Μπελβεντέρε (Βατικανό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπελβεντέρε
Χάρτης
Είδοςπλατεία και courtyard
Αρχιτεκτονικήαναγεννησιακή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°54′15″N 12°27′17″E
Διοικητική υπαγωγήΒατικανό[1]
ΧώραΒατικανό[2]
Έναρξη κατασκευής1506
ΑρχιτέκτοναςΝτονάτο Μπραμάντε
ΧρηματοδότηςΠάπας Ιούλιος Β΄
Commons page Πολυμέσα
Ένα στροβιλοδρόμιο στην Αυλή του Μπελβεντέρε, 1565: Étienne du Perac
Ένα στροβιλοδρόμιο στην Αυλή του Μπελβεντέρε, 1565: Étienne du Perac

Το Μπελβεντέρε (ιταλ. Cortile del Belvedere) είναι οικοδομικό σύμπλεγμα στο Βατικανό που στεγάζει και το ομώνυμο μουσείο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο. Είναι έργο του περίφημου αρχιτέκτονα της Αναγέννησης Ντονάτο Μπραμάντε και χτίστηκε την εποχή του Πάπα Ιννοκέντιου Η' (1484-1492).

Το παλάτι και η Αυλή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή της βασιλείας του, ο πάπας, κάλεσε τον αρχιτέκτονα Ντονάτο Μπραμάντε. Όλα έπρεπε να γίνουν για την εκτέλεση των έργων του Νικολάου Β και να δημιουργήσει το Βατικανό, έτσι ώστε σύμφωνα με το μέγεθος και την περιοχή θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο παλάτι στον κόσμο. Χάρη του Ιννοκέντιου VIII είχε ήδη διευρυνθεί το παλάτι με νέα κτίρια, και πρόσθεσε το Μπελβεντέρε. Ο Ιούλιος ΙΙ ανέθεσε στον Μπραμάντε να συνδέσει αυτή την ευχαρίστηση-θέση (η οποία, λόγω της υψηλής της θέσης, ονομάζεται Πύργος των Ανέμων) με το παλάτι κάτω. Με την αυλή μπελβεντέρε , ο Μπραμάντε εκπλήρωσε το καθήκον του με έναν θαυμάσιο τρόπο.

Όσον αφορά στην κλίμακα αυτού του κήπου, το κατώτερο μέρος του, το οποίο προοριζόταν να λειτουργήσει ως θέατρο για θεάματα, ήταν ένα ορθογώνιο με διαστάσεις περίπου 75 με 140 μέτρα. Η «αυλή των αγαλμάτων» γεννήθηκε στο Μπελβεντέρε ως ένα φυσικό περιβάλλον όπου τα αρχαία μάρμαρα ήρθαν σε μια συνεχή ροή από νερό, πορτοκαλιές, λεμονιές μυρτιά και δάφνη. Ένα περιβάλλον που μπορεί να φιλοξενήσει τον Πάπα και τους επισκέπτες του από την παράδοσή τους στο παρελθόν ανάμεσα στους κήπους και τις συλλογές της αρχαίας τέχνης. Τα κλασικά αγάλματα, τοποθετημένα κατά μήκος των τοίχων των παρεκκλησίων, ζωντανεύει με την διακόσμηση το χώρο. Ήταν σχεδιασμένο για να ‘’χτυπήσει’’ τη φαντασία των πρεσβευτών και διακεκριμένων επισκέπτών και να καθησυχάσει τον Πάπα στις βόλτες του. Το παλάτι μπελβεντέρε και οι στοές κατά μήκος των πλευρών της αυλής του έχει στεγάσει αίθουσες του Μουσείου του Βατικανού από τα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα.

Το μουσείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο περιλαμβάνει τρεις στοές: Η πρώτη είναι δωρικού ρυθμού, η δεύτερη ιωνικού και η τρίτη κορινθιακού ρυθμού. Το μουσείο του Μπελβεντέρε οργανώθηκε από τον Γερμανό αρχαιολόγο Βίνκελμαν τον 18ο αιώνα. Αποτελείται από πέντε αίθουσες που σκεπάζουν πέντε διαφορετικά μουσεία :

  1. Τη "Γκαλερία Λαπιταρία", με συλλογές από λίθινα αντικείμενα, τα πιο πολλά από τα οποία βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στην Όστια. Βρίσκεται στον πρώτο όροφο, στην ανατολική πλευρά του παλατιού. Είναι η πιο σημαντική συλλογή επιγραφών στον κόσμο, ιδρύθηκε από τον Κλήμη XIV. Αναδιοργανώθηκε από τον Gaetano epigraphist Marini. Περιέχει 4.125 χριστιανικές και ειδωλολατρικές επιγραφές από τα νεκροταφεία και κατακόμβες.
  2. Το "Μουσείο Κιαραμόντι" με αγάλματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: της Αθηνάς της Βίλας Ιουστινιάνι, της Αναδυόμενης Αφροδίτης και το σύμπλεγμα του Νείλου.
  3. Τον "Κήπο της Κουκουνάρας", ο οποίος ονομάζεται έτσι από το πελώριο χάλκινο κουκουνάρι που βρίσκεται στη μέση.
  4. Τον "Πύργο των Ανέμων", που περιέχει αιγυπτιακές αρχαιότητες και εκμαγεία από τα γλυπτά του Παρθενώνα.
  5. Το μουσείο των Πίου και Κλήμη (από τα αντίστοιχα ονόματα των Παπών)· περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων το περίφημο άγαλμα του Απόλλωνα του Μπελβεντέρε, το σύμπλεγμα του Λαοκόοντα, το άγαλμα του Μελεάγρου κ.ά. Στην αίθουσα αυτή υπάρχει και ο περίφημος κορμός του Μπελβεντέρε, ένα ακέφαλο άγαλμα γυμνού άνδρα, χωρίς πόδια και χέρια, καθισμένου πάνω σε βράχο. Θεωρείται από τα καλύτερα έργα της ελληνορωμαϊκής τέχνης. Σύμφωνα με πολλούς αρχαιολόγους εικονίζει τον Ηρακλή και κατ' άλλους παριστάνει ένα σάτυρο.

Ο Μιχαήλ Άγγελος εμπνεύστηκε από την τεχνοτροπία του αγάλματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 7588. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]