Ντόγκο Αρτζεντίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντόγκο Αρτζεντίνο
Χαρακτηριστικά
ΚαταγωγήΑργεντινή
Βάρος40–45 κιλά (αρσενικό)
35–40 κιλά (θηλυκό)
Ύψος60–68 εκ. (αρσενικό)
60–65 εκ. (θηλυκό)
ΕίδοςΣκύλος
ΤρίχωμαΚοντό
ΧρώμαΆσπρο

Ο Αργεντίνικος ντόγκο (αγγλικά: Dogo Argentino, γνωστός επίσης και ως Argentine Mastiff) είναι μεγαλόσωμος, λευκός, μυώδης σκύλος που αναπτύχθηκε στην Αργεντινή.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εκτροφέας, Αντόνιο Νόρες Μαρτίνες, ήθελε έναν σκύλο που επεδείκνυε σταθερή γενναιότητα και θεληματικά θα προστάτευε την ανθρώπινη του συντροφιά μέχρι θανάτου. Εκτράφηκε για πρώτη φορά το 1928, από τον Cordoba Fighting Dog μαζί και με ένα ευρύ φάσμα από άλλες φυλές, περιλαμβάνοντας και τον γερμανικό μολοσσό, το μπόξερ, το Spanish Mastiff, το  Old English Bulldog, το μπουλ τεριέ, το Great Pyrenees, το πόιντερ, το Irish Wolfhound και τέλος το Dogue de Bordeaux. Ο Νόρες Μαρτίνεζ συνέχισε να εξελίσσει την φυλή μέσω της επιλεκτικής εκτροφής για να εισάγει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως ο σκύλος Δαλματίας, το λευκό μπόξερ, και το λευκό μπουλ τεριέ, το ντόγκο μπορεί κατά την διάρκεια της ζωής του να περάσει από ένα στάδιο μερικής ή και ολικής κώφωσης. Υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 10% επίπεδο κώφωσης γενικότερα με κάποια ντόγκο που επηρεάζονται από κώφωση στο ένα αφτί, και άλλα και από τα 2 αφτιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περιπτώσεις κώφωσης στα ντόγκο μειώνεται δραστικά όταν κρατώνται μόνο κουτάβια απολύτως υγιή και από τα δύο ώτα. Η δυσπλασία είναι επίσης μια κοινή ανησυχία και σε αυτή τη ράτσα, όπως και σε πολλές άλλες μεγάλες ράτσες.

Ιδιοσυγκρασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ντόγκο είναι κυρίως κυνηγοί μεγάλων θηραμάτων όπως έχει ήδη αναφερθεί πιο πάνω και μερικές φορές προπονούνται και για πιο δύσκολες δουλειές, όπως, για αναζήτηση και διάσωση ανθρώπινων θυμάτων από χιονοστιβάδες, σεισμούς ή οποιαδήποτε άλλη καταστροφή, ως βοηθητικά σκυλιά στην αστυνομία ( k9 ), και στον στρατό. Όπως και οι περισσότερες ράτσες, τα ντόγκο τα πάνε πολύ καλά με τα παιδιά, εάν κοινωνικοποιηθούν σωστά από μια σχετικά μικρή ηλικία (περίπου 3-4 μηνών). Τα ντόγκο αρτζεντίνο, όντας κυνηγοί μεγάλων θηραμάτων, είναι από την φύση τους σκυλιά αγέλης, είναι πιο εύκολο να κοινωνικοποιηθούν με άλλα σκυλιά και να συνεργαστούν. Πέρα από αυτό το επίπεδο επιφυλακτικότητας που υπάρχει προς τους ξένους, τα ντόγκο δεν είναι επιθετικά σκυλιά, αφού οι περιπτώσεις επίθεσης προς άλλους ανθρώπους ή προς άλλα ζώα είναι εξαιρετικά μηδαμινές. Είναι ανάλογα πάντα με το πώς θα μεγαλώσει ο σκύλος και με το επίπεδο κοινωνικοποίησης που έχει υποστεί ως κουτάβι. Για τον καλύτερο και πιο εύκολο χειρισμό αυτής της ράτσας, συνίσταται σε άτομα που έχουν κάποια εμπειρία στα σκυλιά, συνεπώς, οπωσδήποτε δεν είναι για άπειρους ιδιοκτήτες, εκτός αν είναι υπό την επίβλεψη και την επιτήρηση ενός καλού εκπαιδευτή που ξέρει την δουλειά του.

Κυνήγι και Νομιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ το ντόγκο αρχικά αναπαράχθηκε από το εξαφανισμένο πλέον Cordoba Fighting Dog, φτιάχτηκε για να είναι ένας συνεργάσιμος κυνηγός, δηλαδή να συνοδεύει τα άλλα κυνηγόσκυλα χωρίς να τσακώνεται μαζί τους. Τα επιθετικά χαρακτηριστικά που ήταν έμφυτα στο Cordoba Fighting Dog στην πραγματικότητα συνέβαλαν στον χαρακτήρα του ντόγκο ως σταθερή συνεργατική φύση. Ωστόσο, σε περιοχές που οι κυνομαχίες συνεχίζουν να υφίστανται ακόμη και στις μέρες μας, το ντόγκο αρτζεντίνο χρησιμοποιείται για αυτές τις μάχες λόγω της άφοβης φύσης του, του σθένους του και της μεγάλης αντοχής του στον πόνο. Το dogo έχει απαγορευτεί ως κατοικίδιο σε κάποιες χώρες όπως την Ουκρανία, την Ισλανδία, την Αυστραλία και την Σιγκαπούρη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι παράνομο να έχει κάποιος ντόγκο χωρίς νομική εξουσιοδότηση και η μέγιστη ποινή άμα έχει κάποιος στην κατοχή του παράνομα ένα Dogo Argentino του επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 δολαρίων και/ή φυλάκιση 6 μηνών. Οι νόμοι ποικίλουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με απαγορεύσεις στην ράτσα να θεσπίζονται στην Aurora, στο Κολοράντο και την Νέα Υόρκη, αν και κάποιες ράτσες έχουν αφαιρεθεί από την λίστα των απαγορευμένων ρατσών συμπεριλαμβανομένου και του ντόγκο το 2011 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rice, Dan (1 Μαρτίου 2001). Big Dog Breeds. Barron's Educational Series. σελίδες 152–153. ISBN 978-0-7641-1649-0. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2010.