Μπλαγκόιε Νέσκοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπλαγκόιε Νέσκοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11  Φεβρουαρίου 1907
Βελιγράδι
Θάνατος11  Νοεμβρίου 1984
Βελιγράδι
Χώρα πολιτογράφησηςΓιουγκοσλαβία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Εκπαίδευσηδιδακτορικό στις ιατρικές επιστήμες
ΣπουδέςUniversity of Belgrade School of Medicine
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός κομισάριος
πολιτικός[1]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΈνωση Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςυποστράτηγος/Διεθνείς ταξιαρχίες
Πόλεμοι/μάχεςΙσπανικός Εμφύλιος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα της Λαϊκής Απελευθέρωσης
Αντάρτικη Μνήμη 1941
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπλαγκόιε Νέσκοβιτς (σερβικά : Благоје Нешкови) (Κραγκούγιεβατς 11 Φεβρουαρίου 1907 - Βελιγράδι 11 Νοεμβρίου 1984[2]), ήταν γιατρός, επαναστάτης συμμετέχων στον Ισπανικό Εμφύλιο και τον εθνικού απελευθερωτικού αγώνα της Γιουγκοσλαβίας, πολιτικός της Γιουγκοσλαβίας και της λαϊκής δημοκρατίας της Σερβίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο Κραγκούγιεβατς και το γυμνάσιο στο Βελιγράδι. Το 1933 αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Το 1935 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος της Γιουγκοσλαβίας. Συμμετείχε στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο ως γιατρός στο τάγμα των διεθνών ταξιαρχιών "Duro Dakovic". Με την επιστροφή του από την Ισπανία εργάστηκε ως γιατρός στο Βελιγράδι. Διετέλεσε γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής του Κομμουνιστικού κόμματος της Σερβίας.

Κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο μετά την επίθεση της Γερμανίας στη Γιουγκοσλαβία και από τις 11 Δεκεμβρίου 1941 ήταν μέλος της Σερβικής εθνικής απελευθερωτικής επιτροπής.

Μετά την απελευθέρωση της χώρας ήταν ο πρώτος γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής της, σημερινός πρωθυπουργός της κυβέρνησης. Στο ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού κόμματος της Σερβίας τον Μάιο του 1945 εξελέγη γραμματέας της κεντρικής επιτροπής και υπηρέτησε στη θέση αυτή έως το 1948. Στο πέμπτο συνέδριο του Κομμουνιστικού κόμματος τον Ιούλιο του 1948 εξελέγη μέλος του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής.

Κατά την περίοδο από το 1945 - 1948 βρισκόταν στη θέση του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Σερβίας. Το 1952 διορίστηκε στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Τον Οκτώβριο του 1952 το πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού κόμματος της κεντρικής επιτροπής τον τιμώρησε επειδή ο κατηγορούμενος να υποστηρίξει το ψήφισμα Inform κι εγκατέλειψε την πολιτική και αφοσιώθηκε σε επιστημονικές εργασίες. Ήταν ερευνητής και επικεφαλής του εργαστηρίου πειραματικής ογκολογίας στην ιατρική σχολή. Πέθανε στο Βελιγράδι το 1984 .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. Rulers

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Миломир Марић Деца комунизма. „Младост“, Београд 1987. година.