Ξύπνα!

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξύπνα!
Τεύχος του Ξύπνα! (22 Ιουλίου 2005)
ΚατηγορίεςΘρησκευτικό
ΣυχνότηταΔιμηνιαίο
Κυκλοφορία93.354.000
ΕκδότηςΒιβλική και Φυλλαδική Εταιρία Σκοπιά
Πρώτη έκδοση1 Οκτωβρίου 1919 (στα αγγλικά, The Golden Age), 1 Μαΐου 1933 (στα ελληνικά, Ο Χρυσούς Αιών)
ΕταιρείαΜάρτυρες του Ιεχωβά
ΧώραΗΠΑ, Ελλάδα
ΈδραWarwick, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Γλώσσα225 γλώσσες
Ιστοσελίδαwww.jw.org/el/εκδόσεις/περιοδικά/
ISSN0005-237X

Το Ξύπνα! είναι ένα περιοδικό γενικού ενδιαφέροντος που εκδίδεται από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και κυκλοφορεί παγκόσμια.

Ιστορική αναδρομή και δηλωμένος σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του Χρυσού Αιώνα στα Ελληνικά (Μάιος 1933).

Ο προκάτοχος του περιοδικού, άρχισε να εκδίδεται το 1919 από τους Σπουδαστές της Γραφής (προηγούμενο όνομα των Μαρτύρων του Ιεχωβά), και είχε τον τίτλο Ο Χρυσούς Αιών (The Golden Age). Στο πρώτο τεύχος, με ημερομηνία 1 Οκτωβρίου 1919 (στην αγγλική), δηλωνόταν ο σκοπός της έκδοσής του:

Ο σκοπός του είναι να εξηγεί στο φως της Θεϊκής σοφίας την αληθινή σημασία των μεγάλων φαινομένων της παρούσας ημέρας και να αποδεικνύει σε σκεπτόμενες διάνοιες, με αποδείξεις ακαταμάχητες και πειστικές, ότι ο καιρός μιας μεγαλύτερης ευλογίας για το ανθρώπινο γένος είναι τώρα πολύ κοντά.

Η ελληνική έκδοση του περιοδικού ξεκίνησε τον Μάιο του 1933. Τον Μάιο του 1936, χρησιμοποιήθηκε το πρώτο τυπογραφείο της Εταιρίας Σκοπιά στην Ελλάδα (ένα μεταχειρισμένο επίπεδο πιεστήριο φύλλων Offenbach), και συγκεκριμένα στην Αθήνα, ώστε να τυπώνεται το περιοδικό Ο Χρυσούς Αιών στην Ελλάδα και όχι στην Αμερική, όπως συνέχισε να συμβαίνει με το περιοδικό Η Σκοπιά. Ωστόσο, το τεύχος του Αυγούστου 1936 ανήγγειλε ότι υπό την πίεση του κλήρου ο διευθυντής συγκοινωνιών και δεμάτων είχε απαγορεύσει την ταχυδρομική διανομή αυτού του περιοδικού. Η έκδοσή του αποκαταστάθηκε το 1945. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, κατά την Γερμανική κατοχή και, μετέπειτα, κατά τη διάρκεια της εφταετούς στρατιωτικής δικτατορίας, τα έντυπα των Μαρτύρων του Ιεχωβά —περιλαμβανομένου και του Ξύπνα!— βρίσκονταν υπό απαγόρευση.

Το 1937 το περιοδικό μετονομάστηκε Παρηγορία. Σε κάποιες χώρες έγινε επίσης γνωστό για κάποιο διάστημα ως Ο Νέος Κόσμος. Από το 1946 και έκτοτε εκδίδεται με τον τίτλο Ξύπνα!.

Διανομή και μορφές έκδοσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του περιοδικού Παρηγορία (Ιανουάριος 1938), που αργότερα μετονομάστηκε σε Ξύπνα!.

Το περιοδικό Ξύπνα! έχει 16 σελίδες και εκδίδεται σε 225 γλώσσες, περιλαμβανομένης της ελληνικής, με μέσο όρο εκτύπωσης 93.354.000 αντιτύπων ανά τεύχος παγκόσμια[1]. Είναι επίσης διαθέσιμο σε επιλεγμένες γλώσσες (όπως η Μπράιγ), σε ηχογραφημένες κασέτες και σε δίσκους CD (τόσο σε ακουστική όσο και σε mp3 μορφή).

Το Ξύπνα!, καθώς και το συνοδευτικό του περιοδικό Η Σκοπιά, πωλούνταν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την 1 Μαρτίου 1990 οπότε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε ότι τα έντυπα θρησκευτικού περιεχομένου που πωλούνταν, θα έπρεπε να υπόκεινται σε φορολόγηση (Jimmy Swaggart Ministries v. California Bd. of Equalization, 493 U.S. 378). Η πώληση των εντύπων των Μαρτύρων του Ιεχωβά σταδιακά έπαψε μεταξύ των ετών 1990 και 2000. Το Ξύπνα! προσφέρεται πλέον δωρεάν παντού (και στην Ελλάδα), ενώ γίνονται δεκτές εθελοντικές συνεισφορές για την υποστήριξη της έκδοσής του.

Περιεχόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ το συνοδευτικό του περιοδικό Η Σκοπιά εστιάζει την προσοχή κυρίως στη μελέτη της Αγίας Γραφής και στις πεποιθήσεις τους, το Ξύπνα! έχει ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων, περιλαμβάνοντας άρθρα για την επιστήμη, τη φύση, τη γεωγραφία κ.ο.κ., συνήθως με μια θρησκευτική ματιά.

Άλλα χαρακτηριστικά αυτού του περιοδικού περιλαμβάνουν τα εξής: Γραφικά σταυρόλεξα και κουίζ, την σειρά άρθρων με θέμα «Η Άποψη της Αγίας Γραφής» όπου εφαρμόζονται οι αρχές τις Γραφής σε σύγχρονα θέματα, την σειρά άρθρων «Οι Νεαροί Ρωτούν...» με Γραφικές συμβουλές σε θέματα που αφορούν τους νεαρούς, την σειρά άρθρων «Ματιές στον Κόσμο» με επιλεγμένες συνοπτικές ειδήσεις από ποικίλες πηγές και την στήλη «Από τους Αναγνώστες Μας» η οποία περιλαμβάνει επιλεγμένες επιστολές που σχολιάζουν προηγούμενα άρθρα του Ξύπνα!.

Από το 2006 και έπειτα, οι εκδότες του περιοδικού επέλεξαν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον του περιοδικού, δίνοντας περισσότερη έμφαση σε άρθρα που σχετίζονται με την Αγία Γραφή, αν και το περιοδικό συνεχίζει να περιλαμβάνει ύλη γενικότερου ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, εκδίδεται μία φορά τον μήνα αντί για δύο (ανά δεκαπενθήμερο) όπως γινόταν στο παρελθόν.

Ο συμβολισμός που χρησιμοποιείται διεθνώς για αναφορές σε προηγούμενα τεύχη του περιοδικού είναι το λατινικό γράμμα g.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τεύχος: Ξύπνα! Αρ. 2 2020, σελ. 2.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσθετες πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιβλίο Έτους των Μαρτύρων του Ιεχωβά 1994, 1994, Β. & Φ. Ε. Σκοπιά.
  • Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά-Διαγγελείς της Βασιλείας του Θεού, 1993, Β. & Φ. Ε. Σκοπιά.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστότοπος του περιοδικού, στην επίσημη σελίδα των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην ελληνική και στην αγγλική