Πύλη:Αφρική/Επιλεγμένη βιογραφία/11

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ομάρ Σαρίφ το 2009.

Ο Ομάρ Σαρίφ (αραβικά: عمر الشريف‎, γεννημένος Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ στις 10 Απριλίου 1932 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου) είναι ένας Αιγύπτιος ηθοποιός, που έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Έχει παίξει σε αραβικές, γαλλικές και αγγλόφωνες ταινίες, έχει τιμηθεί με Χρυσή Σφαίρα και έχει προταθεί για Όσκαρ. Επίσης έχει λάβει διάκριση από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Οι πιο γνωστοί ρόλοι του στο διεθνές κοινό είναι στις ταινίες Δόκτωρ Ζιβάγκο (1965), Αστείο Κορίτσι (1968) και Λώρενς της Αραβίας (1962).

Ο Σαρίφ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ήταν γιος της Κλαιρ και του Ιωσήφ Χαλούμπ, ενός εμπόρου ξυλείας. Στην οικογένειά του ήταν καθολικοί στο θρήσκευμα. Ο Σαρίφ αποφοίτησε από το Κολλέγιο Βικτωρία της Αλεξάνδρειας και κατόπιν από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, όπου σπούδασε φυσική και μαθηματικά. Κατόπιν εργάστηκε με τον πατέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας.

Το 1953, ο Σαρίφ ξεκίνησε την καριέρα του σε μία αιγυπτιακή ταινία, με τίτλο Σιρα’ Φι αλ-Γουαντι (Ο Φλογερός Ήλιος ή Μάχη στην Κοιλάδα)... (περισσότερα)