Σημαία της Φινλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική σημαία της Φινλανδίας, σε χρήση από τους πολίτες. Λόγος: 11:18
Κρατική σημαία της κυβέρνησης. Λόγος: 11:18
Ναυτική σημαία (στρατιωτική). Λόγος: 11:19
Η προεδρική σημαία. Λόγος: 11:19

Η σημαία της Φινλανδίας, η οποία λέγεται και Siniristilippu (σημαία με το γαλάζιο σταυρό), χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα και βασίζεται στη σημαία της Δανίας. Έχει έναν μπλε σκανδιναβικό σταυρό σε λευκό φόντο.

Το μπλε συμβολίζει τις λίμνες και τον ουρανό, ενώ το λευκό χρώμα αντιπροσωπεύει το χιόνι και τις λευκές νύχτες του φινλανδικού καλοκαιριού.

Η κρατική σημαία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση έχει στο κέντρο το εθνόσημο της Φινλανδίας και χωρίς αυτό είναι πανομοιότυπη με τη σημαία που χρησιμοποιούν οι πολίτες. Η σημαία με την ουρά χελιδονιού είναι σε χρήση από το στρατό. Η προεδρική σημαία είναι ίδια με την κρατική σημαία με την ουρα χελιδονιού με τη διαφορά ότι επάνω αριστερά στη γωνία έχει έναν Σταυρό της Ελευθερίας, που προέρχεται από το Τάγμα του Σταυρού της Ελευθερίας, του οποίου Άρχοντας είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Φινλανδίας.

Από σύμπτωση, η σημαία της Φιλανδίας είναι ίδια με τη σημαία των νησιών Σέτλαντ, με τη διαφορά ότι τα χρώματα είναι αντεστραμμένα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σχέδιο της σημαίας με το γαλάζιο σταυρό που υπάρχει σήμερα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Λέσχη Ιστιοπλοΐας της Νίλαντ, που ιδρύθηκε στο Ελσίνκι το 1861. Εκτός από το σταυρό και το λευκό φόντο, η σημαία της λέσχης είχε και το εθνόσημο με το στέμμα της επαρχίας της Ουουσίμας μέσα σε δύο σταυρωτά κλαδιά, στην άνω γωνία του παρίστιου.

Η σημαία που χρησιμοποιούνταν προσωρινά το 1917-1918

Λίγο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Φιλανδίας 1917, διεξήχθη διαγωνισμός και τελικά επιλέχθηκε το σημερινό σχέδιο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]