Σημαία της Λευκορωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία της Λευκορωσίας. Λόγος σημαίας: 1:2

Η σύγχρονη σημαία της Λευκορωσίας υιοθετήθηκε στις 7 Ιουνίου 1995 έπειτα από δημοψήφισμα που διεξήχθη τον προηγούμενο μήνα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (το οποίο δεν αναγνωρίστηκε ως «μη δημοκρατικό» από τους διεθνείς παρατηρητές) ήταν υπέρ της αλλαγής της ιστορικής σημαίας του 1918, η οποία επαναφέρθηκε μετά την ανεξαρτησία της χώρας από την ΕΣΣΔ, το 1991. Η σημερινή σημαία είναι μία τροποποίηση της σημαίας της σοβιετικής Λευκορωσίας του 1951.

Το σχέδιο της σημερινής σημαίας είναι ένα ορθογώνιο ύφασμα που αποτελείται από δύο μακριές λωρίδες. Η επάνω λωρίδα είναι κόκκινη (τα 2/3 της σημαίας) και η κάτω είναι πράσινη (το 1/3 της σημαίας). Υπάρχει επίσης ένα ερυθρόλευκο κάθετο διακοσμητικό σχέδιο, το οποίο καταλαμβάνει το 1/9 του μήκους της σημαίας.

Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την αρχαία ιστορία της Λευκορωσίας και το πράσινο είναι για τα δάση και το λαμπρό μέλλον της.

Δομή της σημαίας της Λευκορωσίας

Παλιά σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ερυθρόλευκη σημαία χρησιμοποιείται ακόμα από αρκετές ομάδες, παρά την επίσημη απαγόρευσή της από την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα χρησιμοποιείται από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Ιστορικές σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]