Μπρενεμπόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπρενεμπόν
Προέλευση
Άλλη ονομασίαμπρούινε μπόνεν σόεπ, σουπ κασάνγκ μεράχ
Τόπος προέλευσηςΟλλανδία και Ινδονησία[1]
ΠεριοχήΑμπόν, Μανάντο, Μιναχάσα
Πληροφορίες
Θερμοκρασία σερβιρίσματοςΖεστό
Κύρια συστατικάφασόλια, ποδαράκια χοιρινού ή αγελαδινού κρέατος, σκόρδο, ασπαρτάς κλπ.
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Η σούπα Μπρενεμπόν ή μπρουινεμπονένσουεπ είναι σούπα φασολιών που βρίσκονται συνήθως στην Ολλανδία και την Ανατολική Ινδονησία, πιο συχνά σχετιζόμενο συγκεκριμένα με τη κουζίνα των Άμπον των Νησιών Μαλούκου.[2] Η σούπα παρασκευάζεται από φασόλια με λαχανικά που σερβίρονται σε ζωμό καρυκευμένο με σκόρδο, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά.[3]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πιάτο προέρχεται από την επιρροή της ολλανδικής κουζίνας στην αποικιακή Ινδονησία, που υιοθετήθηκε από τον λαό των επαρχιών της Ανατολικής Ινδονησίας. Το όνομα "μπρενεμπόν" είναι η τοπική προφορά του ολλανδικού μπρούινε μπόνεν στο Μανάντο. Μπρούινε σημαίνει "καφέ", ενώ μπόνεν σημαίνει "φασόλια", έτσι μπρούινε μπόνεν σημαίνει "καφέ φασόλια" ή "κόκκινα φασόλια".

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κρέας που χρησιμοποιείται για το μπρενεμπόν συνήθως πλένεται και μουλιάζει σε νερό για μια νύχτα. Στη συνέχεια, το κρέας βράζεται για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να μαλακώσει και να γίνει. Στη συνέχεια, τα φασόλια κόκκινα χύνονται και βράζεται στο ζωμό, καρυκευόμενο με μείγμα μπαχαρικών, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο. Στη συνέχεια, τα λαχανικά κομμένα σε φέτες βράζονται μαζί, όπως πράσινα φασόλια, σέλινο και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, η σούπα συνήθως σερβίρεται με ρύζι στον ατμό και ζεστή και πικάντικη σάλτσα τσίλι σαμπάλ.

Στην αρχική ολλανδική και έκδοση Μιναχάσα, τα χοιρινά ποδαράκια χρησιμοποιούνται συνήθως ως βάση για τον πλούσια και παχύ ζωμό της σούπας. Τα πλούσια ζελατινώδη χοιρινά ποδαράκια δίνουν μια ευχάριστη παχιά και γυαλιστερή υφή στο ζωμό της σούπας. Παρ'όλα αυτά, δεδομένου ότι αυτή η σούπα είναι επίσης δημοφιλής σε όλη την Ινδονησία ως καθημερινή σούπα σερβιριζόμενη στα Ινδονησιακά νοικοκυριά, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Αυτό περιλαμβάνει την έκδοση χαλάλ, η οποία αντικαθιστά χοιρινά ποδαράκια με ποδαράκια αγελάδας, τα πλευρά ή οστεώδη μέρη του βοδινού κρέατος.[4] Μια παραλλαγή που ονομάζεται σαγιούρ ασέμ κασάνγκ μεράχ χρησιμοποιεί ζωμό με βάση το βόειο κρέας και σούπα βασισμένη στο ταμάρινδο παρόμοια με το σαγιούρ ασέμ για να προστεθεί ξινή φρεσκάδα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογος σουπών

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Recipe: Soup Brenebon». FAO. 
  2. «Resep Sup Brenebon (bruine bonen soep) asli dari Belanda». Resep Masakan (στα Indonesian). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2018. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. «'Bruine-bonensoep, Sup brenebon', van Lonny». Albert Heijn (στα Dutch). 18 Μαΐου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. «Resep Soup Brenebon Daging Sapi». Lezat.com (στα Indonesian). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2018. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]