Παχυσαρκία στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην Ελλάδα, η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τη χώρα. Οι Έλληνες υιοθετούν έναν δυτικό τρόπο διατροφής και απομακρύνονται από τον ενεργό τρόπο ζωής που είχαν παλιά.[1] Οι υγειονομικοί δηλώνουν ότι είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν στην Ελλάδα.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με στοιχεία του Φορμπς για το 2007, το 65.5% των Ελλήνων έχει μη υγιεινό βάρος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έκπληξη στους περισσότερους, καθώς οι μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ήταν γνωστές για τον αρκετά υγιεινό τρόπο ζωής τους. Η μεσογειακή διατροφή αναπτύχθηκε με βάση τις διατροφικές συνήθειες των μεσογειακών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στις περασμένες δεκαετίες οι Έλληνες τρέφονταν κυρίως με ψάρια, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας την κατανάλωση κρέατος. Ο πληθυσμός των μεσογειακών χωρών ήταν αρκετά ενεργός, κάτι που βοηθούσε στην διατήρηση της καλής φυσικής τους κατάστασης.

Οι Ευρωπαϊκοί λαοί απομακρύνονται από τον μεσογειακό τρόπο ζωής και κινούνται προς ένα πιο δυτικό τρόπο ζωής. Η εμμονή στο γρήγορο φαγητό και η περιορισμένη καθημερινή δραστηριότητα είναι οι κύριες αιτίες της επιδείνωσης των ποσοστών παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Ένα άρθρο του Associated Press αναφέρει ότι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά των παχύσαρκων ατόμων ως προς τον συνολικό πληθυσμό είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες στην Ελλάδα για την παχυσαρκία έχουν γίνει ένα θέμα που δεν ήταν εμφανές στο παρελθόν, λόγω της ανόδου στη κατανάλωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως το γρήγορο φαγητό (fast food) και λόγω των μειωμένων επίπεδων δραστηριότητας. Η παχυσαρκία φέρνει στο φως προβλήματα, όπως ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Υγεία στην Ελλάδα
  • Επιδημιολογία της παχυσαρκίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lauren Streib (8 Φεβρουαρίου 2007). «World's Fattest Countries». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]