Πουτίγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπιτική πουτίγκα μπανάνα.

Η πουτίγκα ή πουτίγγα (από τα αγγλικό pudding) είναι ονομασία για μία κατηγορία εδεσμάτων, στην πλειοψηφία τους γλυκά (υπάρχουν και αλμυρές πουτίγκες), που απαντώνται κυρίως στις αγγλόφωνες χώρες του κόσμου.

Η λέξη pudding πιθανόν να προέρχεται από τη γαλλική λέξη boudin, η οποία με τη σειρά της είναι λατινογενής προερχόμενη από τη botellus που σημαίνει «μικρό λουκάνικο». Σημειώνεται πως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε μερικές χώρες της Κοινοπολιτείας, η λέξη pudding έχει επιπλέον και μια γενική έννοια που είναι συνώνυμη με το επιδόρπιο. Ως συγκεκριμένο είδος γλυκού διακρίνεται σε δύο τύπους.

Πρώτος τύπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος τύπος πουτίγκας είναι μια συμπαγής μάζα που φτιάχνεται με την ανάμιξη διαφόρων υλικών μαζί με αλεύρι ή δημητριακά. Οι πουτίγκες παρασκευάζονται με τρεις τρόπους: ψήσιμο, βράσιμο ή στον ατμό. Αυτός ο τύπος πουτίγκας είναι γνωστός και στις Βρετανικές Νήσους και μπορεί να καταναλωθεί ως κυρίως πιάτο ή ως επιδόρπιο. Στην Αυστραλία η λέξη πουτίγκα αναφέρεται στον πρώτο τύπο, δεν αποκλείεται όμως να αναφέρεται και στο δεύτερο τύπο, που περιγράφεται παρακάτω. Αυτός ο τύπος πουτίγκας είναι λιγότερο γνωστή στις Η.Π.Α.

Πολλές από τις πουτίγκες του πρώτου τύπου θυμίζουν κέικ (sponge pudding), δεδομένου ότι συγκρατούν υγρασία στο εσωτερικό τους και συνήθως σερβίρονται σε μεγάλα κομμάτια, παρά σε λεπτές φέτες. Οι γλυκιές πουτίγκες συνήθως συνοδεύονται από σαντιγί ή παγωτό.

Δεύτερος τύπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

̣

Ο δεύτερος και πιο σύγχρονος τύπος πουτίγκας αποτελείται από ζάχαρη και πηκτικά προϊόντα όπως η ζελατίνη, τα αυγά ή η ταπιόκα. Αυτός ο τύπος είναι και ο πιο κοινός στις Η.Π.Α.