Ισόβια κάθειρξη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ισόβια κάθειρξη είναι μια από τις μεγαλύτερες ποινές για σοβαρά ποινικά αδικήματα. Ο όρος ισόβια (ίσος+βίος) σημαίνει ότι είναι ίση με τον βίο, το χρονικό διάστημα ζωής του ανθρώπου. Στο ελληνικό ποινικό δίκαιο είναι πλέον η υψηλότερη μεμονωμένη ποινή που μπορεί να επιβληθεί, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 105 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, η έννοια είναι πλασματική, δηλαδή καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη μπορούν να αποφυλακιστούν αν έχουν εκτίσει τουλάχιστον δεκαέξι (16) έτη της ποινής τους, λήγοντας έτσι η ποινή.[1]

Σημειώνεται επίσης ότι αν η απόφαση της παραπάνω καταδίκης είναι πρωτόδικη αυτή ενδεχομένως μπορεί να τροποποιηθεί στο στάδιο της έφεσης, δηλαδή να ακυρωθεί και ν΄ ακολουθήσει νέα δίκη. Επίσης οι κατάδικοι με την ποινή αυτή αν εκτίσουν αυτή σε αγροτικές φυλακές, εφόσον τέτοιες λειτουργούν, τότε ο συνολικός χρόνος ποινής (των 16 ετών), υπο-πολλαπλασιάζεται κατά ποσοστό μία ημέρα έκτισης σε 2,3 (δεκαδικό) ημέρες ποινής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ποινικός Κώδικας». Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. http://www.ministryofjustice.gr/site/kodikes/%CE%95%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF/%CE%A0%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%A9%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%A3/tabid/432/language/el-GR/Default.aspx. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2012.