scottish Academic Press. ISBN 0-7073-0145-9.
  • Hornstein, Lilian Herlands. "The Historical Background of the King of Tars." Speculum, 16:4 (Oct., 1941), pp. 404–414.
  • Luisetto, Frédéric (2007). Arméniens et autres Chrétiens d'Orient sous la domination mongole. Geuthner. ISBN 978-2-7053-3791-9.
  • Stewart, Angus Donal (2001). The Armenian Kingdom and the Mamluks: War and diplomacy during the reigns of Het'um II (1289–1307). BRILL. ISBN 90-04-12292-3.
Σμπατ της Αρμενίας
Γέννηση: 1277 Θάνατος: 1310
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Χετούμ Β΄
Βασιλιάς του Αρμενικού βασιλείου της Κιλικίας

1296 - 1298
Διάδοχος
Κωνσταντίνος Γ΄


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sempad, King of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).