Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης
Χάρτης
Είδοςσχολείο
ΔιεύθυνσηΕρμού 1, Μυτιλήνη, 81000
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°6′16″N 26°33′15″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Μυτιλήνης
ΤοποθεσίαΠρώτο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΧώραΕλλάδα
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, στην αρχή του εμπορικού δρόμου της Ερμού. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το 2ο Λύκειο Μυτιλήνης και το 1ο Δημοτικό σχολείο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύεται το 1839 μετά από έρανο μεταξύ επιφανών Μυτιληνιών στο χώρο του «Μεγάλου Περιβολιού» και εγκαινιάζεται το 1841 ως Ελληνική Σχολή Μυτιλήνης. Το δύο πρώτα χρόνια δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού, το 1843 προσκαλείται από την Αθήνα ο Νικόλαος Αργυριάδης ως Γυμνασιάρχης που θα προσέφερε πολλά στο σχολείο μέχρι το 1847. Ακολουθούν ο Χριστόφορος Λαίλιος και ο λόγιος Γεώργιος- Αριστείδης Πάπης με μεγάλη προσφορά στο Γυμνάσιο και γενικότερα πνευματική κίνηση και ζωή της Μυτιλήνης. Με την παραίτηση του Γ. Αρ. Πάπη κλείνει η πρώτη περίοδος του Γυμνασίου (1840-1863). Το Γυμνάσιο της Μυτιλήνης ήταν πλέον επανδρωμένο με το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό, με επαρκή αριθμό μαθητών, με καλά εξοπλισμένη βιβλιοθήκη και με εργαστήριο φυσικών οργάνων ικανό για την σπουδή των φυσικών επιστημών. Το κτίριο του σχολείου θα πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό του 1867. Κατά τα έτη 1886-1891 χτίστηκε το σημερινό νεοκλασικό κτίριο του Γυμνασίου, με εργαστήριο Φυσικής, αίθουσα τελετών, βιβλιοθήκη και Μουσείο, σε σχέδια του Λέσβιου αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή. Το νέο καλλιμάρμαρο κτίριο θα καλύψει έκταση 1.800 τ.μ. με ρυθμό δωρικό στο ισόγειο και ιωνικό στον πάνω όροφο. Μετά την απελευθέρωση της Λέσβου από τους Τούρκους, το 1913 το Γυμνάσιο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο καθώς και στην περίοδο της Μικρασιατικής εκστρατείας.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αναγνώστου Στρατής, Ο Ευστράτιος Ι. Δράκος περιγράφει τη Μυτιλήνη του 1907, στα Λεσβιακά, Δελτίον της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, τ. ΙΔ΄, Μυτιλήνη 1993: 24-39.
  • Τάξης Σταύρος, Οικονόμος, Συνοπτική Ιστορία της Λέσβου και Τοπογραφία αυτής, Κάιρο 1909, (φωτομηχανική ανατύπωση, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη 1994).
  • Τσιτιμάκη Μαίρη, Το Γυμνάσιο Μυτιλήνης και ο Αργύριος Αδαλής, στα Λεσβιακά , τ. ΚΑ΄, Μυτιλήνη 2006: 271-294.
  • Τσιτιμάκη Μαίρη, Παραδοσιακή Ναοδομία στη Λέσβο (18ος και 19ος αι.), διδακτορική διατριβή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα 2005.
  • Χατζηλίας Χρήστος, Η Λέσβος και ο Πολιτισμός της πέτρας (1850 - 1950), Η περίπτωση του Σκαλοχωρίου και της Ανεμότιας, Διδακτορική διατριβή, Μυτιλήνη 2009.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]