Πονηρό θηλυκό... Κατεργάρα γυναίκα!

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πονηρό θηλυκό... Κατεργάρα γυναίκα!
Κινηματογραφική αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΚώστας Καραγιάννης
ΠαραγωγήΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος
ΣενάριοΚώστας Καραγιάννης
ΠρωταγωνιστέςΑλίκη Βουγιουκλάκη
Άγγελος Αντωνόπουλος
Χαριτίνη Καρόλου
Δάνης Κατρανίδης
Καίτη Λαμπροπούλου
Κώστας Ρηγόπουλος
Ντίνος Ηλιόπουλος, Τόλης Πολάτος, Μαριαλένα Κάρμπουρη, Γιάννης Τσιλιβάκος
ΜουσικήΓιώργος Κατσαρός
ΤραγούδιΑλίκη Βουγιουκλάκη
Γιώργος Γερολυμάτος
ΦωτογραφίαΆρης Σταύρου
ΜοντάζΔημήτρης Μυλωνάς
ΣκηνογραφίαΓιάννης Κύρου (και ενδυματολόγος)
Εταιρεία παραγωγήςΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος
Πρώτη προβολή1980 (Ελλάδα)
Διάρκεια102΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Το Πονηρό θηλυκό... κατεργάρα γυναίκα! είναι μια ελληνική ρομαντική κωμική ταινία του 1980, σε παραγωγή Καραγιάννης - Καρατζόπουλος και σε σκηνοθεσία - σενάριο Κώστα Καραγιάννη. Πρωταγωνιστούν οι Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Άγγελος Αντωνόπουλος.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταξιωμένη ηθοποιός Έλενα Ντάβαρη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) χρησιμοποιεί έναν νεαρό δικηγόρο τον Τάκη Λίμπα (Δάνης Κατρανίδης) για να ξανακερδίσει το ενδιαφέρον του συζύγου της, σπουδαίου πρωταγωνιστή του θεάτρου, Αλέξη Αλεξάνδρου (Άγγελος Αντωνόπουλος), με τον οποίο έχει και ένα παιδί, τον Γιαννάκη (Γιάννης Τσιλιβάκος). Ο δικηγόρος, ωστόσο, τη χρησιμοποιεί, με τη σειρά του, για να προωθήσει μια φίλη του ηθοποιό, τη Βίκυ (Μαριαλένα Κάρμπουρη). Την ίδια στιγμή, ο σύζυγος της Έλενας ζει μια ερωτική περιπέτεια με τη στενή συνεργάτιδα τους, Μόνικα (Χαριτίνη Καρόλου), την οποία ανακοινώνει ότι θέλει να παντρευτεί, αφού παραδώσουν στην Έλενα και οι δύο τα μερίδια που έχουν στην κοινή εταιρεία και των τριών.

Αυτή η εξέλιξη στοιχίζει πολύ στην Έλενα, η οποία αφοσιώνεται στο νέο της παράτολμο θεατρικό εγχείρημα, την "Κάρμεν". Η παραγωγή αυτής της παράστασης τη φέρνει στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης και σκέφτεται να μην ανεβάσει τελικά το έργο, όμως ο Πέτρος (Ντίνος Ηλιόπουλος), ο οικονόμος της, της αλλάζει γνώμη.

Μετά την πρεμιέρα της "Κάρμεν", η επιτυχία της οποίας είναι τεράστια, ο Αλέξης συνειδητοποιεί ότι θέλει μόνο την Έλενα, την οποία πάει να βρει στα καμαρίνια. Το ζευγάρι έρχεται και πάλι μαζί και όλες οι δυσκολίες ξεπερνιούνται.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για την προτελευταία κινηματογραφική ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, [1] η οποία ταυτόχρονα σηματοδοτεί την επιστροφή της στα κινηματογραφικά πλατό έπειτα από πολυετή απουσία. Η πλοκή της ταινίας έχει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία απ' τη ζωή της Αλίκης. Στο ρόλο της Έλενας Ντάβαρη η Αλίκη στην ουσία ερμήνευσε τον ίδιο της τον εαυτό, που, την περίοδο εκείνη ήταν πλέον, απολύτως αποδεκτή ως η Εθνική Σταρ της Ελλάδας.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο θεατρικό έργο του Σόμερσετ Μομ "Η θεατρίνα". [2] Μουσική για την ταινία έγραψε ο Γιώργος Κατσαρός, ενώ τραγουδά ο Γιώργος Γερολυμάτος.[3]

Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 11 Οκτωβρίου 1980. Κόβοντας 289.204 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 2η θέση ανάμεσα σε 25 ταινίες της ίδιας σεζόν. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πονηρό Θηλυκό... Κατεργάρα Γυναίκα! - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2021. 
  2. «Πονηρό θηλυκό... κατεργάρα γυναίκα! (1980)». Retromaniax. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2021. 
  3. «Πονηρό θηλυκό... κατεργάρα γυναίκα! (1980)». Retromaniax. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2021. 
  4. «Πονηρό θηλυκό κατεργάρα γυναίκα! - Ελληνικός κινηματογράφος». Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]