Σερτζ Τσερμάγιεφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

O Σερτζ Τσερμάγιεφ (Serge Ivan Chermayeff, 8 Οκτωβρίου 1900 - 8 Μαΐου 1996) ήταν Βρετανός αρχιτέκτονας, σημαντικός εκπρόσωπος του αγγλικού μοντέρνου κινήματος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Γκρόζνυ, στο Βόρειο Καύκασο της σημερινής Ρωσίας και ήταν γόνος πλούσιας εβραϊκής οικογένειας. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε στο Λονδίνο όπου σπούδασε στο Harrow και Trinity College στο Καίμπριτζ. Ο Τσερμάγιεφ ξεκίνησε να δουλεύει ως σχεδιαστής εσωτερικών χώρων για την εταιρεία Warring & Gillow στο Λονδίνο, έως ότου ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο του το 1930. To 1933 ξεκίνησε η σύντομη συνεργασία του με τον Γερμανό αρχιτέκτονα Έριχ Μέντελσον. Μαζί δημιούργησαν μερικά πολύ σημαντικά έργα όπως το De La Warr Pavilion στο Bexhill στο East-Sussex της Αγγλίας, το Cohen House στο Λονδίνο και το Shann House στο Ράγκμπι, Warwickshire. Οι δύο αρχιτέκτονες ήταν μέλη του MARS group (Modern Architectural Research group). Τα πρώτα έργα του Τσερμάγιεφ δείχνουν την επιρροή τόσο της δυτικοευρωπαϊκής παράδοσης όσο και της ρώσικης κονστρουκτιβιστικής αρχιτεκτονικής.

Το 1940 ο Τσερμάγιεφ μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου συνεργάστηκε με τον Clarence W. Mayhew για το σχεδιασμό της κατοικίας του Mayhew στο Oakland και του Horn House στο Marin County στην Καλιφόρνια.

Ο Τσερμάγιεφ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια όπως το California School of Fine Arts κατά την περίοδο 1940-1941 και το Brooklyn College το διάστημα 1942-1946. Το 1946 ο Walter Gropius του πρότεινε να αναλάβει τη διεύθυνση του Institute of design στο Σικάγο. Ο Τσερμάγιεφ ήταν διευθυντής του ινστιτούτου μέχρι το 1951 που παραιτήθηκε, όταν το ινστιτούτο συγχωνεύθηκε με το Illinois Institute of Technology. To 1952 δίδαξε στο Institute of Technology στη Μασαχουσέτη. Το 1953 μετακόμισε στο Καίμπριτζ, όπου άνοιξε αρχιτεκτονικό γραφείο μαζί με τον Hayward Cutting, και ξεκίνησε να διδάσκει ως καθηγητής στο Harvard Graduate School of Design (1953-1962, 1974). Από το 1962 μέχρι και το 1971 που αποσύρθηκε, ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

O Τσερμάγιεφ άφησε πολύ σημαντικό γραπτό έργο, όπως το Community and Privacy βιβλίο που έγραψε με τον Christopher Alexander το 1964, και το The Shape of Community σε συνεργασία με τον Alexander Tzonis το 1970.


The De La Warr Pavilion (1935)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το De La Warr Pavilion βρίσκεται στη βρετανική πόλη Bexhill-on-Sea στο East-Sussex. Είναι έργο των Serge Τσερμάγιεφ και Erich Mendelsohn και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του μοντέρνου κινήματος στην Αγγλία τη δεκαετία του 1930. Το Pavilion ήταν το αποτέλεσμα ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε συγκαλέσει ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Bexhill, o Earl De La Warr. O De La Warr φανταζόταν το Pavilion σαν ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούσα να μάθουν για τις τέχνες, να χρησιμοποιήσουν τη βιβλιοθήκη διευρύνοντας τους ορίζοντες τους και να απολαμβάνουν το θαλασσινό αέρα από τα περιμετρικά «καταστρώματα». Ο σχεδιασμός του κτιρίου αποτελεί μία πρωτοποριακή κατασκευή από σκυρόδεμα και μέταλλο (ελαφρύς προκατασκευασμένος μεταλλικός σκελετός) που αντανακλά τις φιλοδοξίες του Earl De La Warr αρχιτεκτονικά, μέσω των minimal- καθαρών γραμμών, τις θεάσεις προς τη θάλασσα και τις υψηλής ποιότητας λεπτομέρειες. Πρόκειται για μια τολμηρή και απλή δομή που ισορροπεί το συμπαγή κύβο της αίθουσας συνεδριάσεων με τις μακριές, οριζόντιες λουρίδες των μπαλκονιών, οι οποίες είναι προσανατολισμένες έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ωραία θέα, καλό ηλιασμό και καθαρό αέρα. Εκτός από τις οριζόντιες ζώνες των μπαλκονιών, η γλυπτική σπειροειδής σκάλα είναι το κεντρικό σημείο του Pavilion. Αυτή η κορδέλα από σκυρόδεμα εκτείνεται μέσα στο κτίριο προσφέροντας οπτικές φυγές προς τη θάλασσα καθώς και τους κατώτερους ορόφους. Η εμπειρία του να ανεβαίνεις αυτή τη σκάλα είναι ευχάριστη ενώ ο χώρος πλημυρίζει με φυσικό φως. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Pavilion εκπέμπει την ελαφρότητα και τη διαφάνεια του νέου στυλ διατηρώντας στη σπειροειδή σκάλα και στα παράθυρα που προβάλλουν προς τον κόλπο το δυναμικό χαρακτήρα. Αναμφίβολα, το κτίριο των Τσερμάγιεφ και Mendelsohn χαρακτηρίζεται από μεγάλη χάρη, τολμηρή απλότητα και εξαιρετικό σχεδιασμό. Πολύ σωστά λοιπόν, έχει χαρακτηρισθεί ένα αριστούργημα του μοντερνισμού.

The Mayhew House[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Mayhew House σχεδιάστηκε από τον Τσερμάγιεφ σε συνεργασία με τον Clarence W. W. Mayhew. Πρόκειται για την κατοικία του ίδιου του Mayhew η οποία βρίσκεται στο Oakland στην Καλιφόρνια. Το γωνιακό οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται η κατοικία έχει απότομη κλίση κάτι που οδήγησε τους αρχιτέκτονες να χωρίσουν το σπίτι σε δύο τμήματα ακολουθώντας το ανάγλυφο του οικοπέδου. Έτσι, τα ιδιωτικά δωμάτια βρίσκονται στο πάνω επίπεδο και η κουζίνα, το καθιστικό και η τραπεζαρία στο κάτω επίπεδο όπου ο κήπος είναι ευρύτερος και επιτρέπει την διεύρυνση του σαλονιού προς αυτόν. Οι φόρμες εμφανίζονται από το δρόμο ως απλά τετράγωνα αλλά στην πραγματικότητα και τα δύο «σπάνε» κοντά στο κέντρο τους για να προσαρμοστούν στην τοπογραφία. Η πτέρυγα του υπνοδωματίου προβάλλει προς τα έξω πάνω από το έδαφος τονίζοντας την ελαφρότητα του κτιρίου και επομένως τη νεωτερικότητά του. Το σπίτι είναι επενδυμένο με στέρεα κατακόρυφα και άλλοτε οριζόντια πανέλλα. Η επένδυση κάνει τους δύο όγκους να μοιάζουν συμπαγείς και τα παράθυρα εμφανίζονται σαν τρύπες τα οποία περιγράφονται από τα έντονα πλαίσια τους. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η εσωτερική σκάλα που συνδέει τα δύο επίπεδα. Η πλευρά της σκάλας που πλαισιώνει το δρόμο είναι επενδυμένη με ξύλο έτσι ώστε να προστατεύεται η ιδιωτικότητα των κατοίκων. Αντίθετα η πλευρά που βλέπει προς τον εσωτερικό κήπο είναι ολόκληρη γυάλινη. Το καθιστικό είναι ιδιαίτερα φωτεινό κι ευρύχωρο, ενώ υπάρχει ένα κατακόρυφο χώρισμα με υφασμάτινη επένδυση το οποίο αποκρύπτει τον ιδιωτικό χώρο. Μεγάλα ξύλινα πανέλα τοποθετημένα οριζόντια καλύπτουν τον ένα τοίχο του καθιστικού τα οποία συνεχίζουν και στον εγκάρσιο τοίχο και ενοποιούνται με το τζάκι και την ξύλινη βιβλιοθήκη. Αντίθετα ο απέναντι τοίχος είναι εξ’ ολοκλήρου γυάλινος με συρόμενες μπαλκονόπορτες. Σε αυτήν την πλευρά ξύλινες, λεπτές κολώνες έχουν τοποθετηθεί εξωτερικά του τοίχου, έτσι η γυάλινη επιφάνεια γυρίζει και στη γωνία η οποία φαίνεται αόρατη. Στον επάνω όροφο, τα τρία παιδικά υπνοδωμάτια χωρίζονται μεταξύ τους με αποσυναρμολογούμενους τοίχους έτσι ώστε να μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων. Το Mayhew House είναι ένα κράμα στοιχείων του ευρωπαϊκού μοντέρνου κινήματος και της τοπικής αρχιτεκτονικής αντανακλώντας τους δύο αρχιτέκτονες, τον Serge Chermayeff και τον Clarence W. Mayhew.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dennis Sharp, The Illustrated Encyclopedia of Architects and Architecture.
  • Kathleen James, Erich Mendelsohn and the architecture of german modernism.
  • Alan Hess, Forgotten Modern: California Houses 1940-1970.

Άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The De La Warr Pavilion 1935, του Rowan Moore, The Guardian.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα