Σκουντέτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το σκουντέτο

Το σκουντέτο (ιταλικά: μικρή ασπίδα), ιταλική προφορά: skuˈdetto) είναι διακριτικό με τα χρώματα της σημαίας της Ιταλίας που είναι ραμμένο στη φανέλα των ποδοσφαιριστών των ιταλικών αθλητικών συλλόγων που κέρδισαν το πρωτάθλημα υψηλότερου επιπέδου του αντίστοιχου αθλήματος την προηγούμενη σεζόν. Το σκουντέτο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920 για να τιμήσει τον νικητή του εθνικού ομοσπονδιακού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (το οποίο το 1929 μετονομάστηκε σε Σέριε Α) και η πρώτη ομάδα που το φόρεσε ήταν η Τζένοα το 1924. Αργότερα υιοθετήθηκε και από ομάδες άλλων αθλημάτων.

Η λέξη σκουντέτο χρησιμοποιείται επίσης για να δηλώσει το τρόπαιο της Σέριε Α. Η φράση "κέρδισε το σκουντέτο " σημαίνει "κέρδισε τη Σέριε Α".

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζανλουίτζι Μπουφόν το 2016, φορώντας το σκουντέτο που κέρδισε με τη Γιουβέντους την προηγούμενη σεζόν. Στην εικόνα υπάρχει και η Κονκάρδα, που φορούν οι σημερινοί κάτοχοι του Κυπέλλου Ιταλίας.

Οι πηγές συμφωνούν γενικά ότι ο εφευρέτης του σκουντέτο ήταν ο Ιταλός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Γκαμπριέλε Ντ' Ανούντσιο . Στα νιάτα του, ο Ντ' Ανούντσιο ήταν ένθερμος οπαδός του ποδοσφαίρου και το 1887 αγόρασε μια δερμάτινη μπάλα στο Λονδίνο από τον ίδιο κατασκευαστή που προμήθευε τη Αγγλική Φούτμπολ Λιγκ [1] και έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του στην παραλία της πατρίδας του, τη Πεσκάρα. [1]

Το 1920, η πρώην αυστροουγγρική πόλη Ριέκα (σήμερα ανήκει στην Κροατία) προσαρτήθηκε στην Ιταλία και ο Ντ' Ανούντσιο πρότεινε στην τοπική ομάδα ποδοσφαίρου να αναγνωρίσει ότι υποστηρίζει την ιταλική κυριαρχία στην πόλη με μια τρίχρωμη ασπίδα πράσινου, λευκού και κόκκινου χρώματος στις φανέλες τους. [1] [2]

Το 1924, η Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ενέκρινε την απόφαση να τιμήσει τους πρωταθλητές επιτρέποντάς τους να φορούν το σκουντέτο στις φανέλες τους. Το ιταλικό πρωτάθλημα ράγκμπι που ξεκίνησε το 1928 έγινε το δεύτερο πρωτάθλημα που υιοθέτησε το σκουντέτο στη φανέλα μιας ομάδας για να υποδείξει την ομάδα που κατέχει τον τίτλο. Από τότε, το σκουντέτο έχει γίνει το σύμβολο των υπερασπιστών του τίτλου των πρωταθλητών κάθε αθλητικού πρωταθλήματος στην Ιταλία.

Άλλες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκόραν Πάντεφ με τη φανέλα της Γαλατασαράι με το σκουντέτο στο στήθος του να είναι με τα χρώματα της τουρκικής σημαίας.

Στην τουρκική Süper Lig η πρωταθλήτρια ομάδα έχει τη δυνατότητα να έχει το σκουντέτο σε στρογγυλό σχήμα στις φανέλες των ποδοσφαιριστών με τα χρώματα της εθνικής σημαίας.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Pierangelo, Paolo (8 April 2013). «150 anni di D'Annunzio, l'ideatore dello scudetto sulle maglie da gioco» (στα Ιταλικά). la Gazzetta dello Sport (Milan). http://www.fantagazzetta.com/blogs/18_04_2013/150-anni-di-dannunziolideatore-dello-scudetto-sulle-maglie-da-gioco-170340. Ανακτήθηκε στις 9 December 2016. 
  2. Graziosi, Roberto (25 April 2016). «Chi ha inventato lo Scudetto?». Focus. http://www.focus.it/cultura/storia/inventore-scudetto-d-annunzio. Ανακτήθηκε στις 9 December 2016. 
  3. Giacomo Detomaso (7 Φεβρουαρίου 2022). «Gli "scudetti" degli altri: come sono le maglie dei campioni esteri». Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2022.