Νικόλαος Λανίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Λανίτης
Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1872, Λεμεσός
Θάνατος4 Σεπτεμβρίου 1958[1]
ΣπουδέςΝομική

Ο Νικόλαος Λανίτης ήταν Κύπριος αγωνιστής, δημοσιογράφος, πολιτικός και επί σειρά ετών αθλητικός παράγοντας. Πατέρας της μεγαλύτερης Κυπρίας αθλήτριας στίβου Δομνίτσας Λανίτη-Καβουνίδου.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1872, σπούδασε στην Αθήνα και στο Λονδίνο νομική, και ήταν υπέρμαχος της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Διετέλεσε 4 φορές βουλευτής Κύπρου. Το 1912 συνελήφθη από τους Άγγλους για την ενωτική του δράση, φυλακίστηκε για δύο μήνες και μετά εξορίστηκε στην Αθήνα, όπου έμεινε 15 χρόνια. Στην Αθήνα και αργότερα στο Λονδίνο ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία γράφοντας πολλά άρθρα για την πατρίδα του και ταυτόχρονα έδινε διαλέξεις. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Παλλιγένεσης»,«Νέα ημέρα» και ανταποκριτής της «Εστίας» από το Λονδίνο.

Το 1892 ίδρυσε τον Γυμναστικό Σύλλογο της Λεμεσού «Τα Ολύμπια». Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Το 1912 κατατάχτηκε εθελοντής στον ελληνικό στρατό και πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους, ενώ κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής φυλακίστηκε από τους Γερμανούς. Απεβίωσε το 1958 στην Αθήνα και ετάφη, δημοσία δαπάνει, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εφημερίδα Ταχυδρόμος της Αλεξάνδρειας, φύλο Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου 1958

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φύλλο εφημερίδας "Έθνος", της 5 Σεπτεμβρίου 1958, σελ. 6: "Ο Δήμος Αθηναίων δια τον Νικ. Λανίτην"