Παλιά Πόλη της Βίλνιους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 69°13′00″N 51°06′00″W / 69.21667°N 51.10000°W / 69.21667; -51.10000

H Παλιά Πόλη της Βίλνιους(α)
Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ
H Παλιά Πόλη της Βίλνιους: Ο δρόμος Aušros Vartų
Χώρα μέλος Flag of Lithuania.svg Λιθουανία
Τύπος Πόλη
Κριτήρια (ii) (iv)
Ταυτότητα #541
Περιοχή(β) Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

Ιστορικό εγγραφής

Εγγραφή: 1994 (18η συνεδρίαση)

α) Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων της Π.Π.Κ.
β) Επίσημη καταχώριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ

Η Παλιά Πόλη της Βίλνιους (Λιθουανικά:Vilniaus senamiestis) είναι μία από τις μεγαλύτερες υπάρχουσες μεσαιωνικές πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης. Έχει έκταση 3,59 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περικλείει 74 συνοικίες, με 70 δρόμους και λεωφόρους που απαριθμούν 1487 κτήρια με συνολική έκταση 1.497.000 τετραγωνικά μέτρα. Είναι το αρχαιότερο μέρος της Λιθουανικής πρωτεύουσας Βίλνιους και έχει αναπτυχθεί δια μέσου των αιώνων, λαμβάνοντας τη μορφή της από την ιστορία της πόλης και από μια συνεχώς εναλλασσόμενη πολιτιστική επίδραση. Είναι τόπος στον οποίο μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες - Γοτθική αρχιτεκτονική, Αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, Μπαρόκ αρχιτεκτονική, Νεοκλασική αρχιτεκτονική- συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται.

Βασική αρτηρία της παλιάς πόλης είναι ο Δρόμος Πίλιες και ο κόμβος των καφετεριών και της εμπορικής ζωής. Ο βασικός δρόμος της Βίλνιους, η Λεωφόρος Γκεντιμίνας, βρίσκεται εν μέρει στην Παλιά Πόλη. Οι βασικές πλατείες της Παλιάς Πόλης είναι η Πλατεία Καθεδρικού και η Πλατεία Δημαρχείου.

Ένα από τα πλέον περίτεχνα αρχιτεκτονικό συγκρότημα είναι το Αρχιτεκτονικό Σύνολο του Πανεπιστημίου του Βίλνιους, το οποίο διαθέτει 13 προαυλιακούς χώρους. Επιλέχθηκε ως εκπρόσωπος της Λιθουανίας στο Πάρκο Μίνι-Ευρώπη στις Βρυξέλλες.

Βίλνιους 1576

Το 1994 η Παλιά Πόλη της Βίλνιους συμπεριλήφθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Αριθμός 541) σε αναγνώριση της διεθνούς αξίας του και αυθεντικότητάς του.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]