Νεβάδο Τρες Κρούσες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεβάδο Τρες Κρούσες
Χάρτης
Ύψος6.749 μέτρα
ΟροσειράΆνδεις
ΉπειροςΑμερική
ΧώρεςΧιλή και Αργεντινή

Το Νεβάδο Τρες Κρούσες (ισπανικά: Nevado Tres Cruces‎‎) είναι ένα στρωματοηφαίστειο που θεωρείται ότι έχει σβήσει, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της περιφέρειας Ατακάμα της Χιλής και της επαρχίας Καταμάρκα της Αργεντινής (νομός Τινογάστα).

Τοπωνυμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι ιστορικά, ήταν γνωστό μόνο από την ακτή της Χιλής, και βλέποντας από εκείνη την πλευρά, φαινόταν στεφανωμένο με τρεις κορυφές προσανατολισμένες προς βορρά-νότο, που θύμιζαν τον Γολγοθά της Βίβλου, με κορυφή τους τρεις σταυρούς των βασανιστηρίων του Χριστού. Tres Cruces στα ισπανικά σημαίνει τρεις σταυροί. Αλλά η πραγματική κορυφή βρισκόταν ανατολικότερα, στα σύνορα Αργεντινής-Χιλής, και δεν ήταν ορατή από τη χιλιανή πλευρά.[1]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νεβάδο Τρες Κρούσες από το πέρασμα Maricunga.

Το υψόμετρο του είναι 6.749 μέτρα.

Η οροσειρά Τρες Κρούσες περιλαμβάνει έξι κορυφές άνω των 6.000 μέτρων και είναι το τέταρτο ψηλότερο ηφαίστειο στον πλανήτη. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο μιας μικρής, ανώνυμης, χιονισμένης ηφαιστειακής αλυσίδας μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων. Αυτή η ηφαιστειακή αλυσίδα περιλαμβάνει άλλους γίγαντες των Άνδεων, όπως τα Νεβάδος Όχος δελ Σαλάδο και Νασιμιέντος (ή Βάλτερ Πενκ Ι), που βρίσκονται στα ανατολικά. Στα δυτικά και βόρεια, δεν έχει κανένα όμορο βουνό και ως εκ τούτου δεσπόζει στην κοιλάδα της χιλιανής ερήμου Ατακάμα. Στα νότια, ωστόσο, το ηφαίστειο Λος Πάτος είναι ορατό σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων.

Η χιλιανή πλευρά αποτελεί εν μέρει μέρος του Εθνικού Πάρκου Νεβάδο δε Τρες Κρούσες. Στην πλευρά της Αργεντινής, αποτελεί το βορειοδυτικό άκρο της λεκάνης Σαλίνα δε λα Λαγούνα Βέρδε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Biggar, John (2005). The Andes: A Guide for Climbers. Scotland: Andes. σελ. 183. ISBN 978-0-9536087-2-0.