Ραπ μουσική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Έμινεμ ραπάρει σε συναυλία του στη Γερμανία

Η ραπ (rap) είναι κυρίως αφροαμερικανικό μουσικό είδος που ξεκίνησε να γνωρίζει άνθιση στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με το πρώτο επίσημο ραπ τραγούδι "Rapper's Delight" από τους The Sugarhill Gang άλλα πολλοί άλλοι καλλιτέχνες όπως o DJ Kool Herc η ο MC Εριχθόνιος είχαν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Έχει τις ρίζες της στην αφρικανική μουσική την οποίαν έφεραν με τη βίαιη εκδούλευση και μετέπειτα μετακίνηση τους οι μαύροι στην Αμερική.

Επίσης, το Hip Hop το οποίο είναι μια μουσική που υποστηρίζει τη ραπ, εμπεριέχει ψηφιακή δειγματοληψία δηλαδή μουσική και ήχους που δημιουργούνται από άλλες ηχογραφήσεις όπου σ' αυτές συγκαταλέγονται η Ραπ, Deejaying, ζωγραφική, γκράφιτι και BreakDancing.[1]

Πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ρίμες) και στο περιεχόμενο αυτών και η μουσική συνήθως είναι συνοδευτική και δευτερεύουσας μέριμνας. Οι στίχοι, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές, δεν τραγουδιούνται αλλά απαγγέλλονται, ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από τη σόουλ, τη τζαζ,τη Ριθμ εντ μπλουζ όσο και από άλλα ποικίλα μουσικά ρεύματα. Αρκετοί καλλιτέχνες της ραπ έχουν υιοθετήσει λυρικό και ποιητικό ύφος γραφής. Ωστόσο η σύγχρονη ποπ ραπ βασίζεται πλέον πολύ και σε τραγουδιστά ρεφρέν και δίνεται περισσότερη έμφαση στον ρυθμό και την παραγωγή σε σχέση με τους πρωταρχικούς δίσκους του είδους, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους οπαδούς της street rap (ραπ του δρόμου).

Οι ρίμες (στίχοι), οι οποίοι εκτείνονται στο μεγαλύτερο τμήμα του κομματιού και είναι στατιστικά περισσότεροι ανά κομμάτι σε σχέση με άλλα είδη, εκφράζουν κατά κανόνα καθημερινά βιώματα και εμπειρίες. Στους στίχους της ραπ ενυπάρχουν ως βασικά θέματα η βία, η οπλοχρησία, τα ναρκωτικά, ο ερωτισμός αλλά και πολιτική θεματολογία. Πηγή έμπνευσης της ραπ είναι η καθημερινή ζωή των περιθωριοποιημένων μαύρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Great American Songbook | Songs, Composers, & Foundation | Britannica». www.britannica.com (στα Αγγλικά). 28 Απριλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2023. 

Βιβλιογραφία και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σάββας Πατσαλίδης, Η μουσική rap και η ιδεολογία της βίας και της αντίστασης, Μουσικολογία τ/χ.12-13(2000), σελ. 189-205
  • Vasileios Yfantis (2019), Hip Hop Goes Science: Volume I. ISBN:1692601121, Οδηγός βιβλιογραφίας για την ακαδημαϊκή χρήση της Ραπ μουσικής.
  • «The Great American Songbook | Songs, Composers, & Foundation | Britannica»