Πύλη:Αεροπορία/Επιλεγμένο λήμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αεροσκάφος F-84G
Αεροσκάφος F-84G

Το Republic F-84 Thunderjet είναι Αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος δίωξης – βομβαρδισμού. Προερχόμενο από μία πρόταση της Αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για ένα μαχητικό αεροσκάφος ημέρας, το F-84 πέταξε πρώτη φορά το 1946.

Το Thunderjet έγινε το κύριο επιθετικό αεροσκάφος της Αμερικανικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, πετώντας 86.408 αποστολές και καταστρέφοντας το 60% των στόχων που καταστράφηκαν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ κατέρριψαν 8 σοβιετικής κατασκευής μαχητικά MIG. Περισσότερα από τα μισά από τα 7524 F-84 που κατασκευάστηκαν υπηρέτησαν σε αεροπορίες χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ενώ ήταν το πρώτο αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε από το ακροβατικό σμήνος της Αμερικανικής αεροπορίας Thunderbirds. Η Αμερικανική Στρατηγική Αεροπορική Διοίκηση χρησιμοποίησε το F-84 Thunderjet από το 1948 έως το 1957.

Το F-84 ήταν το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος παραγωγής που χρησιμοποίησε εναέριο ανεφοδιασμό καυσίμου καθώς και το πρώτο μαχητικό ικανό να μεταφέρει ατομική βόμβα.

περισσότερα...