Ο Στρατής παραστράτησε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Στρατής παραστράτησε
Αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΚώστας Καραγιάννης
ΠαραγωγήΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος
ΣενάριοΑσημάκης Γιαλαμάς
Κώστας Πρετεντέρης
ΠρωταγωνιστέςΝτίνος Ηλιόπουλος
Άννα Φόνσου
Νίκος Ρίζος
Άννα Μαντζουράνη
Καίτη Λαμπροπούλου
Δήμος Σταρένιος
ΜουσικήΓιώργος Κατσαρός
Νίκος Καλλίτσης
ΤραγούδιΑλέκος Αναστασιάδης
ΦωτογραφίαΒασίλης Βασιλειάδης
ΜοντάζΑνδρέας Ανδρεαδάκης
ΣκηνογραφίαΠέτρος Καπουράλης
Εταιρεία παραγωγήςΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος
Πρώτη προβολή1969 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία22 Νοεμβρίου 2010 (DVD)
Διάρκεια91΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Ο Στρατής παραστράτησε είναι μια ελληνική κωμική ταινία του 1969, σε παραγωγή Καραγιάννης - Καρατζόπουλος και σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη. Το σενάριο γράφτηκε από τον Ασημάκη Γιαλαμά και τον Κώστα Πρετεντέρη. Πρωταγωνιστούν οι Ντίνος Ηλιόπουλος και Άννα Φόνσου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στρατής Δαμαλάκης(Ντίνος Ηλιόπουλος), μετά από πολλών ετών κοπιαστική έρευνα δημοσιεύει την διατριβή του για το ρόλο της Ασπασίας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, ενώ παράλληλα εργάζεται ως καθηγητής. Ο Τζιμ Άντριους, ένας Ελληνοαμερικανός παραγωγός κινηματογράφου (Νίκος Ρίζος) τον προσεγγίζει για να του μεταβιβάσει τα δικαιώματα, ώστε να χρησιμοποιήσει το επιστημονικό του πόνημα για μια ταινία-ιστορική παρωδία. Αρχικά, ο Στρατής απορρίπτει της πρόταση, αλλά τελικά οι απαιτήσεις της ζωής και οι οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους οικείους του θα τον αναγκάσουν να δεχτεί. Παράλληλα ερωτεύεται την Ντόρα Γαλάτη (Άννα Φόνσου), την κινηματογραφική του ηρωίδα, και εγκαταλείπει την Αθηνά, με την οποία συνδεόταν ερωτικά (Νέλλη Παππά). Τελικά με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του έργου, η τύχη του θα αλλάξει και θα μπορέσει να επιστρέψει στις παλιές του συνήθειες και στην πρώην αγαπημένη του. Παράλληλα, ο παραγωγός προσεγγίζει τον Λέοντα Αντύπα (Δήμος Σταρένιος), επίσης καθηγητή ιστορίας, για τη συμβολή του στη δημιουργία ενός κόμικ με ιστορικό περιεχόμενο και αποφασίζει να παντρευτεί με τη Δημητρούλα, την αδελφή του Στρατή (Άννα Ματζουράνη), την οποία στο μεταξύ έχει ερωτευθεί.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1969-1970 και, κόβοντας 259.606 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 26η θέση ανάμεσα σε 99 ταινίες της ίδιας σεζόν. [1] Κυκλοφόρησε και με τη μορφή ντιβιντί στις 22 Νοεμβρίου 2010. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο Στρατής παραστράτησε (1969) (I) - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2021. 
  2. «Ο Στρατής Παραστράτησε (1969)». cine.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]