Ρομουάλδος Β΄ του Μπενεβέντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρομουάλδος Β΄ του Μπενεβέντο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας
Θάνατος732
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΓισούλφος Β΄ του Μπενεβέντο
ΓονείςΓισούλφος Α΄ του Μπενεβέντο[1] και Winiberga (?)[1]
ΟικογένειαΟίκος των Γκαουζιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρομουάλδος Β' ο Νεότερος, Romuald II (απεβ. το 732 [2] ) ήταν γιος του Γισούλφος Α΄ και της Βινιπέργκας. Έγινε δούκας του Μπενεβέντο μετά το τέλος τού πατέρα του, το οποίο χρονολογείται ποικιλοτρόπως ως 698, 706 ή 707. Σύμφωνα με τον Παύλο τον Διάκονο, ο Γισούλφος Α΄ βασίλεψε 17 χρόνια, κάτι που θα σήμαινε το τέλος του το 698, αλλά ο Παύλος αναφέρει επίσης πράξεις, που φαίνεται σίγουρα ότι έγιναν γύρω στο 705. Δίνει στον Ροουμουάλδο Β΄ μία βασιλεία 26 ετών, που θέτει το τέλος του το 724, το 731 ή το 732.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρομουάλδος Β΄ συγκρούστηκε τόσο με το δουκάτο του Σπολέτο, όσο και με το δουκάτο της Νάπολης κατά τη μακρόχρονη βασιλεία του. Η σύγκρουση με τον τελευταίο τον έφερε σε σύγκρουση και με τον πάπα. Πήρε το απομακρυσμένο κάστρο Κούμα (Κύμη) από τον Ιωάννη Α΄ της Νάπολης το 716 και αγνόησε τις εκκλήσεις και τις προσφορές τού πάπα Γρηγορίου Β΄ για αποζημίωση και για αποκατάσταση. Το 717 ο πάπας χρηματοδότησε μία εκστρατεία του Ιωάννη Α΄, που νίκησε αποφασιστικά τον στρατό τού γαστάλδου του και εκτόπισε τούς άνδρες του από την Κούμα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρομουάλδος Β΄ νυμφεύτηκε πρώτα με τη Γκουμπέργκα (Guntmberga ή Gumperga), κόρη της Αουρόνας, αδελφής τού βασιλιά Λιουτπράνδου.

Μετά έκανε δεύτερο γάμο, με τη Ρανιγκούντα, κόρη του Γκάιντουαλντ δούκα της Μπρέσκια. Τον διαδέχθηκε ο γιος του από τη Γκουμπέργκα, Γισούλφος Β΄, αλλά ήταν ανήλικος και απομακρύνθηκε από τον σφετεριστή Aουντελάι και του σώθηκε η ζωή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]