Οικογενειακή υπόθεση (ταινία, 1989)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οικογενειακή υπόθεση
Family Busines
ΣκηνοθεσίαΣίντνεϊ Λουμέτ[1][2][3]
ΠαραγωγήΛόρενς Γκόρντον
ΣενάριοΒίνσεντ Πάτρικ
ΠρωταγωνιστέςΣον Κόνερι[2][3], Ντάστιν Χόφμαν[2], Μάθιου Μπρόντερικ[2], Ροσάνα ΝτεΣότο, Τζέιμς Τόλκαν, Ρεξ Έβερχαρτ, Σάλεμ Λούντβιχ, Βικτόρια Τζάκσον, Ντέμπορα Ρας[4], Τζον Καπόντις[4], Λούις Γκουζμάν[4], Μπ. Ντ. Γουόνγκ[4], Willie C. Carpenter[4], Νικ Βαλελόνγκα[4], Γουέντελ Πιρς[4] και Ντέιβιντ Γουαρσόφσκι[4]
ΜουσικήCy Coleman
ΦωτογραφίαΑντζέι Μπαρτκόβιακ
ΜοντάζΆντριου Μοντσάιν
ΕνδυματολόγοςAnn Roth
Εταιρεία παραγωγήςGordon Company
ΔιανομήTriStar Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή1989 και 18  Ιανουαρίου 1990 (Γερμανία)[5]
Διάρκεια108 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Οικογενειακή υπόθεση (Αγγλικά: Family Business) είναι μια αμερικανική νεονουάρ αστυνομική ταινία του 1989 σε σκηνοθεσία του Σίντνεϊ Λουμέτ και σε σενάριο του Βίνσεντ Πάτρικ, βασισμένη σε μυθιστόρημα του ίδιου. Πρωταγωνιστούν οι Σον Κόνερι, Ντάστιν Χόφμαν και Μάθιου Μπρόντερικ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζέσι Μακμάλεν (Σον Κόνερι) είναι ένας Αμερικανοσκοτσέζος χήρος που μετανάστευσε με τη Σικελή σύζυγό του στη Νέα Υόρκη το 1946. Αξιαγάπητος απατεώνας, αδιόρθωτος γυναικείος και σκληρός τύπος, ο Τζέσι είναι περήφανος για το εγκληματικό παρελθόν και τον τρόπο ζωής του. Μεγάλωσε τον γιο του Βίτο (Ντάστιν Χόφμαν) για να ακολουθήσει τα βήματά του, αλλά ο Βίτο, αφότου γεννήθηκε ο γιος του, Άνταμ (Μάθιου Μπρόντερικ), άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο συσκευασμένων κρεάτων και έχει αφήσει πίσω του την εγκληματική ζωή.

Ντροπιασμένος για το παρελθόν της οικογένειάς του, ο Βίτο παντρεύεται την Εβραία αγαπημένη του και μαζί προσπαθούν να δώσουν το καλό παράδειγμα στον γιο τους, κάτι που κρατώντας τον μακριά από τον εγκληματικά σκεπτόμενο αλλά και γοητευτικό παππού του. Ο Βίτο δεν καταλαβαίνει ότι αυτή η στρατηγική αποτυχαίνει. Το μυστήριο γύρω από τον Τζέσι, σε συνδυασμό με την αυστηρή του ανατροφή, κάνουν τον Άνταμ να λατρέψει τον παππού του. Ο Άνταμ μάλιστα πληρώνει εγγύηση, δανειζόμενος από τον Βίτο, για να βγάλει ένα βράδυ τον Τζέσι από τη φυλακή μετά από σύλληψή του για επίθεση στη διάρκεια καβγά.

Ο Άνταμ έχει μπει στο κολέγιο με υποτροφία και έχει λαμπρό μέλλον. Ωστόσο, έξι μήνες πριν αποφοιτήσει, εγκαταλείπει τις σπουδές του, παραπονούμενος στον Τζέσι ότι «έχουν χαρτογραφήσει ολόκληρο το μέλλον μου». Έτσι, όταν αποκαλύπτει ένα σχέδιο για μια διάρρηξη, εντυπωσιάζει τον παππού του, αλλά ο Βίτο ξαφνιάζεται και απογοητεύεται πικρά. Προειδοποιεί τον γιο του να μην το δοκιμάσει και μάλιστα τον χαστουκίζει σε ένα μπαρ. Αυτό σπρώχνει τον Άνταμ ακόμα πιο κοντά στον παππού του, ο οποίος ανυπομονεί να κάνουν τη ληστεία.

Ο Τζέσι επιπλήττει την κοπέλα του Άνταμ όταν μαθαίνει ότι κερδίζει χρήματα αγοράζοντας διαμερίσματα της Νέας Υόρκης που ανήκουν σε καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο. Υποστηρίζει ότι είναι ανήθικο να κλέβεις από κάποιον νόμιμα χωρίς να διακινδυνεύεις, αποκαλώντας την παράσιτο.

Ο Τζέσι είναι πρόθυμος να ξαναστρατολογήσει τον γιο του Βίτο, αποκαλώντας το σχέδιο «την πιο γλυκιά συμφωνία της ζωής μου». Όσο περισσότερα ακούει ο Βίτο, τόσο πιο πολύ μπαίνει στον πειρασμό να εγκαταλείψει την ασφαλή αλλά βαρετή ζωή που έχει χαράξει και να επιστρέψει στις άγριες μέρες της νιότης του. Έτσι, οι τρεις γενιές των Μακμάλεν ξεκινούν για μια μεγάλη περιπέτεια. Ο Βίτο δέχεται απρόθυμα λέγοντας ότι το κάνει για να προσέχει τον Άνταμ.

Το σχέδιο είναι να κλέψουν τα πολύτιμα αποτελέσματα μιας επιστημονικής έρευνας από ένα εργαστήριο, αλλά αποτυγχάνει φρικτά όταν, έχοντας φαινομενικά ολοκληρώσει τη ληστεία με επιτυχία, ο Άνταμ ξεχνά να πάρει ένα ημερολόγιο που αποτελεί προϋπόθεση για να πάρουν τα χρήματα. Ο Άνταμ επιστρέφει στο κτίριο για να βρει το ημερολόγιο, αλλά πάνω στη βιασύνη του ενεργοποιεί τον συναγερμό βγαίνοντας. Ο Βίτο και ο Τζέσι παρακολουθούν αβοήθητοι από μακριά τον Άνταμ καθώς συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Την τελευταία στιγμή, ο Άνταμ καταφέρνει να πετάξει πάνω από έναν φράχτη το ημερολόγιο, το οποίο ο Τζέσυ και ο Βίτο παίρνουν μαζί τους φεύγοντας.

Ο Βίτο είναι απαρηγόρητος και φοβάται μη μάθει η σύζυγός του Ιλέιν (Ροζάνα Ντε Σότο) τι έχει συμβεί. Μαζί με τον Τζέσι προσλαμβάνουν έναν ακριβό δικηγόρο για την υπεράσπιση του Άνταμ, αλλά μαθαίνουν ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγει ο Άνταμ κάθειρξη 15 ετών είναι να καταδώσει τους δύο μυστηριώδεις συνεργούς του και να παραδώσει όσα πήρε κατά τη ληστεία. Η γυναίκα του Βίτο θυμωμένη του δίνει εντολή να παραδοθεί μαζί με τον Τζέσι, ώστε να μειωθεί η ποινή του Άνταμ. Ο Βίτο εντοπίζει τα φιαλίδια που έχουν κλαπεί από το εργαστήριο που φύλαγε η φίλη του Τζέσι, η Μάργκι (Τζάνετ Κάρολ).

Ανακαλύπτοντας ότι τα στοιχεία της έρευνας που έκλεψαν έχει πλαστογραφηθεί από την εταιρεία για να κερδίσει έξι ακόμη μήνες ερευνητικού χρόνου, ο Τζέσι εντοπίζει τον πρώην καθηγητή του Άνταμ, Τζίμι Τσου (Μπι Ντι Γουόνγκ) (ο οποίος έχει κοροϊδέψει τον Άνταμ δίνοντάς του την ιδέα της ληστείας) και αναγκάζει τον Τσου να τον πληρώσει. Εντωμεταξύ, ο καταρρακωμένος Βίτο υποχωρεί στην πρόταση της γυναίκας του να παραδωθεί και να καταδώσει τον Τζέσι. Παραδίδει τα κλοπιμαία, οπότε ο Τζέσι τίθεται υπό κράτηση.

Το δικαστήριο κρίνει ότι είναι ένοχοι και οι τρεις Μακμάλεν, αλλά καταδικάζει γενναιόδωρα τον Βίτο και τον Άνταμ με αναστολή, δίνοντάς στον Τζέσι 15 χρόνια κάθειρξη, που ισοδυναμεί στην ηλικία του με ισόβια κάθειρξη.

Ο Άνταμ επισκέπτεται τον Τζέσι τακτικά στη φυλακή, ενώ αποκλείει τον Βίτο από τη ζωή του. Οι εξηγήσεις του Βίτο ότι έκανε ό,τι έκανε για το καλό του Άνταμ πέφτουν στο κενό. Ο Άνταμ τον αποκαλεί «σκουπίδι» και τον κατακρίνει που «κάρφωσες τον ίδιο σου τον πατέρα».

Ο Άνταμ λέει με σιγουριά ότι έχει ξεπεράσει τον Βίτο και ο Τζέσι τον ρωτά αν μπορεί να ξεπεράσει και τον ίδιο;

Η Τζέσι πεθαίνει στη φυλακή, έχοντας πρώτα πει στον Άνταμ ότι ξόδεψε όλα τα χρήματα που του έδωσε ο Τζίμι Τσου για να μη μιλήσει και δεν μοιράστηκε τίποτα μαζί του γιατί μπορεί να πήγαινε φυλακή. Όταν ακούει ότι ο Τζέσι πεθαίνει, ο Βίτο προσπαθεί μανιωδώς να τον δει για τελευταία φορά, αλλά αργεί λίγα λεπτά και τον βρίσκει νεκρό. Καθώς απομακρύνεται το πτώμα, ο Βίτο προσπαθεί να το δει καθ' οδόν προς το νεκροτομείο. Οι πόρτες κλείνουν και ο Βίτο ξεσπά σε κλάματα.

Ο Βίτο και ο Άνταμ τελικά συμφιλιώνονται μήνες αργότερα. Ο Βίτο συμφωνεί με τον Άνταμ ότι το πιο διασκεδαστικό πράγμα που έκαναν ως οικογένεια ήταν η διάρρηξη. Μαζί, αποχαιρετούν τον Τζέσι, σκορπίζοντας την τέφρα του από τη στέγη του πατρικού σπιτιού του Βίτο.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σον Κόνερι ως Τζέσι Μακμάλεν
  • Ντάστιν Χόφμαν ως Βίτο Μακμάλεν
  • Μάθιου Μπρόντερικ ως Άνταμ Μακμάλεν
  • Ροζάνα Ντε Σότο ως Ιλέιν Μακμάλεν
  • Τζάνετ Κάρολ ως Μάργκι
  • Βικτόρια Τζάκσον ως Κριστίν
  • Μπιλ Μακ Κάτσεον ως Ντάνι
  • Ντέμπορα Ρας ως Μισέλ Ντέμπσι
  • Μπι Ντι Γουόνγκ ως Τζίμι Τσου
  • Ρεξ Έβερχαρτ ως Ρέι Γκάρβεϊ

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφημερίδα The New York Times έγραψε ότι ενώ «οι τρεις σταρ είναι καλοί ηθοποιοί, δεν έχουν να δουλέψουν με τίποτα. Η μεγαλύτερη πρόκλησή τους είναι να κάνουν το κοινό να πιστέψει ότι είναι συγγενείς εξ αίματος, μια ερώτηση που θα ξεχνιοταν γρήγορα αν το σενάριο ήταν πιο συναρπαστικό. [6]

Ο Roger Ebert είπε, σε μια κατά τα άλλα θετική κριτική 3 αστέρων, "Τι θέλει να είναι η Οικογενειακή υπόθεση του Σίντνεϊ Λουμέτ; Ταινία δράσης ή οικογενειακό δράμα; Ρωτάω γιατί η ταινία φαίνεται να επιδιώκει και τους δύο στόχους με την ίδια επιτυχία μέχρι περίπου τα τρία τέταρτα και μετά αφήνει υπολείμματα της δράσης να κρέμονται ανησυχητικά στον αέρα". [7]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα πηγαίνοντας στο Νο. 6 των εισπράξειων. [8] Η ταινία βρήκε μεγαλύτερη επιτυχία στις ενοικιάσεις βίντεο. [9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]