Πιάσαμε την καλή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιάσαμε την καλή
ΣενάριοΚώστας Χατζηχρήστος
ΠρωταγωνιστέςΚώστας Χατζηχρήστος, Γεωργία Βασιλειάδου, Ρένα Στρατηγού και Ράλλης Αγγελίδης
ΦωτογραφίαΑντώνης Καρατζόπουλος
Πρώτη προβολή1955
Διάρκεια75 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το Πιάσαμε την καλή είναι ελληνική κωμική ταινία του 1955 σε σκηνοθεσία Γιάννη Τριανταφύλλη και σενάριο του Κώστα Χατζηχρήστου. Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Χατζηχρήστος, Γεωργία Βασιλειάδου και η Ρένα Στρατηγού. [1]

Η ταινία ακολουθεί τον Θύμιο Τουλουμοτύρη, έναν αφελή επαρχιώτη που μετακομίζει στην Αθήνα για να βρει την τύχη του.

Σύνοψη πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επαρχιώτης Θύμιος Τουλουμοτύρης φτάνει στην Αθήνα αναζητώντας την τύχη του και μια καλύτερη ζωή. Αρχικά μπαίνει στο σχολή χωροφυλάκων και όταν αποφοιτά διορίζεται τροχονόμος στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο λόγω μίας απερισκεψίας του θα τον αποτάξουν από τη χωροφυλακή και θα καταλήξει άνεργος.

Αργότερα θα βρει δουλειά αλλά και πάλι θα μείνει άνεργος. Στη συνέχεια μπερδεύεται εξαιτίας της κυρά Κατίνας και της κόρης της Λενιώς και, αντί να καταθέσει στη δίκη ενός συγγενή του, καταθέτει σε άλλη υπόθεση, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί για δύο μήνες. Στη φυλακή θα γνωρίσει τον υπεύθυνο για την αποπομπή του από τη χωροφυλακή. Αυτός θα του δώσει δουλειά, αλλά ο Θύμιος και πάλι δεν θα στεριώσει. Τότε ερωτεύεται μια συγχωριανή του η οποία δεν τον θέλει, ούτε και όταν ο φουκαράς ο Θύμιος κερδίσει το λαχείο.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι η πρώτη ταινία που ο Κώστας Χατζηχρήστος υποδύεται τον χαρακτήρα του Θύμιου, ενός επαρχιώτη που φτάνει στην πρωτεύουσα για μια καλύτερη ζωή.

Στην ταινία εμφανίζονται ο Βασίλης Τσιτσάνης και η Μαρίκα Νίνου να ερμηνεύουν ζωντανά τα τραγούδια Για να σε Κάνω Άνθρωπο, Ζαΐρα και Τα καβουράκια.

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και ταινία χαμηλού προυπολογισμού, είναι αξιοσημείωτη για τις λήψεις της Αθήνας εκείνης της εποχής. Μεταξύ άλλων διακρίνεται η εξωτερική πρόσοψη και το εσωτερικό της θρυλικής Ταβέρνας του "Τζίμη του Χοντρού" που βρίσκονταν επί της οδού Αχαρνών.[2] Επίσης διακρίνεται στην αρχή της ταινίας το άγαλμα του Ξυλοθραύστη, ένα έργο του Δημήτρη Φιλιππότη, το οποίο από το 1908 μεχρι το 1958 βρισκόταν στην πλατεία που υπάρχει στην Λεωφόρο Αμαλίας πίσω από την Ρώσικη εκκλησία. Σήμερα το άγαλμα βρίσκεται στο Ζάππειο. [3]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 27 Φεβρουαρίου 1955 στον κινηματογράφο Κοσμοπόλιτ στην Αθήνα.[4] Προβληθηκε την σεζόν 1954-1955 και έκοψε 24.583 εισιτήρια, όπου ήρθε στη 10η θέση ανάμεσα σε 14 ελληνικές ταινίες της σεζόν 1954-1955.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πιάσαμε την καλή». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. «Στου Τζίμη του Χονδρού». avgi.gr. Η Αυγή. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. «Δύο σπάνιες φωτογραφίες του "Ξυλοθραύστη"». lifo.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «Πιάσαμε την καλή» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 26 Φεβρουαρίου 1955. σελ. 3η. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023. 
  5. «hit-the-jackpot». filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]