Ο φιλελευθερισμός είναι μια ψυχική διαταραχή (βιβλίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο φιλελευθερισμός είναι μια ψυχική διαταραχή
ΣυγγραφέαςMichael Savage
ΤίτλοςLiberalism Is a Mental Disorder
ΓλώσσαΑγγλική
Ημερομηνία δημοσίευσης12  Απριλίου 2005
ΘέμαΣυντηρητική ιδεολογία
Dewey Decimal320.51/3/0973 22
LC ClassJK421 .S29 2005
LC ClassOL8201343W[1] και OL8882514M
ΠροηγούμενοThe Enemy Within
ΕπόμενοThe Political Zoo

"Ο φιλελευθερισμός είναι μια ψυχική διαταραχή"  είναι η ελληνική απόδοση του τίτλου του  βιβλίου Liberalism Is a Mental Disorder [2] που γράφτηκε από τον συντηρητικό  Michael Savage,  προσωπικότητα του αμερικανικού ραδιοφώνου. Ως υπότιτλος υπάρχει το "Savage Solutions", όπου γίνεται λογοπαίγνιο με το όνομα του συγγραφέα που σημαίνει "Άγριος".

Στο βιβλίο του, ο Michael Savage εκφράζει την άποψη ότι οι ΗΠΑ υφίσταντι δύο μεγάλες ιδεολογικές απειλές: Από τον Ισλαμοφασισμό και τον Φιλελευθερισμό (Liberalism). Θεωρεί ότι και οι δύο είναι ιδεολογίες μίσους που απειλούν τις βασικές αρχές της Αμερικανικής ζωής: τις πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες, το σεβασμό του ατόμου και της επιχειρηματικής του πρωτοβουλίας, το οικονομικό σύστημα. Τον ισχυρισμό της "ψυχικής διαταραχής" εξηγεί με το ότι ο φιλελευθερισμός δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο από τον Ισλαμοφασισμό και προτείνει τη στάση "κατηγορείστε πρώτα την Αμερική", το οποίο στην ακραία λογική ισοδυναμεί με εθνική αυτοκτονία.[3]

Ένα κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην κριτική του ριζοσπαστικού Ισλάμ, τον οποίο αποκαλεί "Ισλαμοφασισμό". Σε κάθε κεφάλαιο υπάρχει ένα "Επίκεντρο της Αλήθειας του Savage", που ρίχνει φως στο πώς οι φιλελεύθεροι διαδίδουν την πολιτική τους ατζέντα.

Το βιβλίο "Ο φιλελευθερισμός είναι μια ψυχική διαταραχή"  έμεινε στα  10 κορυφαία best-seller της New York Times  για τρεις εβδομάδες, μετά την κυκλοφορία του στις 12 Απριλίου 2005.[4][5]

Επισκόπηση (ανά κεφάλαιο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Savage πρώτα συζητά τις ενέργειες του George W. Bush στον Πόλεμο στο Ιράκ. Προτείνει ότι, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ελευθερώσουν το Ιράκ και να μετά να αποχωρήσουν. Ο Savage κάνει μια σύγκριση με το σχέδιο του George S. Patton. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μετά το τέλος του πολέμοι, οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν περισσότερο χρόνο να επικεντρωθούν σε εσωτερικά προβλήματα.
  2. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρει  το γεγονός ότι οι Ισλαμιστές ριζοσπάστες έχουν μετατρέψει την ανάπτυξη του Ισλάμ σε μια επικίνδυνη εκστρατεία, υποστηρίζοντας ότι το Ισλάμ  συνδέεται με τις περισσότερες  τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν συμβεί τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Savage αναφέρει αποσπάσματα από το Κοράνι που προωθούν το φόνο των απίστων. Ο Savage αποκαλεί τους ριζοσπάστες Ισλαμιστές "Ισλαμοφασίστες", και επισημαίνει ότι έχουν γίνει πράγματι μια μεγάλη απειλή τα τελευταία χρόνια.
  3. Ο συγγραφέας στη συνέχεια ασχολείται με την παράνομη μετανάστευση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, πάνω από 12 εκατομμύρια άτομα μπήκαν στο Ηνωμένες Πολιτείες παράνομα κάθε χρόνο για τα τελευταία αρκετά χρόνια. Ακόμη και στην  κατάσταση αυξημένου συναγερμού μετά την 9/11, αναφέρει, όλα αυτά τα άτομα περνούσαν τα σύνορα, τις περισσότερες φορές χωρίς ανίχνευση. Επισημαίνει ότι οι παράνομοι μετανάστες,  έμμεσα, παίρνουν χρήματα από τους Αμερικανούς πολίτες μέσα από τα κοινωνικά προγράμματα και την ιατρική περίθαλψη, καθώς και τη φοροδιαφυγής και τον αυξημένο φόρτο που φέρνουν στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.
  4. Ο Savage, στη συνέχεια, ασχολείται με τους δικηγόρους, εξηγώντας πως πολλές από τις πολυάριθμες αγωγές στις ΗΠΑ είναι περιττές. Ένα από τα παραδείγματα είναι η υπόθεση Seong Sil  Kim εναντίον της Υπηρεσίας Συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης (NYCTA), με την οποία δόθηκε αποζημίωση  $9,9 εκατομμύρια στην Seong Sil Kim, επειδή στάθηκε μπροστά από ένα τρένο για να  αυτοκτονήσει και τραυμάτισε το χέρι της. Ο Savage ισχυρίζεται ότι περίπου το 80% των γιατρών συνταγογραφούν άχρηστες εξετάσεις και το 74% παραπέμπουν τους ασθενείς σε άλλους ειδικούς για να αποφύγουν δικαστικές διώξεις, και ότι πολλές φορές οι εξετάσεις πληρώνονται με τα χρήματα των φορολογουμένων.
  5. Ο Savage, στη συνέχεια, ασχολείται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κριτικάροντας τους χαρακτηρισμούς για τον Yassar Αραφάτ μετά τον θάνατό του. Ο Savage ισχυρίζεται ότι η PLO έχει σκοτώσει εκατομμύρια αντιπάλων της, και ότι ο Αραφάτ ήταν έμμεσα υπεύθυνος για εκατομμύρια θανάτων. Επίσης, επικρίνει τον Αραφάτ επειδή φέρεται να έκρυψε δισεκατομμύρια δολάρια που προέρχονταν από διάφορες χώρες ως βοήθεια για τον Παλαιστινιακό λαό.
  6. Ο Savage επικρίνει ομάδες όπως η ACLU (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών) και PETA (Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων).
  7. Το βιβλίο τελειώνει με μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους κατά τον  Savage ο Τζον Κέρι έχασε τις εκλογές του 2004. Ο Savage δίνει  έμφαση ήταν στο γάμο ομοφυλοφίλων, με το επιχείρημα ότι πάρα πολλοί ψηφοφόροι ήταν αντίθετοι σ' αυτό. Σύμφωνα με τις παραπομπές του  βιβλίου,  από τις 11 Πολιτείες που εισήγαγαν την πρωτοβουλία Άμυνα του Γάμου στην ψηφοφορία του 2004, και 11 υποστήριξαν το νομοσχέδιο.

Άλλες χρήσεις του ίδιου ισχυρισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται ότι αποκάλεσε τον φιλελευθερισμό "ψυχική διαταραχή" η Ρωσίδα δικηγόρος Natalia Veselnitskaya η οποία φέρεται ότι αναμίχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και συναντήθηκε με τον γιό του, Trump Jr.[6] Ο χαρακτηρισμός του φιλελευθερισμού ως ψυχικής ασθένειας xρησιμοποιείται στις ΗΠΑ από ορισμένους συντηρητικούς για να επιτεθούν στους φιλελεύθερους. Για παράδειγμα, τον χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε και ο Αμερικανός καλλιτέχνης του δρόμου Sabo[7], όπως και ο ρεπουμπλικανός Graig Schilling, μέλος της οργάνωσης των Ρεπουμπλικανών για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων "Log Cabin Republicans".[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]