Σίβας (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σίβας (ταινία)
ΣκηνοθεσίαΚάαν Μουτζετζί
ΣενάριοΚάαν Μουτζετζί
ΠρωταγωνιστέςOkan Avcı[1]
Πρώτη προβολή2014 και 3  Δεκεμβρίου 2015 (Γερμανία)[2][3]
Διάρκεια97 λεπτά
ΠροέλευσηΤουρκία[2] και Γερμανία[2]
Γλώσσατουρκικά

Το Σίβας είναι μια τουρκική δραματική ταινία που γυρίστηκε το 2014 σε σκηνοθεσία του Κάαν Μουτζετζί. Επιλέχθηκε για να διαγωνιστεί για το Χρυσό Λέοντα στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, [4] [5] όπου κέρδισε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής. Η ταινία επιλέχθηκε ως η τουρκική υποψηφιότητα για βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα 88α Όσκαρ, αλλά τελικά δεν προκρίθηκε. [6] [7]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία παρακολουθεί ένα εντεκάχρονο αγόρι που ονομάζεται Ασλάν (Dogan Izci) και τη σχέση του με έναν σκύλο κυνομαχιών, τον Σίβας. Οι αρχικές σκηνές δείχνουν τη ζωή του Ασλάν στο σχολείο και στο σπίτι. Πολλές από τις σκηνές με τους συμμαθητές του και τα μέλη της οικογένειάς του καταλήγουν σε συγκρούσεις.

Ο δάσκαλος του Ασλάν (Okan Avci) ανακοινώνει ότι θα ανέβει σχολείο παράσταση της Χιονάτης από τους μαθητές. Η Αϊσέ (Ezgi Ergin), ένα κορίτσι που αρέσει στον Ασλάν, επιλέγεται για τον ρόλο της πριγκίπισσας και ο φίλος του Ασλάν, Οσμάν (Furkan Uyar) επιλέγεται για τον ρόλο του πρίγκιπα. Ωστόσο, ο Ασλάν θέλει τον αυτόν ρόλο, κυρίως για να εντυπωσιάσει την Αϊσέ. Αργότερα, ο Ασλάν προσπαθεί να πείσει τον δάσκαλό του να του δώσει τον ρόλο του πρίγκιπα, αλλά εκείνος αρνείται.

Η οικογένεια αναθέται στον Ασλάν να βγάλει το παλιό τους άλογο για βοσκή. Ο Ασλάν προσπαθεί να απομακρύνει το άλογο με πέτρες. Μία από αυτές ρίχνει κάτω το άλογο, που φαίνεται να είναι νεκρό. Νομίζοντας ότι σκότωσε το ζώο, ο Ασλάν πηγαίνει να πάρει τον αδερφό του, Σαχίν. Όταν επιστρέφουν, το άλογο δεν είναι πουθενά.

Πολλοί από τους άντρες του χωριού μαζεύονται δίπλα σε ένα απομονωμένο ρέμα (για να αποφύγουν την προσοχή της αστυνομίας) για να παρακολουθήσουν κυνομαχίες. Ο Σίβας πολεμά με ένα άλλο σκυλί, τραυματίζεται και εγκαταλείπεται νεκρός. Ο Ασλάν μένει πίσω και, παρατηρώντας ότι ο σκύλος δεν είναι νεκρός, ικετεύει τον αδερφό του να τον αφήσει να πάρει το σκυλί στο σπίτι. Όταν εκείνος αρνείται, ο Ασλάν μένει πίσω, ενώ ο Σαχίν φεύγει πριν πέσει η νύχτα. Προσπαθεί να γίνει φίλος με τον σκύλο, να τον πλησιάσει και να τον ζεστάνει με το παλτό του. Ο Σαχίν επιστρέφει επιτέλους αναζητώντας τον Ασλάν και τους παίρνει και τους δύο στο σπίτι.

Ο Ασλάν φροντίζει τον Σίβας καθώς αυτός αναρρώνει. Παρουσιάζει το σκυλί του στους φίλους του και προσπαθεί να εντυπωσιάσει την Αϊσέ. Πιεσμένος από τον ιδιοκτήτη του σκύλου που είχε νικήσει τον Σίβας, ο Ασλάν τον αφήνει να πολεμήσει ξανά με το άλλο σκυλί και ο Σίβας νικά.

Μια μέρα, ο Ασλάν φτάνει στο σπίτι και βρίσκει τον Σίβας δεμένο. Ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του θέλει να πουλήσει το σκυλί και ξεσπάει. Οι αρχικοί ιδιοκτήτες του Σίβας έρχονται για να τον βάλουν ξανά στις κυνομαχίες. Όλοι πηγαίνουν με αυτοκίνητο σε μια μεγάλη κυνομαχία, όπου κερδίζει και πάλι ο Σίβας.

Επιστρέφοντας στο σπίτι, ο Ασλάν δηλώνει ότι ο Σίβας δεν θα πολεμήσει ξανά. Του απαντούν ότι ο Σίβας είναι γεννημένος μαχητής, οπότε πρέπει να πολεμάει. Η όλη διαδικασία οδηγεί τον Ασλάν σε μια διαδικασία πρόωρης ενηλικίωσης. [8]

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Doğan İzci ως Ασλάν
  • Çakır ως Σίβας
  • Hasan Özdemir ως Χασάν
  • Ezgi Ergin ως Αϊσέ
  • Furkan Uyar ως Οσμάν
  • Ozan Çelik ως Σαχίν
  • Banu Fotocan ως μητέρα
  • Χασάν Γιαζίλιτς ως πατέρας
  • Okan Avcı ως δάσκαλος [9]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ η ταινία παρουσιάζει αρκετές κυνομαχίες, κανένα ζώο δεν τραυματίστηκε κατά την παραγωγή. Στα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκαν ένας συνδυασμός ηχητικών κλιπ που συλλέχθηκαν από πραγματικές κυνομαχίες, ασταθής κίνηση της κάμερας και ψεύτικο αίμα. Το συνεργείο έβαλε λοσιόν στα δόντια των σκύλων για να αποτρέψει τα πραγματικά δαγκώματα και τους έδωσε υγρό με αλκοόλ για να τους επιβραδύνει, ώστε να μη βλάψουν ο ένας τον άλλο. Επιπλέον, οι σκηνές της κυνομαχίας χορογραφήθηκαν προσεκτικά, ενώ τοποθετήθηκε μακιγιάζ σε στρώσεις, για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της συνέχειας. Η εταιρεία παραγωγής είχε στην πραγματικότητα πολλά εφεδρικά σκυλιά - μέχρι 15. [10] Όταν ήρθε η ώρα να φτιάξει το Σίβας, ο Μουτζετζί μάζεψε περίπου 1.000 παιδιά από την περιοχή, επιλέγοντας τελικά τους δύο πρωταγωνιστές του μόλις τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει το γύρισμα.

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σίβας αναγνωρίστηκε ευρέως από τους κριτικούς με ιδιαίτερη μνεία για την ερμηνεία του πρωταγωνιστή και το ρεαλιστικό ύφος της σκηνοθεσίας. Η αντικειμενική στάση για τον κόσμο των παράνομων κυνομαχιών προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στη Βενετία το 2014, αλλά η ταινία είχε ήδη κερδίσει βραβείο της κριτικής επιτροπής και βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ, μεταξύ πολλών άλλων σε όλον τον κόσμο. [11] Η κριτικός Nina Rothe είπε: "Το Σίβας ... ασχολείται με το "Άλλο", αυτήν τη μορφή ενός ατόμου - ή ενός ολόκληρου λαού, όπως μας αρέσει πολύ να κάνουμε σήμερα, ομαδοποιώντας τα πάντα - που πιστεύουμε ότι είναι πολύ διαφορετικό από εμάς και ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να συναντηθούμε το κέντρο. Αντίθετα, το Σίβας δείχνει αυτόν τον εξωγήινο, αυτόν τον ξένο, το άτομο που φοβόμαστε τόσο όσο ένα αγόρι που παίζει τα ίδια παιχνίδια που παίζαμε κι εμείς μικροί, που του αρέσει να κρύβεται και να ρίχνει πυροτεχνήματα με τους φίλους του, αρχίζει να προσέχει τα κορίτσια και λαχταράει την παρέα ενός σκύλου". [12] Ο κριτικός Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος χαρακτήρισε την αισθητική της ταινίας "ντοκιμαντερίστικη". [13]

Επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Nina Rothe από την εφημερίδα Huffington Post έχει διακρίνει πιθανές επιρροές του Σίβας από το μυθιστόρημα Χιόνι του Ορχάν Παμούκ. "Ανέφερα το Χιόνι του Παμούκ νωρίτερα, γιατί με αυτό μπορώ να συσχετίσω πιο οργανικά με το Σίβας. Ο Παμούκ το καθιστά ξεκάθαρο... σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του: "Σε μια βάναυση χώρα όπως η δική μας, όπου η ανθρώπινη ζωή είναι "φθηνή", είναι ανόητο να αυτοκαταστρέφεσαι για στα πιστεύω σου. Πιστεύω; Υψηλά ιδανικά; Μόνο οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες μπορούν να απολαμβάνουν τέτοιες πολυτέλειες". [12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt3894344/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 4  Φεβρουαρίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 «film-dienst». (Γερμανικά) Filmdienst. Ανακτήθηκε στις 8  Φεβρουαρίου 2016.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt3894344/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 17  Αυγούστου 2016.
  4. «International competition of feature films». Venice. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2014. 
  5. «Venice Film Festival Lineup Announced». Deadline. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2014. 
  6. «'Sivas' named Turkey's Oscar entry». Today's Zaman. 15 Σεπτεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2015. 
  7. Holdsworth, Nick (17 Σεπτεμβρίου 2015). «Oscars: Turkey Selects 'Sivas' for Foreign-Language Category». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2015. 
  8. «Σίβας». Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 
  9. «press kit». sivasfilm.com. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2015. 
  10. Grobar, Matthew (2015). «Turkey's Oscar Entry 'Sivas' Tells The Touching Story About A Boy And His Fighting Dog». deadline.com. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2015. 
  11. «Oscars 2016: inside the 81 Best Foreign-Language Film submissions». screendaily.com. 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2015. 
  12. 12,0 12,1 Rothe, Nina (17 Νοεμβρίου 2015). «Turkey's Oscar Entry Sivas: No Country for Little Boys». huffingtonpost.com. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2015. 
  13. Κουτσογιαννόπουλος, Θοδωρής (30.10.2014). «11 ταινίες που προτείνω να δείτε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης». Lifo. https://www.lifo.gr/various/11-tainies-poy-proteino-na-deite-sto-festibal-kinimatografoy-thessalonikis. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]