Πίτερ ντε Ρινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πίτερ ντε Ρινγκ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pieter de Ring (Ολλανδικά) και Pieter de Ryng (Ολλανδικά)
Γέννηση1615 (περίπου)[1][2][3]
Θάνατος22  Σεπτεμβρίου 1660[4]
Λέιντεν
Τόπος ταφήςναός του Αποστόλου Πέτρου στο Λέιντεν
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδία
Ιδιότηταζωγράφος
Σημαντικά έργαStill life with a golden goblet
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Νεκρή φύση με χρυσό κύπελλο - γ. 1650.
Χάρτης του Λέιντεν από τον Blaeu το 1652

Ο Πίτερ ντε Ρινγκ (Pieter de Ring, ή Ryng, 1615/1620 – 22 Σεπτεμβρίου 1660) ήταν Ολλανδός ζωγράφος της Χρυσής ολλανδικής Εποχής, διάσημος για τις πολυτελείς, φανταχτερές νεκρές φύσεις του ή τους πίνακες συμποσίων με φρούτα, αστακούς, κύπελλα, γαρίδες, στρείδια, ένα χαλί και κινέζικες πορσελάνες . Η υπογραφή του είναι συχνά ένα ζωγραφισμένο δαχτυλίδι ή με τη λατινοποιημένη μορφή του ονόματός του, P.Ab.Annulo.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντε Ρινγκ γεννήθηκε είτε στο Λέιντεν, είτε στην Υπρ της Φλάνδρας, αλλά δεν υπάρχει κανένα ίχνος της γέννησής του στα αρχεία του Λέιντεν και τα αρχεία της Υπρ καταστράφηκαν τον Αύγουστο του 1914. Ο Πίτερ ντε Ρινγκ ξεκίνησε ως ξυλουργός και ζωγράφιζε νεκρές φύσεις το βράδυ. Όταν η αίθουσα γέμισε με πίνακες, έγινε μαθητής του Γιαν Ντάβιντς ντε Χέιμ, [5] μέχρι το 1635, ζώντας στο Λέιντεν. Ο πατέρας του, Ντάνιελ, πέθανε το 1648. Το 1657 η μητέρα του ζούσε στο Άμστερνταμ. Ο ίδιος ο ντε Ρινγκ ζούσε σε ένα σπίτι στο Hogewoerd.

Δεν υπάρχουν καταγραφλες στα αρχεία του Λέιντεν για τον γάμο ή τα παιδιά του. Φαίνεται ότι δεν αγόρασε σπίτι εκεί ούτε έγραψε διαθήκη. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι έγινε ένας από τους ιδρυτές μέλος και της Συντεχνίας του Αγίου Λουκά το 1648, [6] Ο Ντε Ρινγκ πέθανε στο Λέιντεν και τάφηκε στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου (Pieterskerk) του Λέιντεν στις 22 Σεπτεμβρίου 1660 και μεταφέρθηκε στην εκκλησία από σπίτι στο Nonnensteeg. Αν είχε το εργαστήριό του εκεί, πιθανότατα είχε θέα στο κτίριο της Ακαδημίας του Λέιντεν. Αν ζούσε στην ανατολική πλευρά του στενού, είχε όμορφη θέα στον Βοτανικό Κήπο του Λέιντεν, έργο του Καρόλους Κλούζιους από το Λέιντεν.

Ο Πίτερ ντε Ρινγκ πιθανόν είχε αδελφό που ονομαζόταν Γιαν ντε Ρινγκ, ο οποίος έγινε πολίτης του Λέιντεν το 1651. Ο Γιαν καταγόταν από την Υπρ, το επάγγελμά του ήταν υφαντουργός, όπως και οι γιοι του Ντάνιελ, Μπένγιαμιν και Πίτερ και πολλοί από τους Φλαμανδούς μετανάστες στο Λέιντεν. Τα μέλη της οικογένειας Ρινγκ ήταν εξειδικευμένοι εργάτες στα ριγέ μάλλινα, τα καμηλό υφάσματα και πανιά.

Ο πίνακας του ντε Ρινγκ στο Μουσείο Geelvinck-Hinlopen Huis έχει ένα όμορφο λυφασμα στο τραπέζι. Ήξερε πώς να το κάνει να φαίνεται αληθινό. Το πρώιμο έργο του ντε Ρινγκ αποκαλύπτει την επιρροή του Βίλλεμ Κλες Χέντα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Pieter de Ring». (Δανικά, Αγγλικά) Kunstindeks Danmark. 1762.
  2. Athenaeum. 5895. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Artnet. pieter-de-ring. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. (Ολλανδικά) RKDartists. rkd.nl/explore/artists/67085. Ανακτήθηκε στις 23  Αυγούστου 2017.
  5. Moes, E.W. (1888) Pieter de Ring. In: Oud-Holland VI, p. 175-182.
  6. Pieter de Ring in the RKD

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]