Πηνελόπη Κάσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πηνελόπη Κάσας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Μαΐου 1943
Θάνατος11  Αυγούστου 2013
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΚολέγιο Βασάρ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας βιβλίων μαγειρικής

Η Πηνελόπη Κάσας (25 Μαΐου 1943 – 11 Αυγούστου 2013) ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας τροφίμων, βιβλίων μαγειρικής, συγγραφέας με ειδίκευση στην κουζίνα της Ισπανίας. Έγραψε διάφορα βιβλία που επικεντρώνονταν στην κουζίνα της Ισπανίας, ξεκινώντας από την δεκαετία του 1980.[1][2]

Η Κάσας κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, το The Foods and Wines of Spain (Τα Τρόφιμα και Κρασιά της Ισπανίας), το 1982.[1] Το πρώτο της βιβλίο εκδίδεται εδώ και αρκετά χρόνια. Δημοσίευσε πέντε πιο εμπεριστατωμένα βιβλία και βιβλία μαγειρικής για την ισπανική κουζίνα. Το επόμενο βιβλίο, το Tapas: The Little Dishes of Spain, το οποίο κυκλοφόρησε το 1985, αναφερόταν στα τάπας και τις σχετικές έννοιες.[2] Το τελευταίο βιβλίο της Κάσας με τίτλο La Cocina de Mama: The Great Home Cooking of Spain κυκλοφόρησε το 2005.

Η Κάσας γεννήθηκε με το όνομα Πηνελόπη Φέξα σε οικογένεια ελλήνων μεταναστών. Οι γονείς της ήταν οι Αντωνία και Αχιλλέας Φέξας. Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου του 1943, στο Γουάιτστοουν του Κουίνς στην Νέα Υόρκη.[2] Ο μοναδικός αδερφός της, ο Τομ Φέξας, ήταν σχεδιαστής θαλαμηγών. Γνώρισε τον σύζυγό της, Λουίς Κάσας, ενώ σπούδαζε στο κολλέγιο Βασάρ της Ισπανίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Σπούδασε και στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Η Κάσας πέθανε από λευχαιμία στο σπίτι της στο Μανχάσετ της Νέας Υόρκης στις 11 Αυγούστου 2013.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]