Οι φάλαινες του Αυγούστου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Φάλαινες του Αυγούστου
The Whales of August
ΣκηνοθεσίαΛίντσεϊ Άντερσον
ΠαραγωγήΜάικλ Καπλάν
Κάρολαϊν Φάιφερ
ΣενάριοΝτέιβιντ Μπερι
(Θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΜπέτι Ντέιβις
Λίλιαν Γκις
Αν Σόδερν
Βίνσεντ Πράις
ΜουσικήΆλαν Πράις
ΦωτογραφίαMike Fash
ΜοντάζNicolas Gaster
ΔιανομήMedusa Film και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 16/10/1987
Κυκλοφορία1987
Διάρκεια90 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
ΓλώσσαΑγγλικά

To Οι Φάλαινες του Αυγούστου (αγγλ. The Whales of August) είναι δραματική ταινία παραγωγής 1987, σκηνοθεσίας Λίντσεϊ Άντερσον με πρωταγωνίστριες τη Μπέτι Ντέιβις και τη Λίλιαν Γκις στο ρόλο δυο ηλικιωμένων αδελφών. Τις δυο μεγάλες ηθοποιούς του Χόλιγουντ πλαισιώνουν η Αν Σόδερν και ο Βίνσεντ Πράις. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Μπέρι και χάρισε στην Αν Σόδερν υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυο ηλικιωμένες αδελφές η Λίμπι Στρονγκ (Μπέτι Ντέιβις) και η Σάρα Γουέμπερ, μένουν μαζί στο παραθαλάσσιο σπίτι τους στο Μέιν. Ο καιρός έχει περάσει και οι δυο τους αναπολούν το παρελθόν. Επί πενήντα συναπτά έτη οι δυο τους παραθέριζαν τα καλοκαίρια στην παραλία του Μέιν και περίμεναν τις φάλαινες να εμφανιστούν κοντά στην ακτή. Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι φάλαινες δεν έρχονται πια, η Λίμπι είναι τυφλή, ισχυρογνώμων και περιμένει τη στιγμή του θανάτου της και η Σάρα ανησυχεί πολύ για την κατάστασή της. Η Σάρα δείχνει επίσης ενδιαφέρον για τον κύριο Μάρανοφ, τον αριστοκράτη γείτονά τους και όταν μια μέρα τον καλεί σπίτι για φαγητό η Λίμπι συμπεριφέρεται με αγένεια τόσο σε εκείνον όσο και στην αδελφή της. Τότε η Σάρα αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά να στείλει την αδελφή της σε οίκο ευγηρίας. Η αδελφική αγάπη όμως πρόκειται να θριαμβεύσει.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινία βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Ντέιβιντ Μπέρι, του οποίου τα δικαιώματα αποκτήθηκαν αμέσως από τον παραγωγό Μάικλ Καπλάν, αφότου είδε την παράσταση. Η πρώτη επιλογή του παραγωγού για το ρόλο της Σάρα ήταν η Πρώτη Κυρία των Αμερικανικών Ταινιών, αστέρας του βωβού κινηματογράφου και των ταινιών του Γκρίφιθ, Λίλιαν Γκις. Η εύρεση της ηθοποιού που επρόκειτο να ενσαρκώσει τη Λίμπι, ήταν δυσκολότερη καθώς μεγάλη μερίδα των πλέον ηλικιωμένων ηθοποιών της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ δεν ήταν σε θέση να συμμετάσχουν στην ταινία. Μερικοί από τους ηθοποιούς που προσέγγισε ο παραγωγός ήταν οι Σίρλεϊ Μπουθ, Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Φρεντ Ασταίρ και Πολ Χένριντ που λόγω ασθένειας δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην ταινία, ενώ οι Τζόελ ΜακΚρία, Κάθριν Χέπμπορν, Τζον Γκίλγκουντ και Φράνσις Ντι την απέρριψαν για άλλους λόγους. Η Λίλιαν Γκις, όπως και η Μπέτι Ντέιβις που ανέλαβε τελικά το ρόλο της Λίμπι είχαν απορρίψει κι εκείνες τις προτάσεις του παραγωγού.

Η ταινία σηματοδότησε τη δεύτερη συνεργασία της Μπέτι Ντέιβις με τον Βίνσεντ Πράις 50 περίπου χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία για την ταινία Ελισάβετ και Έσσεξ (The Private Lives of Elizabeth And Essex).

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Κλιφ Άιλαντ του Μέιν, υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Λίντσεϊ Άντερσον. Οι φήμες ήθελαν και τις δυο πρωταγωνίστριες να λαμβάνουν υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, έστω για να τιμηθεί η διάρκεια και η διαχρονικότητά της καριέρας τους. Η Ακαδημία όμως δεν τίμησε με υποψηφιότητες εκείνες, αλλά την συμπρωταγωνίστριά τους Αν Σόδερν, που έχασε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου από την Ολυμπία Δουκάκη που κέρδισε το βραβείο για την ερμηνεία της στην ταινία του Νόρμαν Τζούισον Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού (Moonstruck, 1987). Η ταινία συμμετείχε επίσης στο Φεστιβάλ των Καννών εκτός συναγωνισμού[2].

Υποψηφιότητα:

  • Β’ Γυναικείου Ρόλου – Αν Σόδερν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. whales-august-0.
  2. «Festival de Cannes: The Whales of August». festival-cannes.com. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2009. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]