Σίβυλλα της Φορτιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σίβυλλα της Φορτιά
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1350 (περίπου)
Fortià
ΘάνατοςΝοέμβριος 1406[1]
Βαρκελώνη
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός της Βαρκελώνης
Χώρα πολιτογράφησηςΣτέμμα της Αραγωνίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚαταλανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠέτρος Δ΄ της Αραγωνίας (1377–1387)[1][2][3]
Artal de Foces II (1371–1374)[1]
ΤέκναAlphonse d'Aragon[1]
Peter of Aragon[1]
Ισαβέλλα της Αραγωνίας, κόμισσα του Ουρζέλ[1]
ΓονείςBernat de Fortia[1] και Francesca de Vilamarí
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σίβυλλα της Φορτιά (πέθανε το 1406) ήταν βασίλισσα της Αραγωνίας σαν τέταρτη σύζυγος του Πέτρου Δ΄ της Αραγωνίας. Ο πατέρας της ήταν ο Μπερενγκουέρ δε Φορτιά, ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια Φορτιά με εδάφη στην βασιλική Εμπορντά που βρισκόταν στην Κομητεία της Ενπούριες. Η Σίβυλλα ακούγεται ότι είχε απίστευτη ομορφιά στην νεανική της ηλικία, παντρεύτηκε σε άγνωστη ημερομηνία τον πρώτο της σύζυγο Άρταλ ντε Φος.[4] Μόλις χήρεψε υπηρέτησε στην συνοδεία της την Ελεονώρα της Σικελίας τρίτη σύζυγο του βασιλιά Πέτρου Δ΄ την εποχή που το βασιλικό ζεύγος έμενε στην Εμπορντά. Η Ελεονώρα της Σικελίας πέθανε (1375), άφησε στον βασιλιά 2 γιους και μία κόρη. Η Σίβυλλα τράβηξε αμέσως την προσοχή του βασιλιά όταν πέθανε η σύζυγος του, η ίδια ήταν μόλις 20 ετών και ο Πέτρος Δ΄ 56. Οι γιοι του βασιλιά Μαρτίνος της Αραγωνίας και Ιωάννης Α΄ της Αραγωνίας δυσαρεστήθηκαν έντονα με τον τέταρτο γάμο του πατέρα τους και συγκρούστηκαν μαζί του. Πολλοί πιστεύουν ότι η Σίβυλλα γέννησε στον Πέτρο Δ΄ έναν γιο τον Αλφόνσο πριν τον γάμο τους που έζησε μόνο έναν χρόνο, η πληροφορία αμφισβητείται επειδή η μοναδική πηγή στην οποία καταγράφεται είναι "Τα Χρονικά του Πέτρου Δ΄". Με τον σύζυγο της Πέτρο Δ΄ απέκτησε :

Οι σχέσεις του Πέτρου Δ΄ με τους γιους του έγιναν όλο και χειρότερες, ο βασιλιάς ευνοούσε στην αυλή του εκτός από την Σίβυλλα και τον αδελφό της Βερνάρδο. Δημιουργήθηκαν δυο αντίπαλα ρεύματα στην βασιλική αυλή το ένα υποστήριζε τον Πέτρο Δ΄ και την Σίβυλλα, το άλλο τον γιο του βασιλιά Ιωάννη και την σύζυγο του Γιολάντα του Μπαρ. Ο Πέτρος Δ΄ πέθανε (1387), τον διαδέχθηκαν ο Ιωάννης Α΄ και η Γιολάντα, η Σίβυλλα δραπέτευσε στο Βασίλειο της Καστίλης όπου ζούσε η θετή της κόρη Ελεονώρα της Αραγωνίας, βασίλισσα της Καστίλης. Η Σίβυλλα δεν έμεινε πολύ εκεί, ο Ιωάννης και η Γιολάντα την κάλεσαν να επιστρέψει στο Βασίλειο της Αραγωνίας με στόχο να την δικάσουν για προδοσία. Οι βασιλείς δεν την εκτέλεσαν αλλά την έστειλαν εξορία στην Βαρκελώνη υπό αυστηρή επιτήρηση, παρέμεινε εκεί ακόμα και όταν πέθανε ο Ιωάννης Α΄ και τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του Μαρτίνος (1396). Η Σίβυλλα πέθανε στην Βαρκελώνη (24 Νοεμβρίου 1406), η ταφή της έγινε με εντολή του βασιλιά Μαρτίνου στην μονή του Αγίου Φραγκίσκου στην Βαρκελώνη, τα οστά της μεταφέρθηκαν αργότερα στο Μοναστήρι του Πομπλέτ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Charles Cawley: «Medieval Lands». (Αγγλικά) Charles Cawley, "Medieval Lands", 2006-2020. Ανακτήθηκε στις 22  Μαρτίου 2019.
  2. «Kindred Britain»
  3. p11338.htm#i113379. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  4. Charles Cawley, Medieval Lands, Aragon, Kings
  5. http://roglo.eu/roglo?lang=en&m=D&i=98480&v=3&t=L&bd=0&color=

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • E. Albertí, ladies, queens, abbesses: Eighteen female figures in medieval Catalonia, Barcelona, Alberto, 2007.
  • J. Nonell Bassegoda, "The Royal Tombs of the Cathedral of Barcelona", Bulletin de la Real Academia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, 13 (1999), 237-255.
  • A. Boscolo, Fortià di Sibila, regina d'Aragona, Padua, CEDAM, 1970 [trad. Catalan: Queen Sibylla of Fortià, Barcelona, Rafael Dalmau, 1971].
  • L. Riber, Fortis Sibila, Madrid, Ediciones y Publicaciones Españolas, 1944, pp. 13–55.
  • J. M. Roca, "La Reyna ampurdanesan" Sovereignty of Catalonia: collection of historical monographs, Barcelona, Fundació Concepció Rabell and Cibils, widow Romaguera, 1928, pp. 9–211.
  • R. Tasis and Mark, The King lives in Pere III, Barcelona, Aedos, 1954