Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (Ο.Σ.Ε.Θ.)[1] είναι Ανώνυμη Εταιρεία, που ιδρύθηκε με το Ν. 4482/2017 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Έχει σκοπό την ανάπτυξη, τον συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των δημοσίων επιβατικών αστικών συγκοινωνιών λεωφορείων και μέσων, υπόγειων και επίγειων, σταθερής τροχιάς, καθώς και των θαλάσσιων μεταφορών με σκοπό τη μεταφορά και εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης: λεωφορεία, μετρό, τραμ, θαλάσσιες συγκοινωνίες, αστικά ΚΤΕΛ και παράλληλα επίσης, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον έλεγχο των αγοραίων ταξί.

Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης
Εμπορική επ.ΟΣΕΘ
Κλάδοςδημόσια συγκοινωνία
Ίδρυση2017
ΈδραΘέρμη Θεσσαλονίκης, Ελλάδα
Περιοχές δραστηρ.Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης
Σημαντικά πρόσωπαΙωάννης Καλογερούδης, (Πρόεδρος Δ.Σ.)
Ιωάννης Τόσκας (Διευθύνων σύμβουλος)
ΙδιοκτήτηςΥπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Ιστότοποςhttps://oseth.com.gr/

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από εννέα μέλη, και διορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Σ.Ε.Θ. αποτελείται από: α) ένα μέλος που προτείνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, β) ένα (1) μέλος από το Δήμο Θεσσαλονίκης, γ) ένα μέλος από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δ) ένα μέλος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Το μετοχικό κεφάλαιο του Ο.Σ.Ε.Θ. ορίστηκε στα 6.000.000 ευρώ και κατατέθηκε σε μετρητά σε πιστωτικό ίδρυμα στο όνομα της Ο.Σ.Ε.Θ. με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, που αποτελεί και μοναδικό μέτοχο της εταιρείας.

Ο Ο.Σ.Ε.Θ. ελέγχει και εποπτεύει τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης μέχρι τις 31/12/2022, οπότε και θα μεταβιβαστεί ο Ο.Α.Σ.Θ. στον Ο.Σ.Ε.Θ. Σκοπός του Ο.Σ.Ε.Θ. από την 1/1/2023 (την χρονιά που θα ανοίξει το Μετρό) θα είναι η εκτέλεση του αστικού συγκοινωνιακού έργου με λεωφορεία και με μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό Θεσσαλονίκης). Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ο.Σ.Ε.Θ. στις 19 Οκτωβρίου 2023, η λειτουργία του Ο.Α.Σ.Θ. σε καθεστώς εκκαθάρισης θα παραμείνει έως και το 2024, να συνεχίσει το έργο του αλλά και να προωθήσει την προετοιμασία για την (όποια) μετεξέλιξη αποφασισθεί να λάβει χώρα για το υπάρχον σχήμα λειτουργίας ώστε να υπάρξει διαδοχή αυτού τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που ενσωματώνεται σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νόμος 4482/2017[νεκρός σύνδεσμος]