Ναός Ιωνικού ρυθμού στους Επιζεφύριους Λοκρούς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ναός Ιωνικού ρυθμού στους Επιζεφύριους Λοκρούς
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογική θέση, αρχαίος ελληνικός ναός[1] και ναός
ΑρχιτεκτονικήΙωνικός ρυθμός
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°12′40″N 16°14′18″E
Διοικητική υπαγωγήΡέτζο-Καλάμπρια
ΤοποθεσίαΕπιζεφύριοι Λοκροί
ΧώραΙταλία
Έναρξη κατασκευής7ος αιώνας π.Χ.
Commons page Πολυμέσα

Ο Ναός Ιωνικού ρυθμού στους Επιζεφύριους Λοκρούς που βρίσκεται στο σημερινό Λόκρι της Καλαβρίας είναι μοναδικός του είδους του αρχαιολογικός χώρος που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Ιστορικό της ανακάλυψης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός ερημώθηκε και εγκαταλείφθηκε. Τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ασβέστη, μέχρι που το 1879 ο Φρανσουά Λενορμάν σταμάτησε την λεηλασία. Το 1889 ο Όιγκεν Πέτερσεν αντιλήφθηκε την μοναδικότητα της αρχιτεκτονικής του ναού αυτού και πρότεινε να γίνουν αρχαιολογικές ανασκαφές, οι οποίες εγκρίθηκαν από την Ιταλική κυβέρνηση και διενεργήθηκαν υπό την διεύθυνση του Πάολο Όρσι και την γραμματεία του Πέτερσεν και με την συμβολή του Ντέρπφελντ από τον Νοέμβριο του 1889 ως τον Ιανουάριο του 1890.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός βρίσκονταν στο βορειοανατολικό άκρο της αρχαίας πόλης των Επιζεφύριων Λοκρών. Ίσως να ήταν αφιερωμένος στην Περσεφόνη, ναός που αναφέρεται από τον Λίβιο, αν και ο Όρσι απορρίπτει αυτή την εκδοχή λόγω ενός κοντινού τείχους που βρίσκεται κτισμένος στην ίδια περιοχή.

Στα ερείπια του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται κτισμένοι δύο ναοί, από τους οποίους ο ένας είναι αρχαιότερος, ενώ επάνω από τα θεμέλιά του είναι κτισμένος ένας δεύτερος, νεότερος.

Ο αρχαιότερος ναός έχει έναν δίκλιτο σηκό, πιθανόν με κλειστό πρόναο προς ανατολάς και άδυτο προς δυσμάς. Αργότερα ανασκευάστηκε με κρηπίδωμα που σώζεται.

Ο νεότερος ναός είναι περίπτερος ιωνικού ρυθμού με επτά κίονες στην μπροστινή όψη και δεκαεπτά κίονες στις πλαϊνές όψεις. Διέθετε μακρύ σηκό, οπισθόδομο και πρόναο.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]