Ρόντα ντε Μπελεγκάρντε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρόντα ντε Μπελεγκάρντε ντε Σεντ Λαρί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Αυγούστου 1890
Φλωρεντία
Θάνατος13  Οκτωβρίου 1918
Νοάλε
Αιτία θανάτουΙσπανική γρίπη[1]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ιταλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλήτρια της αντισφαίρισης
ανθρωπιστής
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑργυρό Μετάλλιο Στρατιωτικής Ανδρείας (1918)[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρόντα ντε Μπελεγκάρντε ντε Σεντ Λαρί (ιταλικά : Rhoda de Bellegarde de Saint Lary) (Φλωρεντία 8 Αυγούστου 1890- Νόλε 13 Οκτωβρίου 1918) ήταν Ιταλίδα πρωταθλήτρια της αντισφαίρισης. Κατά τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε ως νοσοκόμα και τιμήθηκε με τον αργυρό σταυρό στρατιωτικής αξίας[3].

Πατέρας της ήταν ο Ρομπέρτο ντε Μπελεγκάρντε που καταγόταν από παλιά αριστοκρατική οικογένεια της Γαλλίας, τους Σεντ-Λαρί βαρόνοι του Μπελεγκάρντε (γαλλικά : de Saint-Lary, baron de Bellegarde)[3].

Ήταν η πρώτη πρωταθλήτρια στο Εθνικό πρωτάθλημα της Ιταλίας στην αντισφαίριση και στο μονό γυναικών το 1913 και το 1914, πρώτη ήταν και στο μεικτό διπλό, το πρώτο που έγινε, το 1913 με συμπαίκτη τον Σούζι[4]. Συμμετείχε και στα διπλά γυναικών με συμπαίκτρια της την αδελφή της Μαργκερίτα.

Το 1916 κατατάχτηκε ως νοσοκόμα κατά τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο και το 1918 έγινε εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού σταυρού[3]. Το ίδιο έτος προσβλήθηκε από την Ισπανική γρίπη και πέθανε[3]. Προς τιμήν της η Ιταλική ομοσπονδία αντισφαίρισης διοργάνωνε κύπελλο με το όνομα της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]