Ο χρυσός και ο τενεκές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο χρυσός και ο τενεκές
Εξώφυλλο DVD της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΊων Νταϊφάς
ΣενάριοΊων Νταϊφάς
ΠρωταγωνιστέςΜίμης Φωτόπουλος, Μιράντα Κουνελάκη, Τζόλυ Γαρμπή, Παντελής Ζερβός, Ερρίκος Μπριόλας, Ντίνα Τριάντη, Γιάννης Φέρμης, Λαυρέντης Διανέλλος, Βασίλης Ανδρεόπουλος και Κατερίνα Γιουλάκη
ΦωτογραφίαΓρηγόρης Δάναλης
Πρώτη προβολή1962
Διάρκεια90 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Ο χρυσός και ο τενεκές είναι ασπρόμαυρη ελληνική ηθογραφική ταινία παραγωγής του 1962 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ίωνα Νταϊφά βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη. Πρωταγωνιστούν οι Μίμης Φωτόπουλος, Μιράντα Κουνελάκη, Τζόλυ Γαρμπή, Παντελής Ζερβός και Ερρίκος Μπριόλας.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάτροκλος Μπαρατέλας είναι ένας σκληρός επιχειρηματίας, ο οποίος έκανε την μεγάλη περιουσία του ως πλανόδιος μανάβης. Παρ' όλα αυτά, βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με τα καπρίτσια της έφηβης κόρης του, της Μιράντας η οποία συχνά εμφανίζει στον πατέρα της επίδοξους μνηστήρες.

Ο Πάτροκλος, αντιδρώντας σε αυτές τις ενέργειες της κόρης, του καταφεύγει πολύ συχνά στην δωροδοκία των επίδοξων μνηστήρων, προκειμένου να αφήσουν την Μιράντα και να ορίσει ο ίδιος τον άντρα που η κόρη του θα παντρευτεί. Μια τέτοια περίπτωση είναι του Λάκη, ενός όμορφου αλλά άνεργου νεαρού ο οποίος θα κάνει την εμφάνιση του στο σπίτι του Μπαρατέλα, ζητώντας την ευχή του Πάτροκλου για να παντρευτεί την Μιράντα. Ο Πάτροκλος έχοντας εμπειρία από άλλα τέτοια περιστατικά προσφέρει 120 χρυσές λίρες στον Λάκη ζητώντας του να ξεχάσει την Μιράντα και να βρει κάποια άλλη. Ο Λάκης αρχικά φαίνεται να μην υποκύπτει στην προσφορά του Πάτροκλου δηλώνοντας ερωτευμένος με την Μιράντα, αλλά μόλις ο πατέρας της ανεβάζει την προσφορά του στις 150 λίρες, ο Λάκης αλλάζει στάση και αποδέχεται την προσφορά, δικαιολόγουμενος ότι έχει να φροντίσει και το μέλλον για τις δυο αδερφές του. Η Μιράντα, όταν μαθαίνει ότι ο Λάκης δέχτηκε την προσφορά του Πάτροκλου, εξοργίζεται και θυμώνει με τον πατέρα της.

Ο Πάτροκλος, εκνευρισμένος με την στάση της Μιράντας, αποφασίζει να βάλει ένα τέλος στους επίδοξους μνηστήρες, λέγοντας στην σύζυγο του, την Ουρανία, ότι έχει βρει αυτός τον γαμπρό που θα παντρευτεί η Μιράντα. Της ανακοινώνονει ότι περιμένει επίσκεψη στο γραφείο του από τον Γεράσιμο Σταματελοπούλο, ο οποίος είναι ο γιος ενός μεγαλοβιομηχάνου. Εντωμεταξύ η Μιράντα πηγαίνοντας για ψώνια και κοιτάζοντας τις βιτρίνες των καταστημάτων παρενοχλείται από τον Γεράσιμο, που έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας άγριος καβγάς μεταξύ τους. Κατά την επιστροφή της στο γραφείο η Μιράντα αναφέρει το περιστατικό στον πατέρα της αγνοώντας ότι ο Γεράσιμος προορίζεται από τον πατέρα της να γίνει σύζυγός της. Τελικά λίγο αργότερα θα κάνει την εμφάνιση του και ο Γεράσιμος, προκαλώντας την οργή της Μιράντας, η οποία τον διώχνει έξω από το γραφείο με τις κλωτσιές.

Την άλλη μέρα θα κάνει την εμφάνιση του στο γραφείο του Πάτροκλου ο Μίλτος, ο οποίος είναι ο γιος ενός υπαλλήλου της επιχείρησης, και θα πιάσει δουλειά. Ο Μίλτος εντελώς τυχαία θα γνωρίσει την Μιράντα, όπου στη συνέχεια θα συνάψει δεσμό μαζί της, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι είναι αντίθετος στην ιδέα του γάμου μαζί της, επειδή ο ίδιος όπως της λέει δεν θα έχει κάτι να της προσφέρει, όντας ένας φτωχός εργαζόμενος. Ο Πάτροκλος από την μεριά του επιμένει να παντρέψει την Μιράντα με τον Γεράσιμο, ισχυριζόμενος ότι το περιστατικό της παρενόχλησης της Μιράντας ήταν κάτι που συνέβη τυχαία. Η Μιράντα, θέλοντας να απαλλαγεί οριστικά από τον Γεράσιμο, εξομολογείται στον θείο της τον Γιακουμή τον έρωτά της για τον Μίλτο. Ο Γιακουμής αποφασίζει να πάρει αυτός την υπόθεση πάνω του και μιλά στον Πάτροκλο για τον νέο έρωτα της Μιράντας. Ο Πάτροκλος, εμφανώς αναστατωμένος από το γεγονός ότι η Μιράντα βρήκε και πάλι έναν νέο επίδοξο μνηστήρα, καλεί στο γραφείο του τον Μίλτο για να επιχείρησει για μια ακόμη φορά την δωροδοκία. Ο Μίλτος όμως αρνείται κάθε προσφορά του Πάτροκλου, δηλώνοντας ωστόσο την αγάπη του για την Μιράντα. Ο Πάτροκλος επιμένοντας να δωροδοκήσει τον Μίλτο, τελικά εισπράττει την απάντηση του, ο οποίος λέει στον Πάτροκλο ότι ο λόγος που δεν θέλει να παντρευτεί την Μιράντα είναι γιατί δεν τον θέλει για πεθερό του και ότι με χρήματα του μπορεί να αγοράσει τα πάντα εκτός απο την αγάπη. Στην συνέχεια ο Μίλτος αποφασίζει να παραιτηθεί από την δουλειά του και η Μιράντα παίρνει την απόφαση να πάει να κλειστεί σε ένα μοναστήρι.

Ο Πάτροκλος δεν φαίνεται να αλλάζει στάση και επιμένει να την παντρέψει με τον Γεράσιμο, καθώς θεωρεί ότι η απόφαση της Μιράντας να πάει σε ένα μοναστήρι είναι ένα πυροτέχνημα επειδή είναι θυμωμένη μαζί του. Τότε κάνει την εμφάνιση της στο γραφείο η φίλη της Μιράντας, η Πίτσα, η οποία αναφέρει ότι έχει κρυφό δεσμό με τον Γεράσιμο, ο οποίος τελικά αποδεικνύεται ότι είναι ένας επιπόλαιος γυναικάς. Με το που μαθαίνει την αλήθεια για τον Γεράσιμο, ο Πάτροκλος αποφασίζει να τελικά να κάνει γαμπρό του τον Μίλτο και το ανακοινώνει τόσο στον ίδιο, όσο και στην κόρη την Μιράντα, λέγοντας τους ότι θα τους στηρίξει οικονομικά, αρκεί να είναι και δυο ευτυχισμένοι.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 16 Απριλίου 1962 στις κινηματογραφικές αίθουσες Κοτοπούλη, Ιντεάλ, Ίρις και Σελέκτ στην Αθήνα.[1] Προβλήθηκε τη σεζόν 1961-1962 και έκοψε 20.869 εισιτήρια, βρισκόμενη στο box office στην 32η θέση ανάμεσα σε 68 ταινίες της περιόδου αυτής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο χρυσός και ο τενεκές» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 16 Απριλίου 1962. σελ. 3η. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]