Πρόκλος (έπαρχος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόκλος
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος16  Νοεμβρίου 393 ή 389
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Έπαρχος
Οικογένεια
ΓονείςΕυτόλμιος
ΟικογένειαΦλάβιοι
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΚόμης της εώας

O Πρόκλος (λατινικά : Proculus) ήταν πολιτικός και στρατιωτικός του 4ου αιώνα, ενεργός κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄ (378–395).

Κάτοικος της Λυκίας, ήταν γιος του Πραίτωρα Ευτόλμιου. Πριν από το 382, ​​έγινε διοικητής της Παλαιστίνης και μεταξύ 382-383, κυβερνήτης της Φοινίκης. Μέσα από μια επιγραφή που βρέθηκε κοντά στον ποταμό Λύκο, είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της θητείας γιόρτασε μια ειδωλολατρική λατρεία στην Ηλιούπολη[1].

Μεταξύ 383-384, ο Πρόκλος διορίσθηκε Κόμης της εώας (της Ανατολής). Υπό αυτήν την ιδιότητα, ξαναχτίστηκε το Πλέθρο της Αντιόχειας, δημιούργησε δρόμους, λουτρά, κιονοστοιχίες και αγορά, θέσπισε φόρο στις σκηνές μεταξύ στηλών προς όφελος των φτωχών. Αν και ήταν δημοφιλής στον πληθυσμό, επιπλήχθηκε από τον Λιβάνιο, που τον θεωρούσε βάναυσο. Το 386, ο Προκλος έγινε Κόμης των θείων θησαυρών[1].

Το 388, διορίστηκε στο αξίωμα του Πολίαρχου της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο πατέρας του έγινε πραίτωρ της Ανατολής. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ασχολήθηκε με την κατασκευή του βάθρου που υποστήριζε τον Οβελίσκο του Θεοδόσιου (390) και αντιτάχθηκε στον διορισμό του Ταλάσσου στη σύγκλητο. Όταν ο πατέρας του έχασε τη θέση του το 392, προφανώς έφυγε, αλλά ο πρόξενος Ρουφίνος ώθησε τον Eυτόλμιο, με ψευδείς υποσχέσεις, να τον καλέσει πίσω και στη συνέχεια τον εκτέλεσε[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Martindale 1971, p. 746

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Martindale, J. R.; A. H. M. Jones (1971). «Honoratus 2». The Prosopography of the Later Roman Empire, Vol. I AD 260-395. Cambridge e Nova Iorque: Cambridge University Press