Ρυθμιστής οξύτητας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κιτρικό οξύ - τυπικός ρυθμιστής οξύτητας.

Ρυθμιστής οξύτητας (αγγλ. Acidity regulator, pH control agent) ονομάζεται το χημικό αντιδραστήριο, συνήθως σε μορφή υδατικού διαλύματος, το οποίο χρησιμοποιείται για ρύθμιση της οξύτητας (pH - acidity) σε αντιδράσεις ή χημικές διεργασίες. Επίσης, στη βιομηχανία τροφίμων, συχνά ρυθμιστές οξύτητας χρησιμοποιούνται για να μεταβάλλουμε το pH, είτε αυξάνοντάς το (με αλκαλικό ρυθμιστή), είτε μειώνοντας το (με όξινο ρυθμιστή).

Οι ρυθμιστές, χημικώς, μπορεί να είναι οργανικά ή ανόργανα οξέα. Απειροελάχιστες ποσότητες, δηλ. σταγόνες (ml) χρησιμοποιούνται από το διάλυμα του εκάστοτε ρυθμιστή. Επίσης σε άλλες χημικές διεργασίες (βλ. τρόφιμα), μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ρυθμιστές: το οξικό οξύ, το κιτρικό οξύ ή το σορβικό οξύ.[1] Φέρουν συνήθως τυπικά ονόματα, με το γράμμα "Ε"[2], λ.χ. η ένωση E260 είναι ο ρυθμιστής οξικό οξύ, ή το Ε330, το κιτρικό οξύ.

Στη χημεία των πολυμερών ή στη βιομηχανική χημεία, χρησιμοποιούνται επίσης ρυθμιστές, τυπικά ανόργανα οξέα, όπως συνήθως το θειϊκό οξύ (π.χ. σε διάλυμα 6% ή 3%) ή το υδροχλωρικό οξύ. Μπορεί επίσης οι ρυθμιστές να είναι βάσεις, με κυριότερη βάση το NaOH, δηλ. το υδροξείδιο του νατρίου (40% ή 50%, κάποιες φορές και σε αραιό διάλυμα 3%).[3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]