Παλιά Αβάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 23°08′17″N 82°20′58″W / 23.1381655°N 82.3495124°W / 23.1381655; -82.3495124

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Παλιά Αβάνα
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Η παλιά Αβάνα τη νύχτα
Χάρτης
ΤύποςΠολιτιστικός
Κριτήριαiv, v
Ταυτότητα204
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1982 (6η συνεδρίαση)
Παλιά Αβάνα
Θέση της Παλιάς Αβάνας στην Αβάνα

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Παλιά Αβάνα
23°8′9″N 82°21′30″W
ΧώραΚούβα Κούβα
Διοικητική υπαγωγήHavana Province
Έκταση4
Υψόμετρο50
Πληθυσμός97984[1]
Τηλ. κωδ.78
Ζώνη ώραςανατολική ζώνη ώρας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Παλιά Αβάνα (ισπανικά: La Habana Vieja) είναι το κέντρο της πόλης και είναι ένας από τους 15 δήμους που υπάρχουν στην Αβάνα, στην Κούβα. Έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού στην πόλη και περιλαμβάνει τον πυρήνα της αρχικής πόλης της Αβάνας. Οι θέσεις που βρίσκονται τα αρχικα τείχη της πόλης της Αβάνας είναι τα σύγχρονα όρια της Παλιάς Αβάνας.

Η Παλιά Αβάνα ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμια Κληρονομιάς της UNESCO.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παλιά πλατεία
Paseo del Prado και
το Ξενοδοχείο Telegrafo

Η Havana Vieja ιδρύθηκε από τους Ισπανούς το 1519 στο φυσικό λιμάνι του κόλπου της Αβάνας. Έγινε αγκυροβόλι για τις ισπανικές γαλέρες που ήταν φορτωμένες θησαυρούς, κατά τη διέλευσή τους από τον Νέο Κόσμο στον Παλαιό Κόσμο. Τον 17ο αιώνα ήταν ένα από τα κύρια κέντρα ναυπηγικής. Η πόλη είναι χτισμένη σε μπαρόκ και νεοκλασικό ρυθμό. Πολλά κτίρια έχουν γίνει ερείπια κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, αλλά ένας μέρος τους αποκαθίσταται. Τα στενά δρομάκια της Παλιάς Αβάνας έχουν πολλά κτίρια, αντιπροσωπεύοντας ίσως το ένα τρίτο των περίπου 3.000 κτιρίων που βρίσκονται στην Παλιά Αβάνα. Είναι η αρχαία πόλη που σχηματίζεται από το λιμάνι, το επίσημο κέντρο και την πλατεία Plaza de Armas. Το 1555 η Παλιά Αβάνα καταστράφηκε και κάηκε από τον Γάλλο κουρσάρο Jacques de Sores. Ο πειρατής κατέκτησε την Αβάνα εύκολα, λεηλατώντας και κατακαίοντας την πόλη. Μετά τον περιορισμό των λιγοστών υπερασπιστών της, ο De Sores την εγκατέλειψε μην έχοντας βρει τον τεράστιο πλούτο που ήλπιζε. Η πόλη αφέθηκε κατεστραμμένη και πυρπολημένη. Ύστερα από αυτό το περιστατικό, οι Ισπανοί έφεραν στρατιώτες και άρχισαν να χτίζουν κάστρα και τείχη για την προστασία της. Το Castillo de la Real Fuerza ήταν το πρώτο φρούριο που χτίστηκε. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1558 με επιβλέπων μηχανικό των Bartolomé Sanchez.

Αυτοκίνητα στην Αβάνα τον Μάρτιο του 2014

Η Παλιά Αβάνα μοιάζει με το Κάντιθ και την Τενερίφη. Ο Alejo Carpentier την αποκάλεσε «de las Columnas» (από τις στήλες), αλλά θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί για τις πύλες, τη φθορά και την διάσωση, την οικειότητα, τη σκιά, τη δροσιά, τις αυλές ... Σε αυτήν υπάρχουν όλα τα μεγάλα αρχαία μνημεία, τα φρούρια, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες, τα παλάτια, τα σοκάκια, η στοά, η ανθρώπινη πυκνότητα. Το κουβανικό κράτος έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να διατηρήσει και να αποκαταστήσει την Παλιά Αβάνα μέσα από τις ενέργειες του Γραφείου Ιστορίας της πόλης, υπό τη διεύθυνση του Eusebio Leal.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παλιά Αβάνα τη νύχτα
Το σινεμά Payret
Θέα από τα σκαλιά του Καπιτωλίου
  • Η Μαλεκόν είναι η λεωφόρος που εκτείνεται κατά μήκος των θαλασσίων τειχών στη βόρεια ακτή της Αβάνας, από την Παλιά Αβάνα στον ποταμό Αλμεντάρες.
  • Το Πασέο ντελ Πράντο στην Αβάνα, είναι ο δρόμος που διαμορφώνει τη δυτική άκρη της παλιάς Αβάνας και είναι το σύνορό της με το κέντρο της Αβάνας.
  • Το Καστέλο ντελ Μόρρο, είναι το γραφικό φρούριο που φύλαγε την είσοδο του κόλπου της Αβάνας. Η κατασκευή του κάστρου Los Tres Reyes del Morro οφείλεται στον ερχομό στην Αβάνα του Άγγλου πειρατή σερ Φράνσις Ντρέικ. Ο βασιλιάς της Ισπανίας διοργάνωσε την κατασκευή του πάνω σε ένα μεγάλο βράχο γνωστό με το όνομα El Morro. Έστειλε τον ειδικό στο συγκεκριμένο τομέα Juan de Texeda, μαζί με τον στρατιωτικό μηχανικό Battista Antonelli, ο οποίος ήρθε στην Αβάνα το 1587 και ξεκίνησε το έργο αμέσως.
  • Το φρούριο a Cabaña, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του κόλπο της Αβάνας που είναι το πιο εντυπωσιακό φρούριο της ισπανικής αποικίας. Εντυπωσιάζει με τείχη του 18ου αιώνα και κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με το φρούριο El Morro. Κάθε βράδυ στις 21:00, μερικοί στρατιώτες ντυμένοι με στολές από αυτήν την εποχή πυροβολούν από εκεί, ένα δρώμενο γνωστό ως el cañonazo de las nueve, (πιστολιά στις εννέα). Κάτι που γινόταν καθημερινά για να προειδοποιήσει για το κλείσιμο των θυρών του τείχους που προστάτευε την πόλη.
  • Φρούριο San Salvador de la Punta. Στην ακτή απέναντι από το Κάστρο El Morro, στην αρχή της καμπύλης του El Malecon, υψώνεται το κάστρο του San Salvador de la Punta που είναι ήσσονων αρχιτεκτονικών διαστάσεων. Χτίστηκε το 1590, και το 1629 το Chapter της Αβάνας αποφάσισε να υπερασπιστεί καλύτερα το λιμάνι ενώνοντας το το βράδυ με το El Morro, με τη χρήση μιας χοντρής αλυσίδας που εμπόδιζε την είσοδο των εχθρικών πλοίων.
  • Φρούριο του Real Fuerza. Είναι κάστρο του βασιλικού στρατού και ακόμα ένα μεγάλο μνημείο που κλείνει το Plaza de las Armas. Ήταν η πρώτη μεγάλη οχύρωση της πόλης, που το χτίσιμό του άρχισε το 1558 πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου φρουρίου. Το ίδιο έτος, το Στέμμα έστειλε στην Κούβα τον μηχανικό Bartolomé Sanchez οποίος κάτω από την επίβλεψη 14 επισήμων και χτιστών, ανασκεύασε το κάστρο το οποίο είχε καεί και καταστραφεί από τον Γάλλο κουρσάρο Jacques de Sores.
  • Καθεδρικός του San Cristóbal, το πιο σημαντικό κτίριο στην πλατεία Plaza de la Catedral. Ο καθεδρικός ναός έγινε μετά το 1748 στη θέση του παρεκκλησιού που υπήρχε εκεί, με εντολή του επισκόπου της Σαλαμάνκα, Jose Felipe de Trespalacios. Είναι μία από τις πιο όμορφες και αντιπροσωπευτικές εκκλησίες του αμερικανικού μπαρόκ.
  • Το κτίριο του Εθνικού Καπιτωλίου, επηρεασμένο από το στυλ του Πάνθεον (Παρίσι), παρόμοιο με το Καπιτώλιο των ΗΠΑ.[2]
  • Το Galician Center ή Central Park ή The Galician Center, φτιαγμένο σε ρυθμό νεομπαρόκ ιδρύθηκε ως μια κοινωνική λέσχη των μεταναστών της Γαλικίας μεταξύ του 1907 και 1914. Χτισμένο στο Θέατρο Tacon (σήμερα γνωστό ως Μεγάλο Θέατρο της Αβάνας), εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού του 1838 με την πραγματοποίηση πέντε μασκέ χορών.
  • Η κεντρική τουριστική πλατεία Plaza de Armas. Το όνομά της έχει στρατιωτική προέλευση, δεδομένου ότι από τα τέλη του 16ου αιώνα οι τελετές και τα στρατιωτικά γεγονότα λάμβαναν χώρα εδώ.
  • Το Μεγάλο Θέατρο της Αβάνας που είναι κυρίως γνωστό για το περίφημο Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας και της ιδρύτριάς του Αλίσια Αλόνσο. Μερικές φορές δίνει παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το θέατρο είναι επίσης γνωστό ως αίθουσα συναυλιών Γκαρθία Λόρκα και είναι το μεγαλύτερο στην Κούβα.
  • Το Μουσείο της Επανάστασης της Αβάνας, βρίσκεται στο πρώην Προεδρικό Μέγαρο, με τη βάρκα Γκράνμα να εκτίθεται στο μπροστινό μέρος του μουσείου.
  • Η San Francisco de la Habana Basilica, της Παλιάς Αβάνας αποτελείται από το σύνολο της εκκλησίας και το μοναστήρι του Αγίου Φρανγκίσκου της Ασσίζης, με αναφορά από το 1608 και που ανακατασκευάστηκε το 1737.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φυσικές απειλές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας μη αποκαταστημένος δρόμος στη Παλιά Αβάνα

Το 2008, ο κυκλώνας Ike κατέστρεψε πολλά οικοδομήματα στην Παλιά Αβάνα, ανατρέποντας χρόνια εργασιών συντήρησης που είχαν ως στόχο τα χαρακτηριστικά παλαιά κτίρια της περιοχής. Όχι μόνο κατέστρεψε τα ιστορικά κτίρια, αλλά ανάγκασε και πολλούς από τους κατοίκους της Παλιάς Αβάνας να φύγουν για να προστατευτούν.[3] Η απειλή που επιφέρουν οι τυφώνες προσθέτει ένα επιπλέον άγχος στη ήδη άσχημη κατάσταση που βρίσκονται πολλά ιστορικά κτίρια. Η παλαιότητα, η φθορά και η παραμέληση σε συνδυασμό με τα φυσικά στοιχεία συνθέτουν ένα σύνολο απειλών για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση αυτής της ιστορικής παλιάς πόλης.[4]

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1982, η Παλιά Αβάνα εγγράφηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. [5]

Δείτε ακόμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Atenas.cu (2004). «2004 Population trends, by Province and Municipality» (στα Ισπανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2007. 
  2. Frank Herbst, Cuba – Handbuch für individuelles Reisen, Reise Know-How Verlag 2006
  3. Irving, Mark (September 10, 2008). «Hurricane Ike batters historic Old Havana». The Independent (UK). http://www.independent.co.uk/news/world/americas/hurricane-ike-batters-historic-old-havana-924514.html. 
  4. Sanchez, Ray (May 3, 2009). «Havana's Historic Architecture at Risk of Crumbling Into Dust». Sun-Sentinel. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-05-11. https://web.archive.org/web/20090511001907/http://www.sun-sentinel.com/news/local/cuba/sfl-cuba-historic-houses-o050309sbmay03,0,3964468.story. Ανακτήθηκε στις 2016-08-06. 
  5. Habana Vieja – UNESCO World Heritage List