Μνημείο Ουδετερότητας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνημείο Ουδετερότητας
Bitaraplyk binasy
Χάρτης
Είδοςμνημείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°52′56″N 58°20′0″E
Διοικητική υπαγωγήΑσγκαμπάτ
ΧώραΤουρκμενιστάν
Έναρξη κατασκευής1998
Κατεδάφιση2010
Ύψος75 μέτρα
ΑρχιτέκτοναςPolimeks
Commons page Πολυμέσα

Το Μνημείο της Ουδετερότητας (τουρκμενικά: Bitaraplyk arkasy‎‎) ήταν μνημείο που βρισκόταν στην Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν. Το τόξο τριών ποδιών, το οποίο έγινε γνωστό ως "Το Τρίποδο",[1] ήταν 75 μέτρα ψηλό και χτίστηκε το 1998, σχετικά με τις διαταγές του Προέδρου του Τουρκμενιστάν Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ για να τιμήσει την επίσημη θέση της ουδετερότητας της χώρας.[2] Η κατασκευή κόστισε 12 εκατομμύρια δολάρια. Το μνημείο ολοκληρωνόταν από ένα ψηλό επίχρυσο άγαλμα του Νιγιαζόφ ύψους 12 μέτρων που περιστρεφόταν για πάντα προς το πρόσωπο του ήλιου.[3] Η αψίδα βρισκόταν στη κεντρική Ασγκαμπάτ, όπου κυριαρχούσε στον ορίζοντα, και ήταν ψηλότερο από το κοντινό Προεδρικό μέγαρο. Το άγαλμα ήταν φωτισμένο το βράδυ. Η αψίδα χαρακτηριζόταν από μια πλατφόρμα πανοραμικής προβολής, η οποία ήταν ένα δημοφιλές αξιοθέατο για τους επισκέπτες.

Αφαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Ιανουαρίου 2010 ο διάδοχος του Νιγιαζόφ Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέτοφ, υπέγραψε διάταγμα για την αρχή των εργασιών διάλυσης και μετακίνησης της αψίδας.[4] Υπήρχαν αναφορές ότι το τόξο θα αφαιρούταν από το 2008, αλλά ο πρόεδρος δεν έκανε αποδεκτή την κίνηση μέχρι το 2010. Επίσημα, η διάλυση δηλώθηκε ως κίνηση για τη βελτίωση του αστικού σχεδιασμού στην Ασγκαμπάτ, αλλά θεωρείται ως μέρος της εκστρατείας του Μπερντιμουχαμέτοφ για να αφαιρέσει τις υπερβολές της προσωπολατρίας του Νιγιαζόφ που ήταν για δύο δεκαετίες ο επικεφαλής ενός από τα πιο ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ο Νιγιαζόφ ονόμασε επίσης πόλεις και αεροδρόμια με το όνομά του, διέταξε την κατασκευή ενός παλατιού από πάγο και πυραμίδα ύψους 40 μέτρων, αλλά το επίχρυσο άγαλμα χαρακτηριζόταν ως το πιο διαβόητο σύμβολο της κληρονομιάς του.

Ο Μπερντιμουχαμέτοφ αντικατέστησε το μνημείο με ένα νέο "Μνημείο Ουδετερότητας" ύψους 95 μέτρων, το οποίο βρίσκεται στα προάστια. Ο πρόεδρος διόρισε τη τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Polimeks να πραγματοποιήσει την κατεδάφιση του μνημείου και την κατασκευή του νέου μνημείου. Η αφαίρεση του χρυσού αγάλματος του Νιγιαζόφ ολοκληρώθηκε στις 26 Αυγούστου 2010,[5] αν και στη συνέχεια έγινε μέρος του νέου Μνημείου της Ουδετερότητας. Το άγαλμα δεν είναι περιστρέφεται πλέον, αλλά η πλατφόρμα προβολής είναι συνήθως ανοιχτή για τους επισκέπτες. Υπάρχουν ανελκυστήρες μέσα στα "πόδια" του μνημείου.[6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]